Jak utrzymać porządek w kuchni. Sprzątanie i organizacja kuchennej przestrzeni

2020-10-07 12:05 Barbara Ruppel
Kuchnia
Autor: materiały prasowe Cornitor

Kuchnia to bez wątpienia miejsce wyjątkowe – to właśnie tutaj przygotowujemy posiłki i spędzamy czas się z domownikami, a czasem przyjmujemy gości. Niestety, kuchnia to również miejsce, w którym najtrudniej jest utrzymać porządek. Na szczęście są sposoby, które ułatwią nam utrzymanie czystości i pomogą dobrze zorganizować kuchenną przestrzeń.

Sposoby na sprzątanie kuchni, by zawsze panował w niej porządek

Porządek w kuchni jest bardzo ważny, zwłaszcza gdy nasza kuchnia otwiera się na salon i nie mamy możliwości ukrycia bałaganu. Kluczem do zachowania porządku w kuchni jest codzienne wykonywanie małych czynności, które pomogą w zachowaniu czystości i co ważniejsze – sprzątanie po sobie. Dobrą praktyką jest zaplanowanie większych prac porządkowych jak na przykład czyszczenie lodówki, piekarnika czy zmywarki. Nie musimy od razu czyścić wszystkich tych sprzętów jednego dnia, najlepiej podzielić prace na kilka kolejnych tygodni, np. w jeden weekend czyścimy lodówkę, w następny piekarnik itd. Jeśli mieszkamy z innymi osobami koniecznie podzielmy się obowiązkami.

Sprzątanie kuchni będzie łatwiejsze, gdy usuniemy z blatu niepotrzebne rzeczy i sprzęty. Jeśli od kilku miesięcy na blacie stoi blender kielichowy, a nie mamy zamiaru przyrządzić koktajlu w ciągu następnych kilku miesięcy, schowajmy go do szafki. Im mniej rzeczy na blacie, tym łatwiej i szybciej go posprzątamy. By oszczędzić sobie trudu i czasu na czyszczenie zaschniętych plam na blacie, warto po każdym gotowaniu i przygotowywaniu posiłku dokładnie go przetrzeć. Podobnie z brudnymi naczyniami – pamiętajmy, by nie trzymać ich na blacie czy stole, ale od razu po posiłku włożyć do zlewu lub zmywarki.

Jednym z najtrudniejszych miejsc do sprzątania w kuchni są szafki i szuflady z produktami spożywczymi. Chyba każdy choć raz w życiu widział rozsypaną w szufladzie lub szafce mąkę czy cukier. Nie tylko taki widok jest nieestetyczny, ale również przysparza problemów ze sprzątaniem. Jak utrzymać porządek w kuchennych szafkach i szufladach? By utrzymać porządek w szufladach i szafkach kuchennych przełóżmy sypkie produkty takie jak mąka, cukier, soczewica itd. do zamykanych szczelnie pojemników. Mogą to być pojemniki plastikowe, metalowe puszki czy szklane słoiki. Tym samym unikniemy rozsypywania i uciążliwego sprzątania. Ponadto, dzięki zastosowaniu zamykanych pojemników zminimalizujemy ryzyko pojawienia się moli spożywczych w sypkich produktach cukierniczych i zbożowych. Dobrym pomysłem jest także regularne sprawdzanie zawartości szafek. I nie chodzi tu tylko o produkty spożywcze – jeśli z sentymentu trzymamy w szufladzie zepsute nożyczki lub porysowaną patelnię czy deskę do krojenia, pozbądźmy się ich.

Kosze na śmieci opróżniajmy regularnie, a powierzchnię wokół nich czyśćmy przynajmniej raz w tygodniu. Gdy wymieniamy worki na nowe, pamiętajmy o przetarciu i zdezynfekowaniu kosza – to właśnie tam kumuluje się najwięcej bakterii. Raz w tygodniu wymieńmy także gąbkę i ścierkę. Kuchenne ścierki pierzmy w wysokich temperaturach, minimum 60 stopni, by pozbyć się bakterii i innych mikroorganizmów.

Gotowanie w kuchni
Autor: materiały prasowe CANDY

Porządek w kuchni: liczy się dobra organizacja

Porządek w kuchni możemy utrzymać nie tylko przez regularne sprzątanie i dobre nawyki. Ważna jest również odpowiednia organizacja przestrzeni kuchennej. Urządzając funkcjonalną kuchnię powinniśmy pomyśleć o 5-strefowym rozplanowaniu układu kuchni. W myśl tej zasady kuchnię dzielimy na 5 stref: zapasów, przechowywania, przygotowywania, zmywania i gotowania. Takie rozwiązanie pozwoli łatwiej poruszać się i korzystać z kuchni. Na przykład w strefie gotowania oprócz kuchenki, blatu i bliskiego sąsiedztwa zlewu powinna znaleźć się szuflada ze sztućcami i szafka z garnkami – będziemy mogli sięgnąć po patelnię czy rondelek w razie potrzeby lub szybko opłukać warzywa przed ich pokrojeniem.

Meble kuchenne również pełnią ważną rolę w zachowaniu czystości i dobrej organizacji w kuchni. Jednymi z najbardziej efektownych i funkcjonalnych mebli kuchennych są systemy szuflad cargo. Nie zajmują one dużo miejsca, a przy tym są bardzo pojemne. Dzięki głębokim i wysokim szufladom zmieścimy w nich garnki, butelki, a także sprzęty AGD. W przeciwieństwie do szafek szuflady pozwalają szybko namierzyć to, czego potrzebujemy, nie musimy wyciągać całej zawartości szafki, by dosięgnąć schowanego z tyłu talerza czy mąki. W organizacji szuflad na sztućce będą pomocne także specjalne organizery.

Szuflady cargo
Autor: materiały prasowe KAM

Jeśli nie mamy miejsca w szufladach i szafkach, dodatkową przestrzeń do przechowywania uzyskamy przez przytwierdzenie do ściany półki lub relingu. Półki nie zajmują dużo miejsca i mogą być piękną ozdobą kuchni – ustawmy na nich kolorowe słoiczki z przyprawami lub stylowe pojemniki na kawę czy herbatę. Reling, czyli stalowy pręt z haczykami i pojemnikami również pomoże nam maksymalnie wykorzystać wolną przestrzeń – powieśmy na nim np. kosz z przyrządami kuchennymi lub doniczki ze świeżymi ziołami.

Utrzymanie porządku w kuchni nie jest trudne, jeśli skupimy się na drobnych czynnościach wykonywanych każdego dnia. Odpowiednia organizacja przestrzeni kuchennej także pomoże nam zachować w kuchni czystość i ułatwi poruszanie się po niej.

Organizacja kuchni
Autor: materiały prasowe Rejs