Sezon na przetwory – w co warto wyposażyć kuchnię, gdy planujesz przygotowanie domowych smakołyków z owoców i warzyw

2020-08-28 11:22 Danuta Awolusi

Przetwory domowe mają wyłącznie zalety: wychodzą o wiele taniej od sklepowych słoików, są zdrowe, dobrze się przechowują i wbrew pozorom, nie muszą być czasochłonne w przygotowaniu. Aby jednak szybko uporać się z przetworzeniem warzyw i owoców, warto mieć pod ręką sprawdzone sprzęty i przepisy. Mamy dla was kilka ciekawych sposobów, które ułatwią wam to zadanie.

Od czego zacząć? Niezbędny sprzęt AGD do kuchni

Zdrowe przetwory będzie wam o wiele łatwiej przygotować, mając pod ręką blender. Dobrze sprawdzi się wersja ręczna, gdzie głowicę włożycie prosto do garnka z konfiturą, dżemem, lub sosem. Zwróćcie uwagę, aby sprzęt miał moc przynajmniej 750W - dzięki temu posłuży wam kilka lat i będzie się spisywał nie tylko w trakcie robienia przetworów.

Oprócz tego, niezbędna będzie obieraczka. Tu postawcie na taką ze stali szlachetnej, którą włożycie do zmywarki. Mając na stanie te dwie rzeczy, będziecie mogli bez problemu zrobić smakołyki do słoików. Jeżeli jednak uwielbiacie gadżety, rozejrzyjcie się również za przecierakiem, lejkiem z szerokim wlotem, drylownicą i szczypcami do wyrywania szypułek. Naprawdę ułatwiają zadanie!

Zdrowa kuchnia domowa - przydadzą się słoiki, prawda?

Słoiki to podstawa, oczywiście. Możecie gromadzić je z „odzysku”, ale bez problemu kupicie je w każdym supermarkecie lub w sklepach online. Pamiętajcie, żeby wieczka miały tak zwany „klik“, czyli wybrzuszenie, które po odpowiednim zamknięciu przetworu, stanie się wklęsłe. To dowód, że słoik jest szczelny i będzie mógł spokojnie czekać na otwarcie przez długie miesiące. Warto mieć w domu również szklane butelki, idealne na soki i przeciery pomidorowe. Tu również znajdziecie wieczka z „klikiem“.

Naklejki na przetwory domowe

Możecie zakupić czyste etykiety na przetwory domowe i wypisać je ręcznie, lub zaopatrzyć się w gotowe naklejki. Łatwo przygotujecie je samodzielnie - wystarczy papier i taśma dwustronna, którą przytwierdzicie do słoika lub wieczka. Chcąc używać naklejki wielokrotnie, bardzo praktycznym rozwiązaniem będą tak zwane naklejki tablicówki - możecie na nich pisać za pomocą kredy.

Jak robić przetwory? Kilka sezonowych pomysłów

1. Zdrowe przetwory z cukinii. Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, bo można z niej zrobić zarówno sałatki, jak i dżemy oraz sosy. Te pierwsze wymagają zalewy - solanki, lub roztworu z octem. Surówki i sałatki można połączyć z dodatkiem innych warzyw, na przykład papryki lub marchewki. Bardzo zdrowym pomysłem będzie kiszona cukinia, którą przygotowujemy podobnie, jak kiszone ogórki. Pyszną alternatywą są sosy, które po otwarciu nadadzą się, jako dodatek do kanapek lub dań na ciepło, na przykład do makaronów lub zapiekanek. Aby przygotować taki sos, należy udusić w garnku cukinię z cebulką, czerwoną papryką i dokładnie odparować wodę. Na koniec dodajcie koncentrat pomidorowy, który zagęści sos i nada mu głębszego smaku.

2. Domowe przetwory z ogórków. Ogórki konserwowe, kiszone oraz różnego rodzaju sałatki: pikantne, łagodne, na słodko lub kwaśno – wszyscy je kochają! Małe i jędrne ogórki warto ukisić, zaś te większe obrać, poszatkować i przeznaczyć na sałatki. Świetnie smakują z dodatkiem marchewki, cebuli i papryki.

3. Ketchup - przetwory domowe z najwyższej półki. Ketchup domowej roboty to coś pysznego! I jednocześnie jedna z najzdrowszych wersji przetworzonych pomidorów na naszych kanapkach, zapiekankach, czy pizzy. Przepisów na ketchup znajdziecie masę i możecie do niego dodać wszystko - począwszy od śliwek, poprzez paprykę, a skończywszy na papryczkach pepperoni. Bazę muszą jednak stanowić pomidory, cebula i - o ile lubicie - czosnek. Sekretem dobrze przygotowanego ketchupu jest jego odpowiednie odparowanie, co może zająć wiele godzin. Jednak trud się opłaca, bo aromatyczny ketchup będzie podbijał wasze podniebienie przez cały rok.

Przetwory domowe - jak długo przechowywać?

Wiele zależy od sposobu pasteryzacji. Jeżeli gotujecie garnki we wrzątku, dobrze zakonserwowany słoik może stać nawet kilka lat. Jeżeli wybieracie nieco krótszą metodę, czyli po prostu odwrócenie słoika do góry wieczkiem i wystudzenie go, warto mieć je na oku - po kilku miesiącach mogą się otworzyć. Aby uniknąć tego problemu, włóżcie je do piekarnika, nagrzanego do temperatury ok. 100 stopni na 20-30 minut. Domowe przetwory przechowujcie w miarę chłodnym i zacienionym miejscu, najlepiej w spiżarni lub piwnicy.