Pisanki z odzysku farbowane tkaniną. DIY z bloga Projekt MY

2016-04-06 11:30 projekt MY by Asia Pietrzak

Pisanki to jeden z ważniejszych symboli świąt wielkanocnych. Jeśli nie macie pomysłu na ozdobę światecznych jajek - koniecznie skorzystajcie z inspiracji z bloga Projekt MY. Pisanki farbowane tkaniną to ciekawy pomysł, który będzie prezentował się efektownie jako ozdoba świątecznego stołu!

Pisanki z odzysku Asia Pietrzak blog
Autor: projekt MY by Asia Pietrzak Fot. Asia Pietrzak fotografia

Sposobów na dekorowanie pisanek jest wiele. Możemy je wyklejać, woskować, malować farbkami, flamastrami, kredkami świecowymi, owijać sznurkiem lub po prostu po najmniejszej linii oporu zafarbować naturalnymi barwnikami lub kupionymi w sklepie. Jeśli chcecie zrobić samodzielnie oryginalne pisanki koniecznie skorzystajcie z ciekawej inspiracji prosto z bloga Projekt My by Asia Pietrzak!

Dekoracje wielkanocne: produkty potrzebne do farbowania pisanek

Mało znana, ale bardzo efektowna metoda farbowania wydmuszek przy użyciu tkaniny w 100% wykorzystuje produkty z recyklingu. Do wykonania oryginalnych pisanek potrzebujemy:

- jajka na wydmuszki - najlepiej te z białymi skorupkami (wówczas kolory są lepiej widoczne)
- kilka niemodnych krawatów - UWAGA! krawaty powinny być farbowane, a nie wyszywane - ich faktura musi być całkowicie gładka (śliska) - i jeszcze jedno - im drobniejszy i gęstszy wzór tym ładniej odbije się na tkaninie
- nitka/sznurek
- biała, gładka tkanina - może być len, bawełna - może być również stary t-shirt
- woda
- ocet

Dekoracje wielkanocne: jak wykonać pisanki z odzysku DIY?

1. Robimy wydmuszki
2. Krawaty rozcinamy i wyjmujemy wszystko co znajduje się wewnątrz - filc, podszewka itp, tak aby pozostała sama tkanina zewnętrzna
3. Odcinamy kawałek tkaniny, na tyle duży aby swobodnie owinąć nim jajko
4. Owijamy jajko materiałem i zawiązujemy (tkanina powinna jak najbardziej przylegać do skorupki)
5. Odcinamy kawałek białej tkaniny, owijamy jajko i zawiązujemy
6. Gotowe jajka wkładamy do garnka, wlewamy wodę i ocet (ocet w proporcji ok 1/4) - gotujemy ok 20-30 minut. w połowie gotowania przekręcamy jajka, tak aby były zanurzone z drugiej strony (pamiętajmy o tym że to wydmuszki, więc będą sobie dryfować, nie będą całkowicie zanurzone - stąd to przekładanie)
7. Cieszymy się gotowym efektem.

Więcej świetnych pomysłów znadziecie na blogu: projektmy.blogspot.com