Biedrzeniec anyż - Pimpinella anisum

2020-07-16 15:57 Paweł Romanowski
Biedrzeniec anyż
Autor: photos.com

Biedrzeniec anyż znany jest lepiej jako anyż lub anyżek. To bardzo dobrze znana roślina lecznicza i przyprawowa, należąca do rodziny selerowatych, dawniej baldaszkowatych (Apiaceae). Biedrzeniec anyż rzadko spotykany jest w uprawie jednak z powodzeniem można go posadzić w ogrodzie ziołowym.

 

Biedrzeniec anyż opis

 

Biedrzeniec anyż dorasta do 50 cm wysokości, dolne liście są okrągławe, ząbkowane, górne pierzastodzielne. Białe kwiaty anyżu zebrane w baldachy pojawiają się w czerwcu i lipcu. Owoce (rozłupnie) rozpadające się na dwie rozłupki są surowcem zielarskim i znaną przyprawą (Fructus Anisi).
Nasiona anyżu (tak naprawdę są to owoce) wysiewa się do gruntu pod koniec kwietnia. Nasiona kiełkują po 2-3 tygodniach. Ze względu na duże rozmiary rośliny nasiona wysiewamy w odstępach minimum 30 cm.

 

Anyż uprawa

 

Miejsce do uprawy anyżu powinno być słoneczne, gdyż tylko w pełnym słońcu owoce będą miały wysoką zawartość olejków eterycznych. Owoce anyżu dojrzewają pod koniec sierpnia. Gdy łodygi zżółkną, ścina się pędy z baldachami i suszy w ciepłym i zacienionym miejscu.

>>Przeczytaj też: Uprawa ziół w ogrodzie: sadzenie i pielęgnacja

 

Anyż właściwości

Olejek anyżowy zawarty w owocach anyżu ma właściwości rozkurczowe i wykrztuśne, działa także moczopędnie i wiatropędnie. Ze względu na swój charakterystyczny zapach i smak stosowany jest w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym i farmaceutycznym.

 

Poznaj inne zioła:

Stanowisko
Wilgotność gleby
Roślina ozdobna z kwiatów
Roślina ozdobna z owoców
Wysokość do 50 cm
Termin kwitnienia VI - VII
Kategoria Zioła
Barwa kwiatów biała
Podlewanie mało
Barwa liści/igieł zielona
Pokrój wyprostowany