Jak mrozić warzywa i owoce? Poradnik

2020-10-27 9:13 Barbara Ruppel
Jak mrozić warzywa i owoce
Autor: Thinkstockphotos.com

Mrożenie warzyw i owoców to doskonały sposób, by cieszyć się poszczególnymi gatunkami przez cały rok. Jeśli mamy ochotę na pyszne ciasto z truskawkami zimą lub gdy nie mamy pomysłu na obiad – mrożone mieszkanki warzywne i owocowe mogą okazać się niezwykle przydatne. Jakie warzywa i owoce można mrozić? Czy wszystkie warzywa należy blanszować przed zamrożeniem? Czy można mrozić czereśnie z pestkami? Znamy odpowiedź!

Jak mrozić warzywa?

Warto mieć w zamrażarce kilka woreczków zamrożonego kalafiora czy brokuła. Nie zaszkodzi mrozić natki pietruszki, którą możemy później dodać do zupy. Mrożona mieszanka warzywna może uratować nam życie, gdy zapomnimy zrobić zakupów, a żołądek domaga się obiadu. Czy mrożenie warzyw i owoców jest zdrowe? Jak najbardziej! Mrożone warzywa i owoce zachowują większość swoich witamin i wartości odżywczych, dlatego bez obaw możemy po nie sięgać przez cały rok. Mrożonki to również świetny sposób na urozmaicenie diety – mrożonymi malinami, czereśniami czy jagodami możemy cieszyć się przez cały rok, niezależnie od sezonu czy pory roku.

Jakie warzywa można mrozić? Większość warzyw nadaje się do mrożenia, jednak pewne gatunki, ze względu na dużą obecność wody, nie nadają się na mrożonki Do nich zaliczają się np. ogórki, rzodkiewka czy sałata. Jak mrozić warzywa, by zachowały witaminy i wartości odżywcze? Pamiętajmy, że mrożone warzywa są zdatne do spożycia przez 12 miesięcy od momentu zamrożenia. Powinny być przechowywane w szczelnych pojemnikach w temperaturze -18 stopni. Niektóre gatunki warzyw przed zamrożeniem należy zblanszować – ten proces obróbki termicznej pozwala zachować smak i trwałość.

Blanszowanie warzyw przed zamrożeniem trwa kilka minut. Polega na zanurzeniu pokrojonych surowych warzyw do wrzątku. Następnie, po 1-2 minutach warzywa wyciągamy i wkładamy na kilkanaście sekund do pojemnika z zimna wodą. Gdy warzywa przestygną i wyschną możemy włożyć je do zamrażarki.

Jak mrozić marchew? Marchewkę najlepiej obrać i pokroić w słupki lub talarki – w zależności od tego, do czego ją później wykorzystamy. Blanszowanie marchewki przed mrożeniem nie jest konieczne, ale warto się tego podjąć. Podobnie jest z brukselką. Jak mrozić brukselkę? Mrożenie brukselki jest bardzo proste. Wystarczy dobrze opłukać małe zielone główki i zblanszować. A gdy przestygną, włożyć do zamrażarki. Innym warzywem, którego nie może zabraknąć w naszej zamrażarce jest brokuł. Jak mrozić brokuły? Koniecznie trzeba podzielić je na mniejsze różyczki. Po blanszowaniu i wystudzeniu możemy zamrozić je osobno lub z innymi warzywami, tworząc zdrowe mieszanki warzywne – idealne jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich.

Jak mrozić bób? Gdy latem stragany i półki sklepowe uginają się pod ciężarem bobu, warto zrobić mrożone zapasy na nadchodzące miesiące. Mrożenie bobu przebiega tak samo jak mrożenie pozostałych warzyw: najpierw bób blanszujemy, a następnie mrozimy. Szukając informacji o tym, jak mrozić warzywa możemy natknąć się na pytanie dotyczące mrożenia pora. Czy można mrozić pora? Jak to zrobić? Pora jak najbardziej można mrozić, ale nie w całości. By cieszyć się jego smakiem i wartościami odżywczymi, po odcięciu białej części korzennej, należy pokroić go na mniejsze kawałki i zamrozić – nie musimy go blanszować.

Jak mrozić owoce?

Mrożenie owoców warto zacząć jeszcze, gdy te są w sezonie. Jakie owoce powinny znaleźć się w naszej zamrażarce? Mrożone owoce leśne (np. leśne jagody), maliny, porzeczki, truskawki, wiśnie, czereśnie i śliwki. Owocami, które nie nadają się do mrożenia to cytrusy – proces mrożenia źle wpływa na ich walory smakowe. Owoce do mrożenia powinny być zawsze dojrzałe i w doskonałym stanie. Od momentu zamrożenia owoce są zdatne do spożycia przez 6 miesięcy, a więc znacznie krócej niż warzywa.

Mrożone owoce doskonale nadają się do różnego rodzaju wypieków: ciast, ciastek, drożdżówek i placków. Pamiętajmy, by mrożone owoce do ciasta odstawić na kilka godzin i nie mieszać ich z pozostałymi składnikami od razu. Owoce powinny mieć taką samą temperaturę, co reszta składników, inaczej zamiast pysznego ciasta z truskawkami może nam wyjść zakalec.

Jak mrozić czereśnie? Czy można mrozić czereśnie z pestkami? Tego typu pytania nasuwają się nam najczęściej, gdy myślimy o mrożeniu tych niewielkich, ale wyjątkowo smacznych owoców. Mrożenie czereśni z pestkami jest jak najbardziej możliwe, chociaż rzadko praktykowane – jeśli chcemy zamrozić czereśnie lub wiśnie z pestkami musimy pamiętać, że po rozmrożeniu będą nadawać się wyłącznie na kompot. Jeśli jednak planujemy użyć wiśni i czereśni do ciast i placków lub innych wypieków, najlepiej przed zamrożeniem je wypestkować.

Jak mrozić wiśnie i czereśnie bez pestek? Najpierw musimy dokładnie umyć owoce i wybrać ładne, dojrzałe okazy. Następnie za pomocą drylownicy lub wykałaczki pozbywamy się pestek i odsączamy nadmiar soku. By czereśnie dobrze się zamroziły i nie skleiły ze sobą rozkładamy je na tacy i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Gdy trochę się przymrożą, wsypujemy do woreczków i wkładamy ponownie do zamrażarki.

Jak mrozić śliwki? Śliwki mrozimy na takiej samej zasadzie co wiśnie czy czereśnie – najpierw usuwamy pestki, ustawiamy na tacy i wkładamy do zamrażarki. Truskawki możemy mrozić w całości lub w kawałkach – musimy jedynie pamiętać o usunięciu szypułek. Jak mrozić maliny? Ponieważ maliny mają delikatną strukturę, należy bardzo uważać, by ich nie uszkodzić podczas mycia. Delikatnie usuńmy szypułki, rozłóżmy na tacy i zamroźmy. Mrożone maliny to doskonały dodatek do porannej owsianki, koktajli, a także różnych ciast, ciastek i tortów – dlatego zawsze warto mieć w zamrażarce kilka woreczków tych owoców.