Szafki kuchenne – jak je zagospodarować i uporządkować? Sprytne sposoby na przechowywanie

 Nowa kuchnia: czas na zmiany!

Fot. materiały prasowe Ferro

Szafki kuchenne mają służyć do przechowywania naszych garnków, zastawy, sztućców i produktów spożywczych. Dobra organizacja w kuchennych szafkach i szufladach nie zawsze jest prosta i przyjemna. Jak w takim razie zorganizować zawartość szuflad i szafek w kuchni? Jak przechowywać sztućce, garnki i przyprawy? Jak wykorzystać wyspę i szafkę narożną w kuchni? Znamy odpowiedź.

5 stref w kuchni, które ułatwiają organizację

Każdy z nas wie, jak trudno jest utrzymać porządek w kuchennych szafkach i jak ważna jest dobra organizacja przestrzeni w kuchni – kiedy przygotowujemy posiłki, dobrze byłoby, gdyby kosz był blisko blatu roboczego, a zapasy obok, w lodówce i zamrażarce.

Każdą kuchnię można podzielić 5 głównych stref:

  1. Strefa zapasów – w jej skład wchodzi lodówka i spiżarnia; najlepiej, by znajdowała się blisko blatu i zlewu
  2. Strefa przechowywania – w jej skład wchodzą szafki i szuflady z zastawą i sztućcami
  3. Strefa przygotowywania – w jej skład wchodzi blat i okoliczne szafki oraz szuflady; najlepiej, by znajdowała się blisko zlewu i szuflady z pojemnikami na śmieci; dobrze mieć pod ręką deski do krojenia
  4. Strefa zmywania – w jej skład wchodzi zlew; w zasięgu ręki powinny się znaleźć ociekacze, a w okolicznych szafkach detergenty ułatwiające zachowanie czystości w kuchni
  5. Strefa gotowania – w jej skład wchodzi kuchenka; warto pomiędzy nią a zlewem zostawić kawałek blatu

Szafki kuchenne i szuflady – jak dobrze je zagospodarować?

Utrzymanie porządku i dobrej organizacji w szafkach kuchennych oraz szufladach może nie tylko ułatwić korzystanie z kuchni, ale również wpłynąć pozytywnie na samopoczucie – kiedy wszystko jest posegregowane, nie musimy marnować czasu ani szargać nerwów, szukając konkretnej rzeczy w stosie przypraw, sztućców czy innych akcesoriów kuchennych.

Jak dobrze organizować przestrzeń w szufladach i szafkach w kuchni? Istnieje na to kilka sprytnych i sprawdzonych sposobów. Dobrym pomysłem jest przechowywanie rzeczy w pojemnikach i koszach – to nie tylko pozwoli uporządkować ich zawartość, ale w razie potrzeby łatwiej będzie wyjąć cały pojemnik, zamiast szukać w nieskończoność jednej rzeczy ukrytej pod stosem innych.

Do przechowywania jedzenia warto wykorzystać przezroczyste pojemniki i słoiki – wtedy z łatwością dostrzeżesz, co gdzie jest i czy przypadkiem czegoś nie brakuje. Pozostając w temacie przejrzystości – szafki kuchenne z przeszklonymi frontami to również dobry pomysł, mogą pełnić również funkcję ozdobną, eksponując piękną zastawę czy porcelanę.

Suszarka lub ociekacz do naczyń wcale nie musi zajmować przestrzeni na blacie czy przy zlewie. Z powodzeniem możesz zawiesić ją na ścianie.

Szuflady w kuchni – jak je zagospodarować?

Szuflady dają wiele możliwości przechowywania. Tradycyjnie używane jako miejsce na sztućce, obecnie chowa się w nich garnki, kosze na śmieci, pokrywki, patelnie i przyprawy. Mimo swojej pojemności i funkcjonalności dobra organizacja szuflad będzie możliwa, kiedy wyposażymy je w przegródki i organizery. Coraz popularniejsze są m.in. szuflady wewnętrzne (wysuwanych do przodu albo przesuwanych lewo, prawo), dzięki którym łatwiej utrzymać ład w szufladzie głównej. Cenioną zaletą tego rozwiązania jest też możliwość rezygnacji ze zbyt drobnych podziałów frontów kuchennych.

Jak przechowywać sztućce?

Sztućce najlepiej przechowywać blisko strefy przygotowania. Szuflady warto wyposażyć w organizery lub wkłady z przegródkami – dzięki temu organizacja sztućców będzie łatwiejsza. W przedniej części organizera lepiej umieścić podstawowe sztućce, a w głębi te, których nie używamy na co dzień.

Jak przechowywać noże w kuchni? Możemy zaopatrzyć się w specjalną tackę z rowkami wkładaną do szuflady. Dobrą alternatywą, w szczególności dla dużych noży i akcesoriów kuchennych jest listwa magnetyczna – przymocowane do niej przedmioty wyglądają estetycznie, a przy tym są zawsze w zasięgu ręki, choć nie zabierają miejsca na blacie.

Jak przechowywać garnki, patelnie i pokrywki w kuchni?

Garnki i patelnie zajmują najwięcej miejsca w kuchni, dlatego dobra ich organizacja jest taka ważna. Najczęściej przechowuje się je w szafkach lub coraz częściej – w szufladach. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie w tym celu narożnej szafki, która zazwyczaj jest dość pojemna. By wyścielić wnętrze szafki czy szuflady, zapobiec ślizganiu i wytłumić dźwięki, można zaopatrzyć się w specjalną matę wykonaną z filcu lub tworzywa.

Jak przechowywać pokrywki w kuchni? Szafki kuchenne nie są zbyt wygodnym miejscem do przechowywania pokrywek; dobrą alternatywą są specjalne stojaki na pokrywki (lub metalowa suszarka do naczyń), a także zamontowana do drzwiczek szafki szyna.

Jak przechowywać talerze?

Talerze najczęściej trzymamy w szafkach kuchennych lub wysokich szufladach. Jeśli szafka jest dostatecznie wysoka, wystarczy wstawić do niej półkę, przez co zyskamy dodatkową przestrzeń za naszą zastawę. Niekiedy stosy talerzy wstawia się dziś do szuflad, ale tylko tych o odpowiednio wytrzymałych prowadnicach.

Jak przechowywać przyprawy?

Przyprawy zaleca się trzymać blisko strefy przygotowania lub gotowania – w razie potrzeby będą pod ręką. By zapobiec rozlewaniu lub rozsypywaniu przypraw w szufladzie bądź szafce, można przechować je w szczelnych pojemnikach – szklanych słoikach, fiolkach czy dozownikach. Jeśli chcemy, możemy trzymać przyprawy na zewnątrz, na blacie. Jeśli wolimy, by nie był na widoku, schowajmy je do szuflady lub szafki.

Jak zorganizować szafki w kuchni?

Jeżeli mamy za mało miejsca w szafkach, możemy dokupić różnej wielkości półki i je zamontować, dzięki temu zyskamy dodatkową przestrzeń. Innym dobrym sposobem jest ułożenie produktów takich jak mąka, cukier, płatki w koszach lub skrzynkach na półce. Zawsze warto zainwestować w wewnętrzne systemy przechowywania – dopasowane do indywidualnych potrzeb pomysłowe półki, uchwyty czy wieszaki, które pomagają naprawdę efektywnie i ergonomicznie wykorzystać dostępną przestrzeń.

Zainspiruj się! Sprawdź nasze pomysły na urządzenie kuchni

 

Ocena: 0
Tekst: Barbara Ruppel Zdjęcia: materiały prasowe Ferro

POLECANE ARTYKUŁY