Kieliszki do whisky, koniaku, nalewek: jak serwować aromatyczne alkohole?

2016-12-28 17:38

Sposób serwowania trunków wpływa na ich smak. Dlatego whisky, koniak, brandy, grappę czy domowe nalewki i likiery warto podawać w odpowiednich kieliszkach. W ten sposób najlepiej rozwiną swój smak i aromat. Czym wyróżniają się kieliszki do whisky i koniaku, a czym te do nalewek?

Spis treści

  1. Kieliszki i szklanki do whisky
  2. Kieliszki do koniaku
  3. Kieliszki do nalewek i likierów
  4. Porto, sherry i... miód pitny!

Kieliszki i szklanki do whisky

Whisky tradycyjnie podaje się w solidnych szklankach o grubym dnie, które dobrze podtrzymują temperaturę alkoholu z lodem. Takie szklanki mają często nazwę tumbler lub old fashion.

Spotykane są też tzw. kieliszki degustacyjne do whisky i winiaków. Ich czasza ma kształt tulipana – szerokiego na dole, następnie przewężonego w środku i smukłego u góry. W takich kieliszkach można serwować różne winiaki: od brandy po włoską grappę.

Kieliszki do koniaku

Forma kieliszka do koniaku ściśle wiąże się ze sposobem jego smakowania. Taki alkohol pije się powoli, a właściwie bardziej cieszy jego aromatem. Kieliszki do koniaku są pękate i oparte na bardzo krótkiej nóżce. Spotykane są modele, w których nóżka jest właściwie zredukowana – wtedy są zbliżone do szklanki, ale o krawędziach zwężających się u góry. Koniak nalewa się mniej więcej do 1/4 wysokości kieliszka.

Zainteresuje Cię również: Kieliszki do wina: w czym podawać wino czerwone, białe i musujące?

Różne rodzaje kieliszków
Autor: Thinkstockphotos.com Od lewej: kieliszek do winiaków (zwłaszcza grappy), do koniaku, wódki (często: też nalewek), whisky, nalewek/likierów

Kieliszki do nalewek i likierów

Różnica między nalewką a likierem jest trudna do określenia. Faktem pozostaje jednak, że nalewki to rodzime trunki, o długiej, wielowiekowej tradycji domowej produkcji. Z kolei likiery pochodzą z Włoch. Ponieważ obydwa aromatyczne (i zwykle bardzo słodkie!) trunki są dość podobne, można je serwować w jednakowych kieliszkach. Najlepsze będą, mówiąc w skrócie, miniaturki kieliszków do wina. Wyróżniają się malutkimi czaszami opartymi na smukłych nóżkach. Nieduża pojemność sprawdza się podczas tradycyjnego degustowania nalewek – kiedy gospodarz częstuje każdego z gości jednym kieliszeczkiem, a później... chowa swoje alkoholowe skarby z powrotem do spiżarni. Co więcej, nie stanowi to nietaktu, lecz wręcz powinno być dobrze widziane!

Porto, sherry i... miód pitny!

Świat alkoholi jest niezwykle bogaty i właściwie każdy kraj, czy nawet region, ma swoje lokalne specjalności. Na przykład znane porto to specjalność Portugalii, a dokładnie – doliny rzeki Duero. Wzmacniane wino ma także odmianę białą, choć w Polsce można kupić przede wszystkim czerwone. Porto najlepiej serwować w kieliszkach przypominających te do wina czerwonego, ale o wiele mniejszych – o pojemności około 100 ml. W takich kieliszków warto też podawać sherry.

Często dylemat pojawia się w przypadku polskiego miodu pitnego. Czy serwować go w szkle? Właściwie to jeden z niewielu alkoholi, dla którego szkło nie jest wskazane. Lepsze będą gliniane kubeczki.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE