Trójkąt roboczy w kuchni: aranżacje z 4 projektami kuchni

2019-11-07 16:27

Trójkąt roboczy w kuchni, czyli jak urządzić funkcjonalnie wnętrze. Sprawdź ważne wymiary i odległości, które trzeba uwzględnić w projekcie kuchni. Przygotowaliśmy 4 plany wygodnego rozplanowania przestrzeni w kuchni: poradnik architekta.

Spis treści

  1. Projekt kuchni: trójkąt roboczy i ważne wymiary
  2. Rozplanowanie zabudowy i stref w kuchni
  3. Trójkąt roboczy: lodówka, zlew i kuchenka
  4. Projekt kuchni: ważne wymiary i wygoda gotowania
  5. Trójkąt roboczy w nowoczesnej kuchni

Jak urządzić kuchnię funkcjonalną? Warto poznać zasadę trójkąta roboczego i zastosować ją w projekcie kuchni. Kuchnia jest bardzo ważnym pomieszczeniem w naszym mieszkaniu - często spędzamy w niej wiele godzin, przygotowując posiłki - a jeśli ma kącik jadalniany, również je spożywając.

Projekt kuchni: trójkąt roboczy i ważne wymiary

Podczas urządzania kuchni warto zwrócić uwagę na sposób zagospodarowania przestrzeni we wnętrzu, aby ułatwić sobie pracę i uniknąć błędów w projekcie kuchni - jest to o tyle ważne akurat w przypadku kuchni, gdyż sprzętów i mebli w niej umieszczonych nie da się przesunąć „ot, tak”.

Liczne sprzęty znajdujące się w kuchni, takie jak lodówka, piekarnik, zmywarka czy zlew, wymagają podejścia odpowiednich instalacji, a i zabudowa meblowa jest najczęściej robiona pod wymiar. Zatem jeśli akurat planujemy remont kuchni, zapoznajmy się z poniższymi wytycznymi.

Powierzchnia kuchni:

  • Minimalna powierzchnia idealnej wnęki kuchennej powinna wynosić 5-6 mkw.
  • Minimalna powierzchnia wyodrębnionej kuchni – 8-10 mkw.
  • Minimalna powierzchnia kuchni z kącikiem jadalnianym – 12-14 mkw.

Na te powierzchnie powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie mieszkania lub też w trakcie procesu projektowego domu.

Rozplanowanie zabudowy i stref w kuchni

Poza wspomnianymi powierzchniami bardzo ważna w projekcie kuchni, o czym mówi zasada trójkąta roboczego, jest odległość między ciągami roboczymi lub w przypadku kuchni jednociągowej - odległość szafek dolnych od ściany. Zapewnienie minimum 1,20 m szerokości w tym miejscu gwarantuje wygodne korzystanie z dolnych szafek i szuflad po ich otwarciu.

Trójkąt roboczy: lodówka, zlew i kuchenka

W celu ułatwienia pracy w kuchni należy dążyć do prawidłowego rozmieszczenia miejsc pracy. Unikniemy w ten sposób niepotrzebnych dróg, zapewnimy sobie płynność pracy i swobodę ruchów. W galerii znajdują się przykłady prawidłowego rozmieszczenia poszczególnych stref w kuchni. Bardzo pomocne w tej kwestii jest przestrzeganie zasad tzw. trójkąta funkcjonalnego (trójkąta roboczego), który wskazuje nam powiązania funkcjonalne między trzema głównymi strefami w kuchni: lodówką, zlewem i kuchenką.

Zasada trójkąta roboczego opiera się na kolejności prac:

  • najpierw wyjmujemy produkty z lodówki,
  • następnie je myjemy,
  • a na końcu przygotowujemy, gotując lub piekąc.

Powinniśmy unikać sytuacji, kiedy kuchenka znajduje się pomiędzy lodówką a zlewem. Pomiędzy wszystkimi trzema strefami według zasad trójkąta roboczego powinno znaleźć się miejsce na blat kuchenny, powierzchnię umożliwiającą odstawienie produktów. Takie miejsce powinno się wygospodarować szczególnie z prawej strony kuchenki i z prawej strony zlewu (miejsce na ociekacz). Należy unikać umieszczania płyty grzewczej tuż przy ścianie - uniemożliwi to korzystanie z niektórych typów garnków lub rondli - po prostu nie zmieszczą się na płycie. Podobnie zlew umieszczony przy samej ścianie spowoduje, że nasze ruchy w trakcie zmywania będą ograniczone.

Projekt kuchni: ważne wymiary i wygoda gotowania

Jeśli urządzamy kuchnię „od zera”, poza powyższymi wskazówkami warto jest także zwrócić uwagę na następujące kwestie:

- Wysokość blatu roboczego mierzona od podłogi z reguły wynosi 85-90 cm. Jeśli mamy nietypowe wymagania, np. jesteśmy bardzo wysocy, warto jest dostosować położenie blatu, tak aby praca przy nim nie nadwyrężała kręgosłupa.

- Jeśli często przygotowujemy ciasto wymagające wyrabiania, warto jest posiadać fragment blatu roboczego położony niżej niż standardowy - ok. 75 cm od podłogi; gwarantuje to zachowanie odpowiedniej postawy w trakcie tej czynności.

- W dużej kuchni możemy wygospodarować wysuwany blat na niższej wysokości, tak aby część prac wykonywać w pozycji siedzącej.

- Dobrym rozwiązaniem w kuchni będzie też korzystanie ze stołków barowych, jeśli pracujemy przy wyspie kuchennej (gdy stołki dodatkowo posiadają kółka, łatwo będzie nam się poruszać pomiędzy poszczególnymi strefami, nie wstając z krzesła).

Trójkąt roboczy w nowoczesnej kuchni

Jeśli szukasz pomysłu na projekt nowoczesnej kuchni, zajrzyj do naszych galerii. Znajdziesz w nich inspiracje na kuchnie w różnych stylach.

Trójkąt roboczy w kuchni. Webinar: Jak zaplanować niedużą łazienkę
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE