Spiżarnię możesz sobie urządzić nawet w kuchni. Zobacz, o czym musisz pamiętać

2023-12-01 17:22

Produkty spożywcze, przetwory, konserwy, zapasy na zimę – to wszystko możecie przechowywać w spiżarni. Jak powinna wyglądać spiżarnia i jak urządzić spiżarnię w kuchni lub w mieszkaniu w bloku? Oto nasze inspiracje.

Spis treści

  1. Spiżarnia w domu, aranżacje. Jak ją urządzić?
  2. Meble do spiżarni, co wybrać, by były funkcjonalne
  3. Ukryta spiżarnia w kuchni
  4. Jak urządzić spiżarnię. Oto nasze porady

Spiżarnia w domu, aranżacje. Jak ją urządzić?

Urządzając spiżarnię w domu, jeśli mamy wpływ na to, jak zostanie zaprojektowana i gdzie powstanie – powinniśmy pamiętać o tym, że to pomieszczenie nie musi mieć okien. Światło dzienne, choć dla nas optymalne gdy oświetla pomieszczenie, dla produktów żywnościowych niekoniecznie jest wskazane. Gdy będą na nie oddziaływały promienie słoneczne, może prowadzić do psucia się żywności lub skrócenia czasu ich przydatności do spożycia. Spiżarnia powinna się znajdować jak najbliżej kuchni.

Planując na przechowywanie żywności jedno pomieszczenie, koniecznie zadbajcie o to, by miało odpowiednią wentylację. Zaduch i brak dostępu  świeżego powietrza, przy nieco niższej niż normalnie w domu, temperaturze, mogą sprzyjać powstawaniu wilgoci, a co za tym idzie pleśnieniu żywności.

Murator Remontuje: Obudowa rur płytą gipsowo-kartonową
Materiał sponsorowany

W spiżarni nie instalujcie też ogrzewania. Lub jeśli już tam jest, pamiętajcie o tym, by temperatura była tam niższa niż w reszcie domu. Co najmniej o 5- czy nawet 10 stopni. Optymalna to właśnie 10-15 stopni. Jak obniżyć temperaturę w spiżarni? Sprawdzi się dodatkowa izolacja ścian od wewnątrz.

W takim pomieszczeniu koniecznie musimy zadbać o odpowiednie regały. Nie powinny zbyt głębokie, by nie utrudniały nam dostępu do poszczególnych produktów. Gdy regały są głębokie, często ustawiamy produkty, czy przetwory jeden za drugim.

Meble do spiżarni, co wybrać, by były funkcjonalne

W spiżarni nie musimy mieć zamykanych szafek. Doskonale sprawdzają się tu otwarte regały. Dobrze gdy mają półki o regulowanej wysokości. To też miejsce, w którym możemy postawić kosze, pojemniki plastikowe na przykład na ziemniaki, warzywa czy inne produkty.

Przetwory na zimę najlepiej trzymać na półkach regałowych. Koniecznie powinny być opisane. To ułatwi nam ich odszukanie.

Ukryta spiżarnia w kuchni

Oddzielna spiżarnia to jednak pomieszczenie, na które nie każdy może sobie pozwolić. Z rożnych względów. Często kupujemy już gotowy dom, w którym o takim pomieszczeniu nie pomyślano. Co nie znaczy, że i tam nie możemy sobie zorganizować miejsca do przechowywania żywności.

Spiżarnię można sobie zorganizować także w kuchni, nawet tej w mieszkaniu w bloku. Do tego celu musimy wygospodarować wtedy dużą szafkę, najlepiej z dużymi drzwiami. Świetnie sprawdzą się tam regały cargo. W jednej z sieciówek można kupić otwierany, jak lodówka system koszy, gdzie kosze wewnątrz szafki wysuwają się automatycznie po otworzeniu drzwi, co ułatwia dostęp do przedmiotów z tyłu.

Sprawdzają się też tradycyjne, wysuwane kosze cargo. Świetnie sprawdzają się zwłaszcza te wysokie.Jeśli nie mamy oddzielnego pomieszczenia na spiżarnię, ale bardzo dużą kuchnię, możemy wydzielić z niej małe pomieszczenie bez okien używając ścianek gipsowo-kartonowych i montując w niej, modne ostatnio, drzwi ukryte w ścianie, na które można przykleić tapetę i które nie będą przytłaczały w kuchni. Będą niezauważalne.

Te lampy mają dusze, oświetlają muzea i mieszkania. Industrialne perełki dostają tu drugie życie

Jak urządzić spiżarnię. Oto nasze porady

Podsumowując. Oto nasze porady jak urządzić spiżarnię, o czym należy pamiętać:

  • Wilgotność w osobnym, przeznaczonym na spiżarnię pomieszczeniu nie powinna być niższa niż 60 proc.
  • Temperatura powietrza w spiżarni nie powinna przekraczać 15 stopni Celsjusza.
  • Nie instaluj w spiżarni ogrzewania lub przykręć kaloryfery, jeśli już tam są.
  • Zadbaj o wygodne regały, na których ustawisz przechowywane tam produkty. Sprawdzają się płytkie regały o regulowanej wysokości półek.
  • Jeśli masz spiżarnię w kuchni, zadbaj by szafa z przetworami i żywnością stała daleko od źródeł ciepła (np. kuchenki czy lodówki, albo zmywarki).

Czytaj też: