Karafka - naczynie, którego nie może zabraknąć w twoim domu

2022-07-25 12:16

Karafka to naczynie, którego nie może zabraknąć podczas wystawnych przyjęć, rodzinnych obiadów czy letniego garden party. Karafki to również doskonały pomysł na prezent! Jakie są rodzaje karafek, z czego są wykonane i jak je rozróżnić? Podpowiadamy!

Karafka
Autor: serwis prasowy marki Ferm Living Karafka szklana o szerokiej wylewce doskonale sprawdza się jako naczynie na wodę, sok czy lemionadę.

Spis treści

  1. Karafka – co to jest?
  2. Karafki – rodzaje
  3. Karafka szklana czy kryształowa? Jaką wybrać?

Karafka – co to jest?

Karafka to naczynie służące do przechowywania i serwowania napojów, zarówno wysokoprocentowych, jak i wody czy soku. Z reguły karafki wyglądem przypominają dzbanek bez ucha, naczynie zbliżone kształtem do klepsydry czy butelki. W klasycznych karafkach pękata dolna część naczynia zakończona jest wąską szyjką.

Oczywiście, karafka może przybierać różne kształty i rozmiary, co w wielu przypadkach dyktowane jest trunkiem, który w niej serwujemy. I tak, karafka do whisky znacznie różni się od karafki do czerwonego wina czy wody.

Jeśli planujemy zakup karafki, warto w pierwszej kolejności zastanowić się, jaki trunek czy napój chcemy w niej podawać. Ponadto, dobrze jest też zdecydować, z jakiego materiału powinna być wykonana nasza karafka. Do najpopularniejszych należą karafki kryształowe i szklane – każda z nich ma swoje zalety i wady (piszemy o tym szczegółowo poniżej).

Karafki – rodzaje

Napoje i trunki serwowane w karafce nie tylko pięknie się prezentują na stole, ale również podkreślają elegancki i szykowny charakter danej uroczystości. Nawet woda czy sok podane w stylowej, szklanej karafce wyglądają dużo lepiej niż plastikowa butelka czy karton postawione na stole.

Karafki możemy podzielić na kilka rodzajów w zależności od trunku lub sposobu zamykania. W Kwestii zamykania, możemy spotkać karafki otwarte i zamykane – otwarte, czyli bez korka lub zatyczki, najczęściej przeznaczone są do przechowywania wody, soków, czy czerwonego wina, a więc napojów, którym nie przeszkadza stały kontakt z powietrzem. Natomiast karafki zamykane (z korkiem lub zatyczką) przeznaczone są do trunków wysokoprocentowych, które źle znoszą zbytnie napowietrzenie, a więc whisky, wódka czy wino białe.

Pod względem przeznaczenia, wyróżniamy następujące rodzaje karafek:

1. Karafka do whisky

Najczęściej przyjmuje kształt prostopadłościanu z kwadratowym, grubym dnem i krótką szyjką. Karafki do whisky głównie wykonuje się z kryształu i graweruje, dzięki czemu wyglądają elegancko, wręcz luksusowo. Karafki do whisky posiadają szklany, dekoracyjny korek, który chroni trunek przed napowietrzeniem i utratą aromatu.

2. Karafka do brandy

Kształtem zbliżona jest do karafek do whisky; w odróżnieniu od nich są bardziej beczułkowate i pękate, mają też dłuższą szyjkę. Czasem przyjmują też kształt zbliżony do ściętej piramidy. Karafki do brandy posiadają szklany korek lub zatyczkę.

3. Karafka do wódki

Jej kształt często nawiązuje do butelki, a więc ma wydłużony, prosty korpus i wąską, krótką szyjkę. Posiada też korek lub zatyczkę.

4. Karafka do wina czerwonego

Kształt karafki do czerwonego wina wynika ze specyfiki samego trunku. Czerwone wino potrzebuje naczynia, które zapewni mu stałą cyrkulację powietrza. Kontakt z tlenem odpowiednio napowietrzy trunek i wydobędzie z niego aromat. Dlatego karafka do czerwonego wina to naczynie otwarte, z szerokim pękatym dnem oraz długą, rozszerzającą się ku górze szyjką. Karafki do czerwonego wina przybierają też często kształt położonego na boku dzbanka – taka forma sprawia, że osad nie osiada na dnie i wino jeszcze lepiej oddycha.

5. Karafka do wina białego

W przeciwieństwie do czerwonego wina, białe wino nie lubi kontaktu z powietrzem. Jest ono delikatniejsze i wymaga chłodniejszej temperatury niż wino czerwone (ok. 8-12 stopni, natomiast wino czerwone ok. 18 stopni). Karafka do wina białego to naczynie smukłe, o obłym kształcie i węższej szyjce. Często w zestawie ma korek. W sklepach znajdziemy również karafki do wina białego z podwójnym szkłem lub wkładem chłodzącym, które pozwolą utrzymać niższą temperaturę wewnątrz naczynia.

6. Karafka do wody / soku / lemoniady

Karafki do niealkoholowych napojów zazwyczaj są lekkie, szklane. Przypominają duże wazony lub dzbanki bez ucha z wcięciem bądź lekko zwężoną szyjką. Mają one szeroką wylewkę, która pozwala swobodnie rozlewać wodę czy lemoniadę, a także dodawać plasterki cytrusów bądź kostki lodu. Karafki na wodę czy sok nie potrzebują zatyczek, ale czasem są dołączane w zestawie (przydają się jako ochrona przed owadami, które uwielbiają słodkie napoje).

Karafka szklana czy kryształowa? Jaką wybrać?

Poznaliśmy już rodzaje karafek. Teraz czas na kolejną, niezwykle istotną kwestię – materiał, z którego są wykonane. Chodzi oczywiście o szkło oraz kryształ. Który z nich jest lepszy? Czy warto kupić karafkę szklaną, czy lepiej zainwestować w karafkę z kryształu? To zależy!

Kryształ to technicznie szkło, ale z dodatkiem ponad 18-procentowego tlenku ołowiu. Obecność ołowiu sprawia, że materiał jest dużo łatwiejszy w obróbce – dzięki temu możemy kryształ dowolnie formować i grawerować; jest on też dużo cieńszy. Niestety, ołów sam w sobie jest bardzo gęsty, dlatego naczynia z kryształu, nawet te najcieńsze są dużo cięższe niż ich klasyczne, szklane odpowiedniki.

Kryształ ma wiele zalet. Cechuje go większa niż szkło przejrzystość, dlatego whisky o głębokim, złotym kolorze czy czerwone wino tak dobrze prezentują się w kryształowej karafce! Kryształ jest też gładszy niż szkło (ze względu na bardziej precyzyjne polerowanie), a także lepiej błyszczy się na słońcu.

Kryształowa karafka, ze względu na swoje zdobienia i ogólny wygląd, to naczynie bez wątpienia eleganckie i luksusowe. Idealnie nadaje się na prezent lub jako ozdoba domowego barku.

Mimo swoich wielu zalet, kryształowa karafka ma też kilka wad. Takie naczynie jest droższe niż szklane. Jest też cięższe, a w zależności od kształtu – może być trudniejsze do wyczyszczenia (np. karafka do whisky z krótką, wąską szyjką).

Karafki kryształowe to idealne naczynie dla mocniejszych trunków takich jak whisky, brandy, koniak czy wódka.

WSKAZÓWKA: prawdziwy kryształ od szkła rozróżnimy m.in. stukając o jego powierzchnię: brzęknięcie, jakby odgłos dzwonka to znak, że naczynie jest wykonane z kryształu; głuchy, niższy dźwięk to wskazówka, że mamy do czynienia z naczyniem szklanym.

Przejdźmy do karafek szklanych. Porównując je do kryształowych, różnicę widać gołym okiem: karafki szklane są gładkie, praktycznie pozbawione zdobień. Są też dużo lżejsze i bardziej mętne (nie jest tak klarowne jak kryształ). Szklane naczynia są również tańsze niż kryształowe. Karafki szklane, mimo braku graweru czy ozdób mogą poszczycić się ciekawymi kształtami i kolorami, co czyni je równie atrakcyjnymi co modele kryształowe.

Karafki szklane doskonale nadają się do serwowania wina białego i czerwonego, a także wody, soku czy lemoniady.

Jak widzimy, wybór idealnej karafki wcale nie musi być trudny, jeśli wiemy, do jakich trunków będziemy jej używać i jaki materiał najbardziej nam odpowiada. Jeśli karafka ma być prezentem – warto, o ile jesteśmy w stanie sobie na to pozwolić, wybrać efektowne modele kryształowe. Do domowego użytku świetnie sprawdzą się natomiast karafki szklane, te proste i te o bardziej finezyjnych kształtach.

Zajrzyj do najpiękniejszych polskich mieszkań: