Kolendra siewna - Coriandrum sativum

2020-07-16 15:49

Kolendra siewna to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych (Apiaceae). Choć pochodzi z krajów o ciepłym klimacie, to przystosowała się do naszych warunków i jest z powodzeniem uprawiana w Polsce.

Kolendra siewna ma wzniesiony pokrój, dorasta do 70 cm wysokości. Dolne liście kolendry są pojedyncze, klapowane o długich ogonkach i szerokich blaszkach, a górne są podwójnie pierzastodzielne (podobne do liści kopru). Kolendra kwitnie od czerwca do lipca. Białe bądź jasnoróżowe kwiaty są zebrane w baldachy. Kolendra jest roślina miododajną.Świeże ziele kolendry i niedojrzałe owoce wydzielają po roztarciu nieprzyjemny zapach (przypominający zapach wydzieliny pluskwy). Dojrzałe owoce dzięki zawartości olejku lotnego zmieniają zapach (i smak) na przyjemny – korzenny. Dojrzałe owoce są suche, kuliste, słomkowobrunatne, średnicy 3–5 mm, rozpadają się czasem na dwie części (każda z tych części jest zdolna do kiełkowania). Wysuszone owoce kolendry (całe lub zmielone) używane są jako przyprawa, m.in. do wyrobu wędlin, konserw mięsnych i warzywnych, marynat (np. do marynowania ogórków i grzybów), a także jako dodatek do wódek, likierów i win korzennych. Kolendrę można dodawać do sałatek, zup, dań z roślin strączkowych, potraw z jaj, do drobiu i ryb. Jako przyprawę używa się także świeże ziele kolendry.

Kolendra siewna ma dwie odmiany botaniczne: gruboowocową i drobnoowocową. Ta druga ma mniejsze owoce, ale zawiera więcej olejku lotnego i dlatego prawie wyłącznie ona jest uprawiana w naszym kraju.Najlepsze stanowisko dla kolendry to miejsce nasłonecznione. Gleba powinna być lekka i ciepła, nie może być wilgotna i kwaśna.Kolendrę siewną rozmnaża się wyłącznie z nasion wysiewanych wczesną wiosną (do połowy kwietnia) bezpośrednio do gruntu w przygotowane wcześniej rowki głębokości 1–1,5 cm, w rzędach oddalonych od siebie o około 30 cm. Nasiona kiełkują po około dwóch tygodniach.Grządki z kolendrą należy systematycznie odchwaszczać i spulchniać ziemie w międzyrzędziach.Owoce kolendry zbiera się na przełomie lipca i sierpnia. Ponieważ dojrzewanie owoców kolendry jest nierównomierne, zbiór rozpoczyna się, gdy pierwsze owoce staną się jasnobrunatne, a pozostałe są zaróżowione. Kolendrę zbiera się w dzień pogodny, rano lub wieczorem, ścinając łodygi ostrym nożem i ostrożnie wiążąc w niewielkie snopki, a potem suszy.Kolendra nadaje się do uprawy w doniczkach na balkonie albo kuchennym parapecie.

Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby średnio wilgotna
Roślina ozdobna z liści/igieł
Wysokość do 70 cm
Termin kwitnienia VI - VII
Zimozielone Nie
Kategoria Zioła
Barwa kwiatów biała
Podlewanie średnio
Barwa liści/igieł zielona
Barwa kwiatów jasnoróżowa
Pokrój wzniesiony
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE