Spis treści
- Od czego zacząć organizację kuchni? Najważniejsze są wymiary
- Jak poprawnie zmierzyć szuflady i szafki przed zakupem organizerów?
- Najpopularniejsze sposoby na przechowywanie w kuchni
- Co wybrać do kuchni: pojemniki szklane czy plastikowe?
- Jak przechowywać przyprawy w kuchni?
- Jak zorganizować małą kuchnię? 3 triki, które robią różnicę
- Zainspiruj się: organizacja kuchni w praktyce - ZDJĘCIA
Od czego zacząć organizację kuchni? Najważniejsze są wymiary
Zanim kupisz pojemniki, przegródki i organizery, zacznij od wymierzenia swoich szafek i szuflad, bo kupowanie organizerów „na oko” to najczęstszy błąd.
Największy błąd to jest taki, że kupujemy organizery bez wcześniejszego zmierzenia, ile mamy na nie miejsca. Kupujemy za małe albo za duże. Organizując przestrzeń, trzeba zacząć od zwymiarowania swoich szuflad i szafek – podkreśla specjalistka od declutteringu, Kinga Sulisz (ig:ks.perfectspace).
To kluczowy etap, który w praktyce decyduje o tym, czy kuchnia będzie funkcjonalna, czy będziemy się z nią później męczyć. Gotowe organizery kuszą wyglądem, ale ich wymiary często zupełnie nie odpowiadają rzeczywistym przestrzeniom w naszych domach. I co z tego, że organizer jest piękny, skoro nie da się go wsunąć do szuflady, a pojemnik na przyprawy zawadza o górną część jej korpusu.
Zobacz także: Kosz pod zlewem to obciach? Krzysztof Miruć jednym zdaniem oburzył Polakow
Jak poprawnie zmierzyć szuflady i szafki przed zakupem organizerów?
Poznałam jednak prosty sposób na zwymiarowanie swoich półek, szuflad czy szafek. Zanim wybierzesz się na zakupy, zrób sobie szablon z papieru do pieczenia lub kartonu – dokładnie w takim rozmiarze, jak podłoga szuflady, czyli szerokość szuflady i jej długość (od tylnej ściany do frontu). Zwróć uwagę na dno szuflady - jeśli nie ma w niej kątów prostych, a jest zaokrąglenie (listwa), musisz pobrać wymiar od listwy do listwy.
Dzięki temu zyskasz precyzyjne wyobrażenie o realnej przestrzeni, jaką masz do dyspozycji. W sklepie możesz rozłożyć ten szablon i przymierzać na nim organizery – układać, przestawiać, dobierać zestawy, sprawdzając, czy rzeczywiście do siebie pasują i wszystkie się mieszczą.
Oczywiście, taki papierowy szablon sprawdzi się też świetnie przy zakupach online – wystarczy sprawdzić dokładne wymiary produktu na stronie i porównać je ze swoją makietą - narysować je.
To właśnie od tego zaczyna się dobra organizacja przechowywania w kuchni – od pomiarów, a nie od koszyka zakupowego.

i
Najpopularniejsze sposoby na przechowywanie w kuchni
W nawet najlepiej zaprojektowanej kuchni może zapanować chaos, jeśli zabraknie w niej dobrze przemyślanego systemu przechowywania. Na szczęście dziś mamy do dyspozycji całą gamę sprytnych rozwiązań, które pomagają zapanować nad codziennym bałaganem. Oto najpopularniejsze z nich:
- Pojemniczki na przyprawy to absolutna baza. Najlepiej, jeśli są jednolite, opisane i ustawione na tacach w taki sposób, by zawartość była zawsze widoczna i pod ręką. Uwaga na wysokość – niektóre pojemniki mogą zawadzać o górną część korpusu szuflady, jeśli są zbyt wysokie.
- Pojemniki z przezroczystego plastiku lub szkła. Dla sypkich produktów – takich jak mąka, ryż, płatki śniadaniowe czy makarony są idealne. Dobrze, gdy są ustawione kategoriami – dzięki temu w jednej chwili widać, czego brakuje, a co trzeba zużyć. Przechowywanie sypkich produktów w oryginalnych, otwartych opakowaniach prowadzi do bałaganu i rozsypujących się resztek. Co ważne, szczelne pojemniki to także skuteczny sposób na ochronę przed molami spożywczymi, które potrafią zagnieździć się w papierowych lub foliowych opakowaniach i niezauważone rozmnożyć się w całej szafce.
- Szuflada na herbaty i kawę. Coraz popularniejszym rozwiązaniem staje się tzw. szuflada herbaciana lub kawowa, czyli specjalnie wydzielona przestrzeń na różne rodzaje herbat, kaw, kapsułki do ekspresu, cukier, miód czy mieszadełka. Warto posegregować zawartość według kategorii — osobno herbaty liściaste, osobno ziołowe, osobno saszetki owocowe. Dobrze sprawdzają się w tym celu przegrody, pojemniczki z podziałkami czy skrzynki, które ułatwiają dostęp i zapobiegają mieszaniu się smaków i zapachów. Najlepiej, jeśli taka szuflada znajduje się bezpośrednio pod blatem, na którym stoi ekspres do kawy, czajnik czy zaparzacz – dzięki temu poranna rutyna staje się płynna i wygodna, a wszystko jest dosłownie pod ręką.
- Stojaki pionowe do trudniejszych elementów wyposażenia, jak pokrywki i patelnie. Można ustawić w szafkach lub szufladach. Dzięki temu pokrywki się nie przewracają, nie hałasują i nie niszczą.
- Rozdzielacze i przegrody do szuflad. Pomagają utrzymać porządek w sztućcach, przyborach kuchennych, ale też np. w szufladach na „wszystko” – czyli tych, w których przechowujemy baterie, zapalniczki, klucze, ładowarki i inne drobne przedmioty. Regulowane przegrody z łatwością możesz dopasować do swoich szuflad.
Co wybrać do kuchni: pojemniki szklane czy plastikowe?
Wielu z nas sięga po szklane pojemniki, bo wydają się one bardziej estetyczne i "zdrowsze". Ale według Kingi Sulisz, specjalistki od declutteringu, dobry plastik może być nie tylko praktyczniejszy, ale i bezpieczniejszy.
Jestem team plastikowe, mimo że tak dużo się złego mówi o plastiku, bo szklane same w sobie są ciężkie. A jak dorzucisz kilogram mąki, to robią się już bardzo ciężkie – tłumaczy.
Podkreśla też, że plastikowe pojemniki są bardziej odporne na upadki, łatwiej o modele z naprawdę szczelnym zamknięciem (co chroni przed molami spożywczymi), a ich kształt – najczęściej prostokątny – pozwala efektywniej zagospodarować miejsce w szufladzie czy szafce. Szklane, często okrągłe, mogą być problematyczne, gdy liczy się każdy centymetr.
Przeczytaj także: "Każdy ma w domu szufladę wstydu". Specjalistka od declutteringu zdradza, jak odgracić dom z głową i nie zwariować
Jak przechowywać przyprawy w kuchni?
Oto najskuteczniejsze sposoby:
- Pojemniki z jednolitą etykietą – najlepiej szklane lub z ciemnego plastiku (chronią przed światłem), ustawione w organizerze lub szufladzie.
- Szuflada przyprawowa z przegródkami – etykiety od góry pozwalają szybko znaleźć potrzebną przyprawę.
- Obrotowe stojaki lub półki wysuwane z szafki – dobre dla tych, którzy nie mają miejsca na przyprawy w szufladach.
Ważne: trzymaj przyprawy z dala od piekarnika i zmywarki – wilgoć i ciepło osłabiają ich aromat.
Jak zorganizować małą kuchnię? 3 triki, które robią różnicę
Jeśli masz małą kuchnię, organizacja musi być jeszcze bardziej precyzyjna. Trzy rzeczy, które realnie mogę ci w tym pomóc:
- Wykorzystuj wysokość – nie zostawiaj pustej przestrzeni nad górnymi szafkami, zawieś półki pod sufitem.
- Stosuj organizery wielopoziomowe – np. piętrowe stojaki w szafkach.
- Minimalizuj – trzymaj w szufladach tylko to, czego naprawdę używasz.
- Warto też zainwestować w wąskie szafki cargo – są wąskie, ale pojemne i niezwykle praktyczne.
Polecamy również: Pozachodzone baterie, brudna lodówka. Tego już nie ma, odkąd znam ten trik z papierem do pieczenia!
Zainspiruj się: organizacja kuchni w praktyce - ZDJĘCIA
Zanim zaczniesz rewolucję w szufladach, zajrzyj do naszej galerii najciekawszych pomysłów na organizację kuchni. Znajdziesz tam konkretne rozwiązania do szafek, przegródki, stojaki i sposoby na przechowywanie w estetyczny i funkcjonalny sposób.
Kliknij i zobacz, jak pięknie może wyglądać dobrze zorganizowana kuchnia!