Spis treści
Rozmrażanie zamrażarki — dlaczego trzeba o tym pamiętać?
Przyjrzyjmy się najpierw powodom, dla których niektóre zamrażarki w ogóle wymagają rozmrażania. Ujmując rzecz prosto, wilgoć dostaje się do urządzenia dwiema drogami: bezpośrednio z przechowywanego w nim jedzenia oraz w wyniku regularnego otwierania drzwi zamrażarki.
Wilgoć osadza się wewnątrz urządzenia w formie lodu, co utrudnia wysuwanie szuflad. Ponadto warstwa lodu sprawia, że do utrzymania odpowiedniej temperatury w zamrażarce potrzeba więcej energii, a więc zużywa się więcej prądu.
Jak często rozmrażać zamrażarkę?
Aby zapobiec osadzaniu się lodu, a co za tym idzie – utrzymywać zużycie energii na jak najniższym poziomie, zaleca się rozmrażanie zamrażarki raz lub dwa razy w roku. W zależności od wilgotności otoczenia konieczne może być częstsze rozmrażanie. Robiąc to regularnie, będziesz miał pewność, że twoja zamrażarka działa optymalnie przez cały czas.
Zamrożone jedzenie — co z nim zrobić podczas rozmrażania zamrażarki?
Zanim zaczniesz rozmrażać zamrażarkę, powinieneś całkowicie ją opróżnić. Jeśli zamierzałeś w najbliższym czasie wyprawić smakowitą ucztę, teraz jest idealny moment!
A może masz zaprzyjaźnionego sąsiada lub dwóch, którzy zechcą ci pomóc, udostępniając na chwilę nieco wolnego miejsca w swoich zamrażarkach? Ewentualnie możesz zawinąć jedzenie w gazetę i przechować je w jakimś chłodnym miejscu lub po prostu zostawić je w wyjętych z zamrażarki szufladach z kilkoma opakowaniami lodu, by opóźnić topnienie.
Autor: Archiwum serwisu
Podpowiadamy, co robić, by nie mieć problemu z rozmrażaniem zamrażarki.
Rozmroź zamrażarkę zimą (najlepiej w dniu, w którym będzie poniżej zera), ponieważ niskie temperatury na zewnątrz zdecydowanie lepiej obejdą się z twoim zamrożonym jedzeniem, sprawiając, że cały proces rozmrażania przebiegnie dużo efektywniej i o wiele mniej stresująco.
Jeśli masz urządzenie z funkcją SuperFrost, aktywuj ją około 24 godzin przed rozmrażaniem. Obniży to temperaturę ze standardowych -18°C do -32°C, głęboko schładzając jedzenie i zapobiegając zbyt szybkiemu topnieniu (a także dając ci więcej czasu na rozmrożenie zamrażarki).
Najłatwiejszy sposób na rozmrożenie zamrażarki. Szybko i bezpiecznie
Przed przystąpieniem do rozmrażania zamrażarki należy ją wyłączyć i odłączyć od sieci zasilającej. Rozmrażanie zacznij od otwarcia drzwi zamrażarki, aby lód mógł powoli się roztapiać. Możesz przyspieszyć ten proces, umieszczając wewnątrz urządzenia miskę z gorącą wodą i zamykając drzwi.
Warstwy lodu stopią się wówczas szybciej, a ty będziesz mógł łatwo usunąć wszelkie poluzowane fragmenty, które osadziły się na bocznych panelach. Najlepszym sposobem na zebranie powstałej w wyniku topnienia wody i pozbycie się nadmiaru lodu jest przecieranie ścianek gąbką lub szmatką – zapobiegniesz tym samym zalaniu podłogi.
Jeśli powstało dużo wody i szmatka czy gąbka nie wystarczą, możesz na samym dnie zamrażarki postawić głęboką blachę do pieczenia lub miskę, aby to tam trafiała większość wody. Zalecamy, abyś podczas rozmrażania pozostał w pobliżu zamrażarki i na bieżąco usuwał obluzowany lód oraz przecierał mokre miejsca szmatką albo gąbką.
Przeczytaj także: Mąż myślał, że oszalałam gdy zamroziłam płyn do naczyń. Teraz wszystkim opowiada o moim patencie
Czyszczenie zamrażarki
Po usunięciu wszelkich pozostałości lodu i wody możesz przejść do czyszczenia zamrażarki. Doskonale do tego celu nadaje się ciepła woda z odrobiną płynu do mycia naczyń. Nie używaj substancji takich jak ocet, gdyż mogą powodować niszczenie plastiku. Po porządnym umyciu zamrażarki opłucz ją czystą wodą i dokładnie wysusz.
Twoja zamrażarka jest teraz gotowa do ponownego użytku – podłącz ją do zasilania, włącz i gdy tylko temperatura będzie odpowiednio niska, włóż do niej jedzenie. Pamiętaj przy tym, że raz rozmrożonych produktów nie należy mrozić ponownie.
Technologia NoFrost - jak działa?
Po przeczytaniu tego materiału jesteś dobrze przygotowany do walki z lodem w zamrażarce. Jeśli jednak wolałbyś całkiem uniknąć tego żmudnego procesu, polecamy wybór zamrażarki z technologią NoFrost.
Dzięki niej problem rozmrażania staje się przeszłością. Schłodzone powietrze obiegowe mrozi jedzenie, a wilgoć jest odprowadzana, tak by w zamrażarce nigdy nie pojawiał się lód, a jedzenie nie pokrywało się szronem.
Zobacz również: Moja pralka śmierdziała! Na szczęście znalazłam sposób, by znowu świeżo pachniała