Tulbagia fioletowa - Tulbaghia violaceae

2020-07-16 15:38

Tulbagia fioletowa prawdopodobnie pochodzi z Północnej Afryki. Jednak można ją spotkać w naturalnym środowisku także w Ameryce Południowej i w rejonach Morza Śródziemnego. W Polsce znajdują się tylko okazy uprawiane w celach ozdobnych, jednak jest dość mało znana na terenie naszego kraju.

Spis treści

  1. Tulbagia fioletowa - opis
  2. Tulbagia fioletowa - warunki uprawy
  3. Tulbagia fioletowa - pielęgnacja
  4. Tulbagia fioletowa - zastosowanie

Tulbagia fioletowa - opis

Tulbagia fioletowa to najpopularniejszy gatunek rodzaju Tulbagia. Inna nazwa rośliny to dziki czosnek lub czosnek społeczny. Należy do rodziny amarylkowatych (Amaryllaceae). Tulbagia fioletowa to roślina wieloletnia, cebulowa, o wzniesionym, wyprostowanym, lekko kępiastym pokroju. Dorasta maksymalnie do 30 cm wysokości. Ma długie, wąskie i pachnące liście w kolorze zielonym z białymi, delikatnymi paskami. Okres kwitnienia przypada od czerwca do sierpnia. Kwiaty są drobne, fioletowe lub różowe, zebrane w kwiatostany (główki). Cała roślina wydziela charakterystyczny zapach czosnku.

Tulbagia fioletowa - warunki uprawy

Tulbagia fioletowa preferuje stanowiska słoneczne lub ewentualnie  półcieniste. Uprawa tej rośliny nie jest prosta. Lubi podłoże żyzne, zasobne w próchnicę, o umiarkowanej wilgotności i pH oscylującym w granicy 6,5-7,5. Niestety, słabo znosi mrozy w naszym klimacie, ale za to wytrzyma krótkotrwałe niedobory wody.

Tulbagia fioletowa - pielęgnacja

Odpowiednie podłoże, wystawa, umiarkowane podlewanie oraz regularne odchwaszczanie są kluczem do powodzenia w uprawie rośliny. Na tulbagię dobrze wpływa wzbogacanie nawozem mineralnym, od wiosny aż do lata. W okresie zimowym wymaga okrywania lub wykopywania cebul z podłoża i przechowywania ich w suchym i ciemnym miejscu (wiosną ponownie wysadza się je do gruntu). Roślinę rozmnaża się przez nasiona lub przez podział rośliny.

Tulbagia fioletowa - zastosowanie

Tulbagia fioletowa to dobre uzupełnienie rabat cebulowych. Doskonale prezentuje się pośród tulipanów i lilii. Sprawdza się również na skalniakach. Można ją sadzić w doniczkach - ten sposób uprawy jest polecany w naszym klimacie, wynika to z małej odporności rośliny na mróz (rośliny w doniczkach łatwej przechować przez zimę). Z racji swojego intensywnego i charakterystycznego zapachu odstrasza szkodniki roślin oraz krety, dlatego warto ją stosować zarówno w ogrodach, jak i na trasach czy balkonach. Roślina jest jadalna, w Afryce stosowana jako zamiennik czosnku pospolitego. Zawiera wiele cennych substancji, które mają działanie antygrzybiczne, antybakteryjne i antyoksydacyjne.

Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby średnio wilgotna
Roślina ozdobna z liści/igieł
Stanowisko półcieniste
Roślina ozdobna z kwiatów
Kategoria Cebulowe
Termin kwitnienia VI - VIII
Wysokość do 30 cm
Zimozielone Nie
Podlewanie średnio
Barwa liści/igieł zielona
Barwa kwiatów różowa
Barwa kwiatów fioletowa
Pokrój wyprostowany
Pokrój wzniesiony
Pokrój kępiasty