Cykoria podróżnik - Cichorium intybus
Cykoria podróżnik należy do rodziny astrowatych. Rośnie pospolicie na łąkach i nieużytkach, w ogrodach najczęściej traktowana jest jako chwast, mimo iż w okresie kwitnienia wygląda bardzo atrakcyjnie i z powodzeniem może stanowić piękny, błękitny akcent letnich rabat.
Spis treści
- Cykoria podróżnik – opis
- Cykoria roślina – uprawa
- Cykoria podróżnik właściwości lecznicze
- Cykoria podróżnik właściwości lecznicze
Cykoria podróżnik – opis
Cykoria podróżnik dorasta do wysokości 1-1,2 m, ma sztywną, lekko owłosioną, kanciastą łodygę, z której luźno wyrastają pojedyncze, wzniesione, cienkie pędy. Kwiaty cykorii rozwijają się latem (od lipca do września) na szczytach pędów i w kątach liści na łodygach bocznych. To jaskrawoniebieskie (rzadziej białe lub różowe), języczkowate kwiaty.
Cykoria roślina – uprawa
Cykoria podróżnik preferuje stanowiska słoneczne, ewentualnie półcieniste. W stosunku do podłoża nie jest wymagająca, ale najlepsza dla niej jest gleba żyzna, wilgotna, przepuszczalna, zasadowa. Może wprawdzie też rosnąć na bardziej suchym, piaszczysto-kamienistym terenie, ale wtedy jej kwiaty tracą intensywność zabarwienia. Cykorię podróżnik rozmnaża się głównie przez nasiona wysiewane wprost do gruntu w połowie lata. Wschody pojawiają się po kilku dniach. Po wzejściu rośliny trzeba przerwać, zostawiając tylko najmocniejsze siewki.
Cykoria podróżnik właściwości lecznicze
Cykoria podróżnik wykorzystywana jest w medycynie naturalnej – ma cenne właściwości lecznicze. Ziele cykorii podróżnika zawiera substancje gorzkie, fitosterole, kwasy polifenolowe, goryczkę, ślady olejku eterycznego, śluz, sole mineralne, inulinę oraz witaminy z grupy B i C.Jej odmiany użytkowe to cykoria sałatowa oraz cykoria siewna, której korzenia używa się przy produkcji kawy zbożowej.
Autor: GettyImages
Cykoria podróżnik
Cykoria podróżnik właściwości lecznicze
Cykoria podróżnik wykorzystywana jest w medycynie naturalnej – ma cenne właściwości lecznicze. Ziele cykorii podróżnika zawiera substancje gorzkie, fitosterole, kwasy polifenolowe, goryczkę, ślady olejku eterycznego, śluz, sole mineralne, inulinę oraz witaminy z grupy B i C.Jej odmiany użytkowe to cykoria sałatowa oraz cykoria siewna, której korzenia używa się przy produkcji kawy zbożowej.
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Wilgotność gleby | średnio wilgotna |
Stanowisko | półcieniste |
Roślina ozdobna z | kwiatów |
Termin kwitnienia | VI - IX |
Wysokość | 1 m - 1,2 m |
Zimozielone | Nie |
Kategoria | Zioła |
Barwa kwiatów | biała |
Podlewanie | mało |
Barwa liści/igieł | zielona |
Barwa kwiatów | różowa |
Barwa kwiatów | niebieska |
Pokrój | wzniesiony |