AGD przyszłości – przegląd nowoczesnych sprzętów domowych

 AGD przyszłości – przegląd nowoczesnych sprzętów domowych

Fot. materiały prasowe Bosch

Funkcjonalne, energooszczędne, w pełni korzystające z nowoczesnych technologii – oto AGD XXI wieku. Czas przyjrzeć się temu, co możemy mieć we własnym domu lub mieszkaniu.

Design sprzętów domowych jest coraz bardziej dopracowany i elegancki, jednak ich największą zaletę stanowi to, co kryją wewnątrz. AGD mają wbudowane zaawansowane systemy elektroniczne. Można wręcz powiedzieć, że wiele decyzji związanych ze swoim funkcjonowaniem podejmują za nas, a to przekłada się na codzienną wygodę i sporą oszczędność czasu oraz prądu.

Nowoczesne AGD – kuchnia 2.0

We współczesnych kuchniach króluje profesjonalizm – to istne domowe laboratoria, w których z powodzeniem odnaleźliby się najwybitniejsi kucharze. Jednocześnie dominują tu rozwiązania kompaktowe i wielofunkcyjne, tak by maksymalnie wykorzystać często niewielki metraż. Stąd też duża popularność sprzętów do zabudowy ukrywanych za eleganckimi frontami. Ponieważ kuchnia otwarta na salon to coraz powszechniejsze rozwiązanie, niektóre AGD często decydujemy się umieścić na wyspie kuchennej. Jeśli w jej blacie zamontujemy płytę indukcyjną, zwykle zawisa nad nią nowoczesny okap – lekki optycznie, designerski, przypominający modną lampę. Dzisiejsze sprzęty AGD są tak efektowne, że stanowią wręcz ozdobę kuchni widocznej z salonu, albo tak minimalistyczne i proste, że prawie zupełnie znikają we wnętrzu.

AGD przyszłości – gotowanie i pieczenie

W nowych budynkach bardzo często rezygnuje się z przyłącza gazowego, dlatego miłośnicy gotowania na ogniu stopniowo przestawiają się na płyty elektryczne. W tej grupie produktów bezapelacyjnie królują kuchnie indukcyjne. Są bezpieczne i eleganckie, pozwalają znacznie ograniczyć straty energii, a przez to zaoszczędzić na rachunkach za prąd. Warto to brać pod uwagę, tym bardziej że płyty indukcyjne nie należą do tanich – stanowią jednak rozsądną inwestycję, która się zawsze zwraca. Właściwości tych urządzeń w pełni wykorzystują nowoczesne technologie. Podczas pracy płyty się nie nagrzewają, lecz generują szybkozmienne pole magnetyczne, na skutek czego ciepło wytwarza się w naczyniach. Przez cały cykl gotowania urządzenie pozostaje stosunkowo chłodne, a więc jest o wiele bezpieczniejsze niż kuchnia elektryczna czy gazowa. Nowoczesne płyty indukcyjne automatycznie wykrywają, gdzie dokładnie na ich powierzchni został postawiony garnek czy patelnia, a następnie uruchamiają odpowiednie pole właśnie w tym miejscu, gdzie znajdują się naczynia. Jeśli chcemy coś podgrzać w dużej brytfannie, sąsiednie pola połączą się, by ciepło było wytwarzane na właściwej powierzchni. Możemy również korzystać z gotowych programów, które dobiorą temperaturę stosownie do dania, a także będą czuwały, by nic się nie przypaliło.

Automatyzacja pracy oraz użyteczne programy to również domena nowoczesnych piekarników elektrycznych. Często wystarczy wybrać w panelu rodzaj dania i jego wagę, a urządzenie włączy właściwy tryb, określając temperaturę oraz czas pieczenia. Coraz więcej piekarników pozwala także przygotowywać różne potrawy jednocześnie – w taki sposób, by nie mieszały się zapachy oraz by dało się niezależnie ustawić parametry. Dzięki temu w tym samym czasie możemy upiec sztukę mięsa i coś słodkiego. To znaczna oszczędność czasu i energii, a więc rozwiązanie przyjazne użytkownikom i środowisku. Warto także zwrócić uwagę na urządzenia z funkcją pyrolizy. Piekarnik nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury (ok. 500 st. C), a zabrudzenia i przypalenia zamieniają się w łatwy do usunięcia popiół. W trakcie pracy nowoczesnych sprzętów możemy być spokojni o bezpieczeństwo domowników, zwłaszcza tych najmłodszych – szyby i obudowy piekarników nie będą gorące podczas pieczenia.

..  Piekarnik parowy – czym się wyróżnia, jakie ma zalety? >>>

Chłodziarki na miarę XXI wieku

Współczesne chłodziarki to już nie tylko przechowywanie żywności w niskiej temperaturze. Dzięki specjalnym funkcjom skutecznie walczą z bakteriami (bo one rozwijają się również w chłodzie!). Odpowiadają za to np. emitowane przez urządzenia jony, a także cząsteczki tzw. nanosrebra. Te ostatnie mają świetne właściwości antybakteryjne. Kolejny problem znany ze starszych sprzętów, czyli gromadzenie się trudnych do usunięcia zapachów, także został rozwiązany, a to dzięki modułom ich pochłaniania. Równie ważny jest odpowiedni poziom wilgotności (czyli nie za niski, by żywność się nie wysuszała, ani nie za wysoki, który sprzyjałby rozwojowi bakterii i pleśni). Nowoczesne sprzęty samodzielnie regulują ten istotny parametr. Z kolei dobry obieg chłodu przekłada się zarówno na trwałość produktów, jak i niskie rachunki za prąd. Bez względu na to, czy chłodziarka i zamrażarka kryją się za oddzielnymi drzwiami, czy nie, chłodzenie obydwu części odbywa się niezależnie. W bardziej zaawansowanych urządzeniach jest zresztą przewidzianych kilka oddzielnych stref dla różnych grup żywności – warzyw, wędlin czy wina. Wielkość lodówki? Tu możliwości są różne – od klasycznego modelu jednodrzwiowego do nawet sześciodrzwiowego.

..  Lodówka side by side, czyli lodówka dwudrzwiowa pod lupą >>>

Ekologiczne zmywanie

Zmywarka w kuchni to nie tylko oszczędność czasu, lecz także o wiele niższe zużycie wody niż podczas zmywania ręcznego. Do wyboru mamy różne typy urządzeń: wolnostojące, do zabudowy, kompaktowe, modułowe. Dzięki temu bez problemu znajdziemy miejsce na zmywarkę także w bardzo małej kuchni (przy okazji możemy wybrać mniejszy zlew – dwukomorowy nie jest koniecznością). Nowoczesne urządzenia pracują w oparciu o różne ciekawe programy. Warto zwrócić uwagę na funkcje antybakteryjne oraz te odpowiadające za niwelowanie nieprzyjemnych zapachów. Bezpiecznie pozmywamy np. delikatne szkło, a także dobierzemy program do mniejszego załadunku (np. przy wypełnieniu urządzenia w połowie). Sprawne systemy rozprowadzania wody w wysokiej temperaturze pozwalają poczynić jeszcze większe oszczędności. Świetnie sprawdzają się zmywarki z modułowym układem wewnątrz. Możemy np. wyjąć część półek, by zrobić miejsce na duże naczynia czy blachy do pieczenia.

Pranie i suszenie

Eleganckie fronty szafek kuchennych kryją niekiedy dosyć zaskakującą zawartość – czasem to właśnie w tym pomieszczeniu (a nie w łazience, która staje się komfortowym pokojem kąpielowym) umieszcza się pralkę. Ich nowoczesne modele mają coraz więcej ciekawych, praktycznych programów. Bardzo ważne (zwłaszcza dla rodziców małych dzieci) są funkcje antyalergiczne i antybakteryjne, czyli odświeżanie ubrań w taki sposób, by nie tylko usunąć plamy, lecz także pozbyć się szkodliwych mikroorganizmów. Podobnie jak w przypadku chłodziarek także w pralkach wykorzystuje się antybakteryjne jony srebra. Warto wybierać urządzenia, które mają jak najbardziej zautomatyzowane programy czyszczenia – w pralkach bowiem gromadzi się wilgoć stanowiąca pożywkę dla bakterii (stąd też np. nieprzyjemne zapachy w środku). Wybór odpowiedniego programu? Sprzęt właściwie wykona to za nas. Wystarczy określić rodzaj tkaniny i wagę, a pralka resztę zrobi sama, i to nawet z dbałością o należyte rozłożenie załadunku w bębnie. Ponadto nowoczesne pralki pobierają mniej wody, której nie muszą podgrzewać do wysokiej temperatury, by pranie było skuteczne (czasem wystarczy zaledwie 15 stopni!).

Coraz większą popularność zdobywają również suszarki bębnowe i pralko-suszarki. Przydają się zwłaszcza w mieszkaniach bez balkonów – nie musimy już używać rozkładanych suszarek czy suszyć prania w łazience. A bez porozwieszanych ubrań do powietrza trafia mniej wilgoci, która sprzyja rozwojowi bakterii i grzybów. Warto pamiętać, że w przypadku niektórych modeli tych urządzeń nie będzie konieczny skomplikowany proces instalacji (wilgoć z suszenia gromadzi się w specjalnym pojemniku, a więc zewnętrzny przewód wyciągowy nie jest potrzebny).

Ocena: 0
Zdjęcia: materiały prasowe Bosch

POLECANE ARTYKUŁY