Motywem przewodnim projektu wnętrz rezydencji Ventana było harmonijne połączenie klasyki z elementami charakterystycznymi dla stylu nowoczesnego. Na pozór całkowicie różne style, w umiejętnym połączeniu tworzą niezwykle zgrany duet, prezentując komfortową i ekskluzywną aranżację wnętrza rezydencji. Za projekt wnętrz dwupoziomowego domu w Walendowie odpowiada brytyjskie studio Alexander James Interiors.

Projekt wnętrz: rozplanowanie pomieszczeń

Dwie zupełnie różne stylistyki – styl klasyczny i styl nowoczesny – wydają się niemożliwe do zgrabnego ujęcia w jednym wnętrzu. Jednak to jest możliwe! Aranżacja rezydencji Ventana charakteryzuje się współczesnym szykiem, w którym dominują elementy przywodzące na myśl klasykę. Układ pomieszczeń w dwupoziomowym domu umożliwił zgrabne wydzielenie poszczególnych stref funkcjonalnych. Parter domu został pomyślany jako otwarta strefa dzienna i centrum życia, natomiast część prywatną zlokalizowano na piętrze budynku. Przestronny hol, salon otwarty na część jadalną, funkcjonalna kuchnia oraz toaleta i wygoda garderoba – te wszystkie pomieszczenia zlokalizowano w dziennej części domu. W monochromatycznym holu, kolorystycznym kontrapunktem są ciemne meble oraz kute balustrady z czarnego żeliwa. Na plan pierwszy wysuwają się eleganckie, kręcone schody, które zostały wykończone naturalnym wapieniem. Granicę wyznaczającą obszar holu i salonu podkreśla kontrastowe zróżnicowanie podłogi – w holu zdecydowano się na duże, ceramiczne kafle, natomiast w części dziennej króluje brązowa deska z drewna orzechowego.

Projekt wnętrz: klasyka z domieszką współczesnej elegancji

Aranżacja salonu została utrzymana w neutralnej, popielatej kolorystyce, stanowiąc tym samym wysmakowane tło dla charakterystycznych detali we wnętrzu. Szerokie szklane drzwi i okna otwierają widok na taras i przestronny ogród, jednocześnie maksymalnie doświetlając wnętrze światłem dziennym. Strefę jadalną wyznacza owalny ciemny stół, którego dopełnieniem są pikowane, czarne fotele. Wyjątkowego charakteru oraz niepowtarzalnego szyku części dziennej dodają duże lustra i szklane meble. Dodatkowy klimat we wnętrzu rezydencji buduje strefowe oświetlenie i podświetlenia przy podłodze oraz suficie. Sąsiadująca z częścią jadalną, strefa kuchenna utrzymana jest w spójnej z resztą aranżacji kolorystyce. Współczesną aranżację kuchni cechuje zabudowa z naturalnego drewna w czekoladowym odcieniu oraz biały blat z konglomeratu kwarcowego. Dopełnieniem eleganckich przestrzeni strefy dziennej są wyszukany elementy dekoracji i oryginalne drobiazgi aranżacyjne. Piętro rezydencji zostało pomyślane jako zamknięta strefa prywatna. W jej skład wchodzą 3 wygodne sypialnie, gabinet oraz łazienki tylu en-suite lub rodzinne. Całość została pomyślana tak, aby wyszukaną stylistyką nawiązywać do aranżacji niższego poziomu budynku. W efekcie tego, aranżację wnętrza wzbogacają klasyczne formy mebli o oryginalnym wzornictwie, indyjska wykładzina w kolorze kości słoniowej czy płócienne tapety. Całość to komfortowa przestrzeń urzekająca niecodziennym stylem i szykiem.