Przechowywanie żywności: wybieramy akcesoria kuchenne i pojemniki do przechowywania żywności

Aranżując kuchnię, powinniśmy przewidzieć dużo miejsca do przechowywania żywności. Tej codziennej i suchych zapasów. Dobrze jest wyposażyć szafki kuchenne w pojemne szuflady. W szufladach mamy łatwy dostęp do wszystkich rzeczy, nie musimy przekopywać się pierwsze rzędy produktów. Również wybór wielkości lodówki powinien być uzasadniony liczba domowników i idącą za tym ilością potrzebnej żywności na co dzień.

PH122242.jpg
Pojemniki do przechowywania nie tylko makaronu
Przydomowa podręczna spiżarnia
Uporządkowana spiżarnia przy kuchni
Szklany słój do przechowywania makaronu

Jak prawidłowo przechowywać żywność w kuchni? Większość z nas kupuje żywność na zapas. Zazwyczaj raz w tygodniu robimy większe zakupy. Dzięki temu nie biegamy codziennie do sklepu, jesteśmy przygotowani na niezapowiedziane wizyty gości. Jedyna trudność to zapewnienie produktom idealnych warunków. Na szczęście sposobów na dobre przechowywanie żywności w kuchni jest mnóstwo, a większość nowczesnych akcesoriów kuchennych wcale nie jest  kosztowna.

Zobacz: Projekt kuchni bez błędów, czyli kuchnia dobrze urządzona >>>

Odpowiednie przechowywanie żywności wbrew pozorom wcale nie jest łatwe. Każdy rodzaj produktów spożywczych powinien być inaczej przechowywany, z czego najczęściej nie zdajemy sobie sprawy. Jak zatem pakować żywność? W czym przechowywać wędlinę, mięso czy ser? Jak ustrzec się przed listerią i śluzowcami? Odpowiedzi na te pytania udzieliły ekspertki: Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, Marzena Pawlicka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i dietetyk Agnieszka Piskała. Zobaczcie, dlaczego niektóre pojemniki do przechowywania żywności są niebezpieczne.

Dzień Dobry TVN/x-news 

Przeczytaj też: Przybory kuchenne i ich miejsce w szeregu: jak zorganizować miejsce na przybory kuchenne w kuchni? >>>

Przechowywanie żywności: po pierwsze - właściwe miejsce

Większość produktów suchych, jak kasze, mąki, makarony, herbaty, nadaje się do przechowywania w temperaturze pokojowej. Warunki takie lubią też pomidory, ogórki świeże, owoce południowe, pieczywo. Żywność sypką najlepiej zamknąć w szczelnych pojemnikach, co zabezpieczy ją przed wilgocią i insektami.

Czytaj też: Pakowanie próżniowe żywności w domu. Oto najlepsze urządzenia do pakowania próżniowego >>>

Jeśli pojemniki mają stać na widoku, dobrze jest je ujednolicić stylistycznie oraz... ochronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Szukając odpowiedniej szafki, lepiej wybrać tę z dala od piekarnika i zmywarki (urządzenia termiczne niepotrzebnie będą ogrzewać żywność). Aby usprawnić sobie gotowanie i utrzymanie porządku, radzimy zgrupować produkty tematycznie oraz podzielić wnętrza szafek i szuflad na mniejsze fragmenty.

Więcej: Gadżety kuchenne - wybieramy nowoczesne akcesoria do kuchni >>>

Najczęściej kupując wędlinę pakujemy ją w folię aluminiową lub spożywczą. Jest to najgorsze możliwe rozwiązanie. W tak szczelnie opakowanej wędlinie rozwijają się śluzowce, które powodują jej psucie. Najlepszym sposobem na przechowywanie wędliny jest umieszczenie jej w papierze śniadaniowym lub pergaminie. Oczywiście możemy zdecydować się również na plastikowe pojemniki - warto pamiętać, aby najpierw sprawdzić czy są one dopuszczone do kontaktu z żywnością. Wystarczy, że na spodzie pojawi się charakterystyczny symbol składający się z kieliszka i widelca. Z kolei świeże mięso po zakupie myjemy i przechowujemy wyłącznie w szklanych pojemnikach. Możemy je przykryć folią spożywczą lub talerzem, ale najbezpieczniej przechowywać je w szklanym lub ceramicznym naczyniu. W materiale wideo znajdziecie porady eksperta dotyczące przechowywania żywności i wpływu szkodliwych substancji na nasze zdrowie!

Dzień Dobry TVN/x-news

Przechowywanie żywności: po drugie – odpowiednie pojemniki

Najlepiej sprawdzają się porcelana i szkło, gdyż nie wchodzą w reakcje chemiczne z artykułami spożywczymi. Im ciemniejsze, grubsze szkło, tym lepsza izolacja produktów. Opakowania z tworzyw sztucznych muszą mieć atest na kontakt z żywnością. Metalowe puszki oraz folie aluminiowe nadają się tylko do produktów suchych (wilgotne zaczną pleśnieć, a w przypadku kwaśnych – mogą zachodzić szkodliwe dla zdrowia reakcje). Papier spożywczy i tkaniny są idealne do przechowywania warzyw, owoców.

Polecamy: Mole spożywcze w kuchni: jak pozbyć się moli spożywczych? >>>

Przechowywanie żywności: po trzecie – przechowywanie w lodówce

lodówce oddzielmy żywność gotową do spożycia od surowej. Zwłaszcza mięso, ryby, jajka mogą zawierać mikroorganizmy szkodliwe dla zdrowia. Na górnej półce (temp. 8°C) przechowujemy dżemy, mleko. Na półce środkowej (4–7°C) sa najlepsze warunki dla produktów o krótkiej trwałości: jak wędliny, sery, domowe dania (jednak nie dłużej niż 2–3 dni).

Czytaj też: Czym kierować się przy wyborze nowoczesnej lodówki? >>>

Aby uchronić je przed wysychaniem, umieścmy je w zamykanych pojemnikach. W dolnej części (7–10°C) panuje wyższa wilgotność, w sam raz dla warzyw, owoców i ziół. Pozwólmy im oddychać. Nie domykajmy szczelnie opakowania z sałatą (azotany mogą się przekształcić w groźne azotyny). Zioła dłużej zachowają świeżość, gdy owiniemy je wilgotnym papierem spożywczym. Na bocznych półkach (10°C) ustawmy przyprawy płynne, sosy, oleje, soki, jajka. Nie powinno się wypełniać lodówki po brzegi, to utrudnia obieg powietrza wewnątrz urządzenia.

Nie przegap: Przybory kuchenne i ich miejsce w szeregu: jak zorganizować miejsce na przybory kuchenne w kuchni? >>>

Dzień Dobry TVN/x-news

Jak urządzić kuchnię? GALERIE ZDJĘĆ

Zobacz pomysły na aranżację kuchni! W naszych galeriach znajdziesz inspirujące zdjęcia, dzięki którym łatwiej będzie ci urządzić własną kuchnię.

Więcej: Kuchnie w stylu retro: 15 aranżacji kuchni z klimatem >>>

Ocena: 0
Tekst: Monika Czerwińska-Konarska Zdjęcia: materiały prasowe

POLECANE ARTYKUŁY