Jak zrobić nawóz z pokrzywy? Gnojówka z pokrzyw zasili twoje rośliny i ustrzeże je od chorób

2023-04-14 13:29

Nawóz z pokrzywy, zwany niekiedy gnojówką z pokrzywy, zawiera mnóstwo cennych składników, które mogą ogromnie przysłużyć się innym roślinom. Dzięki nim będą zdrowo i bujnie rosnąć. Za jego pomocą zwalczysz również mszyce! Przeczytaj, jak przygotować naturalny i ekologiczny nawóz z pokrzywy.

Pokrzywy w koszyku
Autor: Getty Images/alicjane

Spis treści

  1. Nawóz z pokrzywy - poznaj jego zalety!
  2. Nawóz z pokrzywy - jak go zrobić? Przepis
  3. Nawóz z pokrzywy – co podlewać i jak często?
  4. Nawóz z pokrzywy - pomoże także na mszyce!
  5. Nawóz z pokrzywy czy wyciąg z pokrzywy?
  6. Przeczytaj również:

Nawóz z pokrzywy - poznaj jego zalety!

Jednym ze sposobów odżywiania gleby jest korzystanie z naturalnych nawozów, takich jak np. nawóz z pokrzywy, bądź ich mieszanek. Wzbogacają one ziemię we wszelkie niezbędne składniki odżywcze, potrzebne do wzrostu i rozwoju roślin. Do nawozów organicznych zalicza się m.in. torf, kompost, a także gnojówkę.

Zrywając pokrzywę, nie tylko pozbywasz się chwastów, które są konkurencją dla pozostałych roślin, ale przy okazji znajdujesz dla nich pożyteczne zastosowanie. Pokrzywa zawiera mnóstwo cennych właściwości, takich jak kwas mlekowy czy flawonoidy, które wspomagają rozkład kompostu.

Nawóz z pokrzywy - jak go zrobić? Przepis

  1. Zerwij młode ziele jeszcze przed kwitnieniem. 
  2. Pokrzywę potnij na mniejsze części i ułóż w szklanym lub plastikowym naczyniu.
  3. Następnie zalej rośliny wodą – idealna będzie do tego deszczówka. 
  4. Przyjęło się, że nawóz z pokrzywy do podlewania rozrabia się w proporcji 1:10 (1 litr pokrzywy na 10 litrów wody). Oczywiście stosunek ten można dowolnie modyfikować, w zależności od tego, jaką ilość kompostu chcesz uzyskać.
  5. Gotowa gnojówka z pokrzywy musi zostać przykryta gazą. Postaw ją w zacienionym miejscu. 
  6. Pamiętaj, by całkiem nie zamykać pojemnika, gdyż w ten sposób odetniesz nawozowi z pokrzywu dopływ tlenu, który jest niezbędny dla procesu fermentacji.
  7. Codziennie zaglądaj do roztworu i ostrożnie go mieszaj. Nie przejmuj się zapachem. Będzie nieprzyjemny. 
  8. Nawóz z pokrzywy będzie gotowy po około 2 tygodniach.

Gnojówka z pokrzywy powinna mieć zielono-brunatny kolor. Ostateczna barwa zależy jednak od temperatury, w której odbywała się fermentacja – im chłodniej, tym jaśniejszy odcień.

Nawóz z pokrzywy
Autor: Getty Images/waldenstroem

Nawóz z pokrzywy – co podlewać i jak często?

Nawóz z pokrzywy doskonale zasili wiele warzyw, takich jak:

Poprawi ich smak i jakość. Świetnie nada się też do odżywiania owoców (np. truskawek i borówek) oraz roślin ozdobnych.

Gnojówka z pokrzywy powinna być stosowana zwykle raz w tygodniu, ale warto mieć na uwadze indywidualne potrzeby roślin.

Warzywa takie jak czosnek, cebula, groch czy fasola nie powinny być nią podlewane. Nawóz z pokrzywy nie nadaje się też do zasilania wrzosów i rododendronów. 

Nawóz z pokrzywy - pomoże także na mszyce!

Jeżeli masz niewielki ogródek lub uprawiasz warzywa na działce rekreacyjnej, możesz wykorzystać nawóz z pokrzywy jako środek do zwalczania chorób grzybowych (szarej pleśni, mączniaka prawdziwego i rzekomego) oraz szkodników (mszyc, miseczników). 

Aby pozbyć się mszyc, które są wyjątkowo uciążliwe, gnojówka z pokrzywy powinna zostać rozcieńczona, przefiltrowana i przelana do opryskiwacza. Następnie rozprowadź "preparat" na liściach roślin, gdzie żerują mszyce.

Nawóz z pokrzywy czy wyciąg z pokrzywy?

Zamiast tradycyjnej gnojówki z pokrzywy, możesz też zastosować wyciąg z pokrzywy – robi się go w podobny sposób co kompost, tyle że czas przygotowania wynosi zaledwie dobę. Proporcje są identyczne, czyli 1 kg pokrzywy zalewa się 10 litrami wody.

Do oprysków wykorzystaj roztwór oraz wodę w stosunku 1:5. Korzystanie z tej metody jest równie skuteczne, co stosowanie gnojówki– i tak samo naturalne.

Przeczytaj również:

Nasi Partnerzy polecają