Naturalne barwniki do jajek na Wielkanoc, DIY. Barwienie pisanek krok po kroku

2024-02-12 10:18

Do barwienia pisanek wielkanocnych nie potrzebujemy sztucznych barwników. Z powodzeniem wystarczą naturalne produkty, które mamy w domu. Sprawdź, jak nadać pisankom wyjątkowy kolor domowymi sposobami.

Spis treści

  1. Co będzie potrzebne do barwienia jajek?
  2. Barwienie jajek: na zimno czy na gorąco?
  3. Naturalne barwniki do jajek - kolory pisanek
  4. Naturalne barwniki do jajek. Pisanka wielkanocna DIY
  5. Pisanki w stylu etno -  oryginalne pomysły na dekorację jajek wielkanocnych. Inspiracje

Naturalne barwniki wykorzystywane do kolorowania pisanek dają więcej możliwości niż chemiczne farbki, które możemy kupić w sklepach. Barwienie pisanek w naturalny sposób pozwala uzyskać różne nasycenie koloru - w efekcie dwie pisanki nigdy nie będą identyczne! 

Co będzie potrzebne do barwienia jajek?

By zabarwić pisanki w naturalny, ekologiczny sposób będziemy potrzebować:

  • jajka (w białych lub beżowych skorupkach - w zależności od koloru),
  • naturalne barwniki do jajek,
  • ocet spożywczy,
  • małe garnki,
  • naczynia, w których będziemy barwić,
  • papierowe ręczniki kuchenne,
  • olej spożywczy do nabłyszczania gotowych pisanek.

Barwienie jajek: na zimno czy na gorąco?

Barwienie jajek na gorąco: wybrany barwnik i jajka wkładamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż do uzyskania koloru, o który nam chodziło. Kolory uzyskane tą metodą będą bardziej nasycone.

Barwienie jajek na zimno: osobno przygotowujemy wywar z barwnika i osobno gotujemy jajka na twardo. Następnie do ostudzonego wywaru dodajemy 1 łyżkę octu spożywczego, ostudzone, ugotowane jajka i wkładamy wszystko do lodówki. Czekamy do momentu, gdy uzyskamy odcień, o który nam chodziło. Może to trwać 30 minut, kilka godzin albo nawet całą noc. Metoda na zimno jest bardziej pracochłonna, ale pozwala uzyskać pastelowe kolory pisanek.

Po ufarbowaniu układamy jajka na osobnych talerzykach wyłożonych ręcznikami papierowymi, tak by gotowe pisanki nie stykały się ze sobą – zminimalizujemy w ten sposób zacieki i plamy. Zresztą zaraz po wyjęciu z barwnika można każdą pisankę delikatnie wytrzeć ręcznikiem papierowym – będzie mniej plam. Ale chyba nie należy zbyt przejmować się ewentualnymi plamkami czy zaciekami. Te pisanki są przecież „hand made”, a nie z fabryki. Na koniec natrzyjmy je odrobiną oleju, wtedy nabiorą satynowego połysku.

Naturalne barwniki do jajek - kolory pisanek

Żółte pisanki – naturalny barwnik do jajek to kurkuma. Na rondelek wody potrzebujemy ok. pół opakowania przyprawy. Gotujemy 10 minut i zostawiamy do naciągnięcia nawet na całą noc. Kolor jednak jest delikatny, dlatego lepsze będą jajka w białych skorupkach. Uwaga: kurkuma farbuje wszystko: nasze ręce, naczynia i zlew. Należy bardzo uważać!

Złote, brązowe, bordowe pisanki - naturalny barwnik do jajek to dobrze znane łupiny cebuli. Barwienie jajek cebulą najlepiej robić metodą na gorąco – im dłużej gotujemy i im więcej mamy łupin, tym kolor pisanki będzie bardziej intensywny. Im ciemniejszy odcień skorupki, tym również ciemniejszy kolor pisanki.

Granatowe pisanki - naturalnym barwnikiem do jajek jest kwiat malwy czarnej – do kupienia w sklepach zielarskich. Pisanki barwimy metodą na zimno. Kolor zależy od ilości użytych kwiatów, ale jest zawsze zagadką. Im ciemniejszy odcień skorupki, tym ciemniejszy kolor pisanki.

Szare i lawendowe pisanki - również wykorzystujemy kwiat malwy czarnej, ale w znacznie mniejszej ilości niż w przypadku koloru granatowego. Barwimy metodą na zimno, lepsze będą jajka w białych skorupkach.

Niebieskie pisanki - czyli barwienie jajek kapustą czerwoną. Na rondelek wody potrzebujemy ¼ główki kapusty. Wykorzystujemy metodę na zimno. Białe skorupki jajek pozwolą uzyskać więcej odcieni niebieskiej barwy.

Zielone pisanki - barwienie jajek na zielono najlepiej wychodzi w wywarze z czerwonej kapusty, ale na jajkach w brązowych skorupkach. Można próbować w liściach szpinaku, żyta lub trawy. Niestety trudno zyskać czysto zielony kolor.

Zielone, pastelowe pisanki  – najpierw barwimy jajka na kolor pastelowoniebieski, ale krótko. Później przekładamy jajko do wywaru z kurkumy. Działamy metodą na zimno z wykorzystaniem jajek w białych skorupkach.

Ciemnobrązowe pisanki – tu również sprawdzi się barwienie jajek cebulą. Możemy też moczyć jajka w wywarze z kawy. Inne sposoby? Barwienie najpierw w cebuli, później w wywarze z kwiatu malwy czarnej.

Różowy, pastelowy kolor pisanek – czyli barwienie jajek burakami. Nawet gdy jajka długo moczymy w wywarze, kolor - najczęściej - wciąż będzie delikatny.

Pomarańczowe pisanki – naturalny barwnik do jajek to chilli, dzięki któremu uzyskamy odcień pastelowy. Robimy wszystko metodą na zimno i na jajkach w białych skorupkach.

Naturalne barwniki do jajek. Pisanka wielkanocna DIY

Pisanki w stylu etno -  oryginalne pomysły na dekorację jajek wielkanocnych. Inspiracje