Piekarnik elektryczny wolnostojący - jak wybrać najlepszy? Praktyczny poradnik

2021-02-08 7:54

Piekarnik elektryczny to dziś podstawowy sprzęt AGD w każdej kuchni. Mały piekarnik elektryczny wolnostojący przyda się, kiedy w kuchni nie mamy miejsca na pełnowymiarowy piekarnik do zabudowy. Podpowiadamy, jaki wybrać piekarnik wolnostojący i na co zwrócić uwagi podczas zakupu.

Spis treści:

Piekarnik elektryczny wolnostojący to sprzęt AGD do małej kuchni. Co zrobić, gdy mamy tylko niewielki aneks kuchenny, w którym nie ma zbyt dużo miejsca na pełnowymiarowy sprzęt kuchenny, a jednak od czasu do czasu mamy ochotę na coś z piekarnika? Sposobem na to są niewielkie urządzenia -  piekarniki wolonostojące, takie jak kuchenka z rożnem, kuchenka z opiekaczem czy po prostu zwykły piekarnik, które z powodzeniem mieszczą się na blacie kuchennym. I choć do niektórych takich elektrycznych piekarników wolnostojących indyk się nie zmieści, to kurczak z pewnością.

Jaki piekarnik elektryczny wolnostojący wybrać?

Ponieważ piekarniki elektryczne wolnostojące naprawdę niewiele ustępują klasycznym piekarnikom i robią w zasadzie niemal wszystko, od tosta po pieczone mięso, ciasto, a nawet pizzę, trzeba wziąć pod uwagę to, do czego piekarnik taki będzie nam potrzebny. Jeśli głównie do podgrzewania gotowych dań, robienia zapiekanek czy pieczenia niewielkich kawałków mięsa w dodatku dla jednej osoby, z powodzeniem wystarczy taki do 10 l, z dwiema grzałkami.

Jeśli jednak w grę wchodzi rodzina i regularne obiady – trzeba się zdecydować na piekarnik wolnostojący o poj. 35-42 l z termoobiegiem. Taki piekarnik zmieści się nawet w małej kuchni w bloku. Warto wspomnieć, że niektóre modele piekarników elektrycznych wolnostojących mają dodatkowo na górze dwa pola grzewcze, czyli to „2 w 1” – piekarnik z płytą niczym mała kuchenka wolnostojąca.

Piekarnik elektryczny wolnostojący: wymiary

Piekarniki elektryczne wolnostojące wymiary mają zróżnicowane, ale można powiedzieć, że piekarniki tego rodzaju są nieco większe od typowej kuchenki mikrofalowej (te także bywają małe i duże). Ich pojemność wynosi od 8 do 42 litrów – ten ostatni (dla przykładu) ma wymiary: szer. 52 x gł. 43 x wys. 36,5 cm., a trzeba podkreślić, że jest jednym z największych modeli pod względem pojemności.

Sprawdź też: Testujemy piekarniki w wersji mini >>>

Wszystkie piekarniki elektryczne wolnostojące są stosunkowo lekkie, więc można je zabrać ze sobą nawet na wakacje czy choćby tylko na działkę. To wygodny sprzęt AGD, a na dodatek wiele potrafi i jest dosyć tani. Doskonale sprawdzi się zarówno w kuchni nowoczesnej, jak i urządzonej w tradycyjnym stylu.

Piekarnik elektryczny wolnostojący: wyposażenie

Oczywiście wszystko zależy od stopnia zaawansowania modelu. Najczęściej w zestawie do piekarnika elektrycznego wolnostojącego jest ruszt, blacha, czasem także rożen oraz uchwyty do wyjmowania gorącej blachy.

Piekarnik elektryczny to nie kaloryfer. Ciepło ma rozgrzewać potrawę, a nie kucharza. Zadbają o to szczelne drzwi. Kilkuwarstwowe szyby pozwolą uniknąć utraty energii, nagrzewania się pomieszczenia i poparzenia od gorącej obudowy. Najlepiej, jeśli będą wspomagane elektronicznym systemem schładzania oparów.

Piekarnik elektryczny wolnostojący: programy

Współczesny, naszpikowany elektroniką piekarnik bardziej przypomina komputer niż coś, do czego nasze babcie podchodziły raczej z wiarą i intuicją, że wypiek już jest gotowy. Na szczęście producenci nie oczekują od nas nauki skomplikowanego języka programowania. Z edytowanego na cyfrowym wyświetlaczu menu wybieramy potrawę, a piekarnik sam uruchamia optymalny program do jej przyrządzenia.

Najlepsze urządzenia znają kilkadziesiąt przepisów - od przekąsek po desery. Wszystkie opracowane przez zawodowych kucharzy z uwzględnieniem specyfiki temperatury, czasu i wilgotności pieczenia.

Te najmniejsze piekarniki wolnostojące (8-12 l) głównie opiekają, zapiekają, grillują – niewielkie kawałki mięsa czy drobiu, oraz podgrzewają. Najczęściej wyposażone są w grzałki górną i dolną, zakres regulacji temperatury od 60 do 230°C, timer, a nawet automatyczne wyłączanie po godzinie pracy. Można na nich piec zazwyczaj na jednym poziomie, maksymalnie na dwóch, przy czym naczynia powinny być raczej płaskie.

Sprawdź też: Wybór piekarnika od A do Z >>>

Piekarniki elektryczne wolnostojące od 20 l wzwyż oferują nawet do 12 różnych programów. Poza pieczeniem konwekcyjnym, wyposażone są także w termoobieg, obrotowy rożen, mają zakres temperatury od 100 do 250°C włącznie z płynną ich regulacją. Podwójna szyba w drzwiach chroni przed poparzeniem. One także mają timer, informują o zakończeniu pracy sygnałem dźwiękowym. Przystosowane są do dwu- lub trzypoziomowego pieczenia, a modele największe mogą mieć nawet cztery poziomy.

Piekarnik elektryczny: funkcje

Dodatkowe wyposażenie i specjalne funkcje ułatwiają pieczenie i powodują, że przyrządzanie potraw staje się zabawą. Warto jednak wiedzieć, że modele, które potrafią więcej, są droższe.

  • Termosonda. Umożliwia kontrolę temperatury wewnątrz przygotowywanej potrawy. W momencie gdy danie osiągnie właściwą temperaturę, piekarnik samoczynnie wyłączy się i poinformuje o tym dzwonkiem
  • Prowadnice teleskopowe. "Jeżdżą" na nich blachy piekarnika, co bardzo ułatwia wysuwanie półek. Każdy teleskop jest zaopatrzony w ogranicznik wysunięcia, a specjalna konstrukcja powoduje, że prowadnice zachowują poziom nawet przy całkowitym wysunięciu. Bez trudu i obaw o poparzenie wyjąć można np. całą blachę z foremką napełnioną ciastem i sprawdzić, czy jest już wystarczająco przyrumienione.
  • Wózek piekarnika. To system umożliwiający wysunięcie od razu całej komory. Dzięki niemu wygodnie i bezpiecznie można dostać się do potrawy od góry lub wyjąć z boku jedną ze środkowych półek, by sprawdzić, czy danie przygotowywane na  niższym poziomie jest już gotowe.
  • Opuszczany grill. Ruchomy element grzałki pozwala dotrzeć i oczyścić miejsca trudno dostępne.
  • Funkcja utrzymywania temperatur. Przydaje się, gdy przygotowywane danie wymaga długiego pieczenia w niskiej temperaturze. Po uruchomieniu tej funkcji nie musimy sprawdzać, czy bezy nie przypaliły się, tkwiąc w piekarniku już drugą godzinę.
  • Podświetlany panel sterowania. Pozwala obsłużyć piekarnik bez zapalania światła w pomieszczeniu.
  • Wkłady z emalii katalitycznej. W wysokiej temperaturze degradują wszelkie znajdujące się na ściankach piekarnika zanieczyszczenia: tłuszcz, resztki potraw. Po zakończeniu pieczenia komorę piekarnika wystarczy omieść miękką zmiotką, by urządzenie było czyste. Zużyty wkład można wymienić na nowy.
  • Funkcja pyrolizy. To system samooczyszczania się piekarnika. Nie trzeba go nawet omieść.
  • Aktywny katalizator. Wychwytuje cząsteczki zapachowe z oparów. Dzięki niemu na szafkach kuchennych nie odkłada się tłusty kurz, a powietrze nie jest przesycone zapachami potraw (szczególne ważne, jeśli kuchnia otwarta jest na pokój).
  • Wyświetlacz cyfrowy. Pokazuje komunikaty o wybranych funkcjach w kilkunastu językach, w tym oczywiście - polskim.
  • Elektroniczna automatyka programów. Kilkadziesiąt starannie dobranych zestawów opracowanych do przygotowania różnorodnych potraw może przydać się początkującej gospodyni. Wystarczy podać pozycję, wagę i rodzaj potrawy, aby urządzenie samo wybrało odpowiedni program, czas, rodzaj grzania, temperaturę. To oszczędność nie tylko czasu i energii, ale też satysfakcja z jakości potrawy, która nie może się nie udać.
  • Wytwornica pary. Do niedawna ta technika stosowana była tylko w profesjonalnym sprzęcie, w restauracjach. Dziś możemy mieć ją w domu. Potrawy po takiej parowej obróbce są soczyste i kruche, nie tracą witamin, soli mineralnych, właściwego im koloru. Gotują się szybko, dlatego zachowują większość składników odżywczych. Temperatura 95oC jest na tyle wysoka, aby zagwarantować bezpieczne gotowanie, i jednocześnie na tyle niska, aby nie pozbawiać delikatnych potraw - ryb czy warzyw - ich naturalnego aromatu. Jest to jednak urządzenie bardzo drogie.

Najpiękniejsze kuchnie - zobacz nasze GALERIE ZDJĘĆ

Nie wiesz, w jakim stylu urządzić kuchnię? Zobacz nasz przegląd galerii z kuchnią urządzoną w stylu nowoczesnym, klasycznym i industrialnym. Która kuchnia podoba ci się najbardziej?

Elegancka kuchnia w bieli, architekci WZ Studio