Indukcyjne płyty ceramiczne

2008-09-30 2:00

Coraz częściej na rynku płyt kuchennych spotykana jest indukcyjna płyta ceramiczna. Wizualnie nie różni się od innych płyt ceramicznych. Różnica polega na sposobie grzania. Ciepło wytwarzane jest dzięki wykorzystaniu zjawiska indukcji elektromagnetycznej.

Indukcyjne płyty ceramiczne
Autor: Electrolux

W płytach indukcyjnych energia elektryczna jest odpowiednio przetwarzana, w wyniku czego ciepło jest wytwarzane bezpośrednio na dnie naczynia. Wygląda to inaczej niż w przypadku pól grzejnych w płytach ceramicznych. Tam energia dociera do grzałki, grzałka ogrzewa pole, a pole – garnek.

W płytach indukcyjnych ciepło wytwarzane jest bez grzałki i bez pośrednictwa płyty. Nagrzewanie się płyty jest wynikiem wtórnego przekazywania ciepła z naczynia do płyty.

Indukcja w procentach

Indukcyjne płyty ceramiczne są jeszcze nowością. Ich zaletą jest przede wszystkim oszczędność energii (w porównaniu ze standardowymi płytami ceramicznymi do 25%), skrócony czas gotowania (do 30%). Cena (około 40% wyższa od ceny standardowych płyt ceramicznych) odzwierciedla nowatorskie rozwiązania zastosowane w tych urządzeniach.

Specjalna płyta = najlepsze specjalne naczynia

Do płyt indukcyjnych należy używać specjalnych naczyń (z metali ferromagnetycznych, czyli takich, które przyciągają magnes). Nie można stosować naczyń z aluminium, ze szkła czy stali szlachetnej. Teoretycznie do gotowania na płycie indukcyjnej dozwolone jest używanie naczyń emaliowanych, ale tylko takich, których wkład wykonany jest z metalu ferromagnetycznego. Jednak nie wszyscy producenci płyt indukcyjnych zalecają takie rozwiązania.

Nasi Partnerzy polecają