Termos na kawę i herbatę, kubek termiczny, termos obiadowy. Jak wybrać najlepszy?

2020-10-21 8:51 Barbara Ruppel
Termos
Autor: Remains/gettyimages

Wielu z nas nie wyobraża sobie jesiennego spaceru bez termosu z herbatą, porannej drogi do pracy bez kubka termicznego pełnego aromatycznej kawy, czy wyprawy w góry bez ciepłej zupy w termosie obiadowym. Jak wybrać najlepszy termos? Na co zwrócić uwagę podczas zakupu? Sprawdziliśmy zalety i wady najpopularniejszych naczyń termicznych.

Termos na kawę lub herbatę

Pierwsze termosy pojawiły się na początku XX wieku i od razu zyskały popularność. Co ciekawe, termos towarzyszył braciom Wright podczas ich pierwszego lotu balonem. Początkowo termosy były produkowane ze szkła, ponieważ materiał ten wykazuje świetne właściwości termoizolacyjne. Z czasem zaczęto produkować je ze stali nierdzewnej, która jest trwalsza i bardziej odporna na uszkodzenia niż szkło.

Jak działa termos? Termos to naczynie z podwójnymi ściankami, między którymi znajduje się próżnia. To właśnie próżnia odpowiada za izolację termiczną naczynia. Kupując termos, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Po pierwsze: materiał. W sklepach znajdziemy głównie dwa rodzaje termosów – plastikowe ze szklanym wkładem oraz modele ze stali nierdzewnej. Termosy plastikowe są dość tanie, a dzięki szklanej bazie doskonale izolują ciepło. Niestety, mimo wielu zalet, plastikowe termosy ze szklanym wsadem są ciężkie i mogą łatwo się stłuc lub zostać uszkodzone. Dlatego nie nadają się na górskie wyprawy i długie wycieczki.

Termosy ze stali nierdzewnej są dużo lżejsze i wygodniejsze niż modele szklane. Stal nierdzewna sprawia, że naczynie jest odporne na korozję oraz uszkodzenia, dlatego bez obaw można zabierać je na piesze wędrówki, przetrwają nawet ekstremalne warunki. Niestety, nie będą trzymać ciepła tak dobrze jak modele szklane, ponieważ metal wykazuje gorsze właściwości izolacyjne. Ile godzin termos utrzymuje ciepło? To zależy od wielu czynników, nie tylko od materiału, z którego naczynie jest wykonane. Przeciętny termos trzyma ciepło przez ok. 6 godzin, ale najlepsze produkty robią to nawet 20 godzin! Jeśli nie planujemy długich pieszych wędrówek i chodzenia po górach, nie musimy kupować termosu, który trzyma ciepło tak długo – wystarczy, że kawa lub herbata w naszym termosie będzie gorąca przez 10-12h.

Kolejnym aspektem, na który warto zwrócić uwagę, kupując termos jest pojemność. Niewielkie termosy przydadzą się na co dzień, ale gdy planujemy dłuższą wycieczkę lub spacer w gronie rodzinnym, wybierzmy modele o większej pojemności. Dobrym pomysłem jest zakup 0.5-1 litrowego termosu – taka wielkość wystarcza na kilka napełnień kubka. Co ciekawe, im większy termos, tym dłużej trzyma ciepło, pod warunkiem, że został na początku całkowicie wypełniony gorącym płynem.

Równie ważny, co materiał i pojemność jest sposób zamykania termosu. Niektóre modele mają całkowicie odkręcany korek, inne wyposażone są w automatyczne otwieranie – tutaj umieszczony na środku zawór otwiera się po naciśnięciu. Każdy z nich ma swoje wady i zalety. Odkręcany gwint może być nieporęczny, zwłaszcza podczas pieszych wędrówek, natomiast zawór automatyczny może przeciekać i jest dość uciążliwy w czyszczeniu. Dlatego najlepsze termosy wyposażone są w solidne uszczelki (nawet kilku-warstwowe).

Kubek termiczny – wygoda przede wszystkim

Kubki termiczne to dość nowy wynalazek, który szczególnie popularny jest pośród...zabieganych mieszkańców miast. Nic dziwnego – kubek termiczny jest mniejszy i lżejszy od termosu, doskonale sprawdza się, gdy pędzimy do pracy i chcemy raczyć się pyszną kawą czy herbatą w metrze, autobusie czy stojąc w porannym korku. Kubek termiczny, jak sama nazwa wskazuje może przyjmować kształt kubka lub butelki, dzięki temu jest wygodniejszy w użytkowaniu i łatwo można go schować do plecaka czy torebki.

W przeciwieństwie do tradycyjnych termosów, z kubka termicznego możemy pić bezpośrednio, nie potrzebujemy więc ani szklanek, filiżanek czy kubków, by cieszyć się gorącą kawą i herbatą. Niestety, kubki termiczne nie są tak efektowne jak termosy – szybko tracą ciepło, już po 2-6 godzinach, chociaż na rynku znajdziemy kubki termiczne o wyjątkowo dobrej izolacji termicznej (10-12h), ale są to modele dość drogie. Ponadto, kubek termiczny jest dużo mniejszy niż termos. Zazwyczaj ma pojemność 0.4l, czyli tyle, ile przeciętny kubek. Jeśli zależy nam na niewielkiej dawce kofeiny w drodze do pracy, kubek termiczny będzie dobrym wyborem. W przeciwnym razie lepiej zaopatrzyć się w solidny termos.

Termos obiadowy na zupę i ciepłe danie

Termos obiadowy nazywany też food jug’iem to naczynie wyglądem zbliżone do tradycyjnego termosu na kawę lub herbatę. Różni się jedynie wyglądem – jest niższy i szerszy, ale działa dokładnie tak samo. W termosach obiadowych, jak możemy się domyślić, przechowujemy ciepłe posiłki, głównie zupy oraz inne dania, które smakują najlepiej na ciepło.

Termosy obiadowe przydają się podczas długich pieszych wędrówek, gdy nie mamy możliwości zatrzymania się w restauracji i zjedzenia gorącego obiadu. Można do nich pakować także gorące dania do pracy – jeśli w biurze nie możemy podgrzać obiadu w mikrofalówce, dzięki termosowi będziemy mogli zjeść ciepły posiłek. Kupując termos obiadowy warto wybrać model z dużą nakrętką pełniącą rolę miski oraz ze sztućcami w zestawie.