Garnki ze stali nierdzewnej są bardzo odporne. Niestraszna im korozja, dlatego odpowiednio pielęgnowane mogą służyć w kuchni przez długie lata. Dobrze przewodzą ciepło i nadają się do przygotowywania niemal wszystkich potraw, ale mają też kilka wad, które warto poznać, zanim zdecydujemy się na zakup naczyń ze stali nierdzewnej.

Garnek ze stali nierdzewnej – jakie ma zalety?

  • Garnki ze stali nierdzewnej są wyjątkowo trwałe. Nie da się ich zarysować druciakiem ani w żaden sposób uszkodzić. Nie podlegają korozji, nie niszczą się pod wpływem działania kwasów z żywności. To oznacza, że przez długi czas będą dobrze spełniały swoją funkcję w kuchni.
  • Garnki dobrze przewodzą ciepło i równomiernie się nagrzewają, dzięki czemu możliwe jest komfortowe przygotowanie potrawy bez przypalania jej w jednym miejscu.
  • Są odporne zarówno na wysokie, jak i na niskie temperatury, dlatego możemy w nich przygotowywać różnego rodzaju mięsa, a później chować je z garnkiem do lodówki czy zamrażarki.
  • Są piękne i uniwersalne, co sprawia, że będą dobrze wyglądały w każdej kuchni.

..  Garnki ceramiczne: właściwości, zalety, wady >>>

Czy garnki ze stali nierdzewnej mają wady?

  • Garnki ze stali nierdzewnej niestety są dość ciężkie. To może sprawić, że osobom o drobnej posturze będzie trudniej nimi nawigować w kuchni.
  • Mają też pewną właściwość, na którą trzeba zwracać uwagę – jeżeli zbyt długo będziemy przechowywać w nich potrawy, nabiorą one metalicznego posmaku. Lepiej tego unikać.
  • Przy zakupie garnków ze stali nierdzewnej warto zwrócić uwagę również na to, czy są one dobrej jakości, czy jedynie imitują dobre naczynia. Złej jakości garnki szybko ulegną uszkodzeniom i zarysowaniom. Korzystanie z nich nie będzie miało nic wspólnego z gotowaniem w prawdziwych garnkach ze stali nierdzewnej.

Jak czyścić garnki ze stali nierdzewnej?

Garnki ze stali nierdzewnej można myć w zmywarce – silne detergenty nie zrobią im krzywdy. Można je również myć ręcznie płynem do mycia naczyń.

..  Wszystko o garnkach miedzianych >>>

Jak wyczyścić przypalony garnek ze stali nierdzewnej?

Jeśli przypalimy jakąś potrawę w garnku ze stali nierdzewnej, zacznijmy działać od razu:

  • Pozbądźmy się jej i nalejmy do garnka ciepłej wody z płynem do mycia naczyń. Odstawmy garnek na bok, żeby woda zmiękczyła przypalone dno. Następnie umyjmy garnek gąbką.
  • Możemy również wykorzystać patent z solą kuchenną. Nasypmy do garnka grubą warstwę soli i zostawmy go na dłuższy czas. Następnie umyjmy garnek – spalenizna powinna zejść bez trudu.
  • Dobrze sprawdzi się również… kostka do zmywarki. Wlejmy do garnka ciepłą wodę i wrzućmy kostkę do zmywarki. Zostawmy naczynie na całą noc. Rano umyjmy garnek – detergent powinien usunąć spaleniznę.

..  Jak wyczyścić przypalony garnek? >>>

Czy warto więc kupić garnki ze stali nierdzewnej? Jak najbardziej, a ponadto tego rodzaju naczynia są chętnie wybierane przez panie i panów domu. Garnki ze stali nierdzewnej pomogą przygotować wszystkie rodzaje potraw, a jeśli będziemy je odpowiednio pielęgnować, będą służyć przez lata.