Jaki blender wybrać: stojący, ręczny, do koktajli. Ceny blenderów, funkcje i przegląd firm - ułatwiamy wybór

Jak wybrać najlepszy blender? Stojący, ręczny, czy ten do koktajli? Blendery: przegląd cen, marek i opisy funkcji. Podpowiadamy na co zwrócić uwagę i czym się kierować podczas zakupu tego przydatnego sprzętu AGD.

Ariete 565 rozdrabniaczo-blender
blender Siemens, MQ 67170
blender Bosch, MaxoMixx MSM88190
blender Zelmer, ZHB1331B
blender Philips, HR2195

Blendery to niezwykle przydatne w każdej kuchni urządzenia AGD. Podpowiadamy, jak wybrać dobry blender i czym się kierować podczas zakupu blendera ręcznego, stojącego lub do koktajli. W galerii uwzględniliśmy także ceny blenderów i marki.

Często się zastanawiamy, co lepiej kupić – robot kuchenny wieloczynnościowy czy blender? Jak wybrać ten najlepszy? Sprawa jest prosta, wszystko zależy od tego, co i jak najczęściej gotujemy. Czy robimy dużo surówek, zagniatamy ciasto, lubi zupy krem, a może codziennie wyciskamy soki? Trzeba bowiem wiedzieć, że obydwa urządzenia różnią się przede wszystkim liczbą przystawek.

Zobacz też:

wybieramy zestawy śniadaniowe - sprzęt AGD

wybieramy ekspres przelewowy do kawy

wybieramy czajnik z regulacją temperatury

Roboty kuchenne są zazwyczaj bardziej rozbudowane, a co za tym idzie, nawet, gdy mają specjalne schowki na akcesoria, potrzebują zdecydowanie więcej miejsca. Jeśli jednak kuchnia jest mała… Z blenderami bywa inaczej, to urządzenia niewielkie, choć również dużo potrafią. Jaki więc blender wybrać? Blender stojący, ręczny, czy tylko do koktajli? Cena blendera też może być w tym przypadku ważnym kryterium.

Jaki blender wybrać: podstawowe funkcje

Zgodnie z prostym tłumaczeniem z języka angielskiego, „blend”, to znaczy mieszanka, ale jak wiadomo blendery, zaliczane do grupy małych AGD, nie tylko mieszają - przede wszystkim rozdrabniają, kruszą i miksują. Za pomocą blendera można przyrządzić zupę krem, wymieszać sos, zrobić koktajl, smoothie, pokruszyć orzechy do ciasta lub deseru albo lód do drinków. Niektóre blendery nawet zagniatają ciasto, mielą kawę i kroją ziemniaki na frtytki. Jak widać są dosyć uniwersalne. Więc, jeśli miejsca mamy niewiele, warto skorzystać z takiego właśnie urządzenia AGD.

Typy blenderów: ręczny, kielichowy (stojący), przenośny

Na rynku spotkamy blendery:

- blendery ręczne (w tym bezprzewodowe). Blendery ręczne składają się z korpusu, w którym znajduje się silnik, a na korpusie jest panel sterowania, czyli przyciski uruchamiające urządzenie plus pokrętło umożliwiające ustawienie nawet kilkunastu szybkości pracy. Korpus zakończony jest elementem ze stalowymi ostrzami w osłonce. Do blendera ręcznego często dołączany bywa pojemnik.
Bardziej rozbudowane wersje blenderów ręcznych składają się z: pojemnika z pokrywą (na niej znajdują się dwa stanowiska, jedno do zamocowania korpusu z silnikiem, drugie do wkładania lub wlewania składników), pojemnik ma on ok. 2 l pojemności, a jego dno przystosowane jest do zamocowania końcówek z ostrzami stalowymi. W zestawie najczęściej jest też trzepaczka do ubijania białek czy śmietany, ostrza do kruszenia lodu oraz część niezbędna – korpusu z silnikiem o mocy 500-1000 W i często dodatkowy pojemnik.

- blendery kielichowe (zwane stojącymi) – często są elementem wyposażenia robotów kuchennych. Jak sama nazwa wskazuje, blender stojący (kielichowy) składa się z pojemnika w formie kielicha (poj. ok. 2 l) z pokrywką, zwykle zakończonego dzióbkiem, na jego dnie są na stałe zamontowane noże, a osiągają moc do 1000 W.

- blendery przenośne – to rodzaj kubka miksującego o poj. ok. 600 ml i mocy 180-300 W, wyposażeniu mogą mieć ostrze do kruszenia lodu i ewentualnie dodatkowy pojemnik.

Blender: jak wybrać najlepszy?

Blender ręczny – jeśli jest to tylko korpus z silnikiem zakończony nożami, to produkty, które chcemy rozdrabiać wkłada się do dołączonego pojemnika, ustawia szybkość pracy i uruchamia przyciskiem. Tego typu blenderem można miksować, np. zupę bezpośrednio w garnku, zwłaszcza gdy jest bezprzewodowy i nie ogranicza nas odległość od kuchenki. Tego typu urządzenia wymagają jednak raz na jakiś czas ładowania (ładowarka jest dołączana do zestawu).
Jeśli to ręczny bardziej rozbudowany, to rozdrabniać można w specjalnym pojemniku, do którego wkłada się końcówki z nożami. Można też na korpus założyć trzepaczkę i w innym naczyniu ubić pianę z białek lub śmietanę albo na korpus założyć końcówkę z nożami w osłonce i miksować, choćby w garnku.

Blendery Kielichowe – w tym przypadku kielich ustawiony jest na specjalnie do tego przystosowanej podstawie z silnikiem oraz przyciskami umieszczonymi na zewnątrz, którymi uruchamia się urządzenie. Rozdrabniane produkty wkłada (wlewa) się do kielicha, ustawia szybkość pracy i uruchamia. Często szybkości działania nie są zaznaczane w postaci cyfr lub piktogramów, ale podświetlane na kolorowo. Są też takie modele, w których natężenie pracy zmieni się samo, gdy przytrzymamy dłużej przycisk.

Blendery przenośne czyli kubki miksujące – najczęściej służą do przygotowywania różnego rodzaju napojów (koktajli), a także musy, wystarczy odkręcić pokrywę, wlać (wrzucić) składniki i zmiksować, niektóre mają zintegrowaną, zamykaną słomkę, ułatwiającą picie. Kształt takiego „kubka” pasuje do uchwytów w samochodzie.

Blendery: funkcje. Na co zwrócić uwagę i jak wybierać

Oto najczęściej spotykane funkcje blenderów oraz ich elementy:
- wskaźnik ładowania blendera– w urządzeniach bezprzewodowych informuje o konieczności doładowania,
- podstawka ładująca – do urządzeń wymienionych wyżej,
- dzbanek blendera z przesuniętym środkiem ciężkości – ostrze umieszczone poza środkiem ciężkości wywołuje drgania, które ułatwiają miksowanie,
- funkcja kruszenia lodu,
- przycisk zwalniający końcówkę – zwykle znajduje się na styku korpusu ze stopą miksującą, końcówkę można zdjąć po jego naciśnięciu;
- podświetlany panel sterowania blendera – charakterystyczny dla blenderów kielichowych,
- zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem – po naciśnięciu przycisku włącza się blokada,
- przstawkę do krojenia frytek,
- pojemniki próżniowe – dzięki pompce w pojemniku powstaje próżnia, co pozwala produktom dłużej zachować świeżość,
- podstawka na blender i końcówki – ułatwia przechowywanie,
- kielich z kranem – umożliwia on nalewanie bez konieczności zdejmowania kielicha;
- zawieszka – umieszczona w górnej części korpusu, pozwala zawiesić urządzenie na ścianie,
- wygodny uchwyt – często ma gumowe elementy, które ułatwiają trzymanie urządzenia,
- podstawa antypoślizgowa – utrzymuje urządzenie w miejscu podczas pracy,
- zwijacz przewodu – niemu kabel może być przechowywany w korpusie blendera;
- wyświetlacz LCD – może, np. pokazywać wybrany stopień prędkości, konieczność naładowania baterii czy uruchomienie blokady.

Blendery: o czym warto pamiętać

Ponieważ są to urządzenia elektryczne, trzeba zachować ostrożność podczas ich obsługi. Z uwagi na ostre stalowe noże nie powinno się polecać obsługi urządzenia dzieciom. Nie należy przekraczać zalecanej przez producenta pojemności pojemników czy kielichów, gdyż praca blendera może być nieskuteczna. Nie można rozdrabniać produktów, do których urządzenie nie zostało przeznaczone. Koniecznie należy zapoznać się z instrukcją użytkownia blendera, by uniknąć kłopotów choćby z ewentualną reklamacją.

Ocena: 0
Tekst: Magda Lewandowska Zdjęcia: materiały prasowe

POLECANE ARTYKUŁY