Zioła w kuchni – jak je hodować, gdzie i w czym ustawić, jak o nie dbać

 Zioła w domu: jak pielęgnować jesienią zioła doniczkowe?

Fot. Thinkstockphotos.com

Zioła w kuchni warto hodować nie tylko z praktycznych, kulinarnych względów. Uprawa roślin kuchennych może przynieść nam wiele radości i sprawić, że będziemy częściej i chętniej przebywać w kuchni. Jakie zioła hodować w kuchni, gdzie je postawić i jak o nie dbać? Podpowiadamy.

Dlaczego warto hodować zioła w kuchni?

Zioła w kuchni warto hodować z kilku powodów. Po pierwsze, przygotowując posiłek w każdej chwili mamy dostęp do świeżych, pachnących ziół. Aromat ziół w doniczkach roznosi się po całej kuchni, a niektóre z nich – jak bazylia, mięta czy tymianek skutecznie odstraszają owady i inne insekty.

Świeże zioła w kuchni, które wyhodowaliśmy sami to gwarancja nie tylko smaku, ale i jakości – są niepryskane, organiczne, bez dodatku ulepszaczy. Napary z ziół takich jak melisa czy mięta przygotowane z własnoręcznie wyhodowanych roślinek smakują i działają lepiej niż te kupione w sklepie, pakowane w torebkach.

Dlaczego jeszcze warto hodować zioła w kuchni? Jeśli mamy dzieci możemy dać im zadanie doglądania ziół, i ich podlewania – dzięki temu nauczą się odpowiedzialności i będą mieć twórcze zajęcie.

Jak hodować zioła w kuchni? Od czego zacząć?

Hodując zioła w kuchni, warto zdecydować się na kilka najpopularniejszych okazów – najlepiej takich, które przydadzą się podczas gotowania i przygotowywania posiłków. Bazylia, oregano, mięta, melisa czy pietruszka na początek powinny wystarczyć.

Czy lepiej kupić ziarna roślin, czy gotowe sadzonki? Dla początkujących hodowców najłatwiejsze w utrzymaniu będą sadzonki. Hodowanie roślin z ziaren lepiej zostawić bardziej doświadczonym hodowcom.

Jak rozpoznać zdrową sadzonkę? Zdrowa roślina ma dużo liści, intensywny kolor, elastyczne łodygi i wyrazisty zapach (w przypadku ziół). Jeśli wybrana przez nas roślina ma plamy na liściach lub dużo uschniętych gałązek albo biały nalot na ziemi, lepiej zrezygnujmy z jej zakupu – taka roślinka albo jest bardzo chora, albo jej stan świadczy o złych warunkach hodowli.

W czym hodować zioła w kuchni?

Zioła w kuchni najlepiej jest hodować w ceramicznych doniczkach z otworami na odpływ wody. Jeśli nie mamy możliwości zakupu ceramicznych doniczek, plastikowe lub z innych materiałów także spełnią swoją funkcję – należy pamiętać o tym, by doniczki miały dziury – im więcej, tym lepiej. Warto zaopatrzyć się również w podstawki i pamiętać, że każde zioło w kuchni powinno mieć osobną doniczkę.

Kupowane w sklepach sadzonki roślin zazwyczaj są trzymane w plastikowych pojemnikach – nie zaleca się pozostawiania w nich ziół czy kwiatów – takie pojemniki są za małe, nasza roślina nie ma warunków, by się rozwinąć. Jeśli zbyt długo pozostawimy ją w takim pojemniku, może umrzeć.

Co jest potrzebne, by przesadzić zioła w kuchni? Przede wszystkim zaopatrzmy się w ziemię uniwersalną i kermazyt. Na dno doniczki sypiemy warstwę kermazytu – pochłonie nadmiar wilgoci. Następnie sypiemy ziemię do ok. 1/3 wysokości doniczki, wkładamy naszą roślinę i dosypujemy trochę ziemi wokół niej.

Gdzie postawić zioła w kuchni?

Zioła w kuchni najlepiej ustawić przy oknie, na parapecie lub w bliskim jego sąsiedztwie. Dzięki temu nasze zioła zyskają stały dostęp do tego, co lubią najbardziej – słońca. Oczywiście należy sprawdzić, które zioła lubią dużo słońca, a które nie potrzebują go w nadmiarze. Najlepsze dla ziół są okna wychodzące na południe lub wschód. Zdecydowanie odradza się ustawiania ziół przy oknie północnym – nie zapewni on wystarczająco dużo światła roślinom.

Jak dbać o zioła w doniczkach?

Należy pamiętać, by ich nie przesuszyć – ziemia w doniczkach powinna być zawsze nieco wilgotna. W sezonie grzewczym należy częściej sprawdzać jej wilgotność – suche powietrze w kuchni i ogrzewanie z łatwością wysuszą ziemię w doniczce. Jak sprawdzić, że roślina potrzebuje wody? Najlepiej włożyć drewniany patyczek lub palec do ziemi – jeśli osiądą na nim grudki ziemi, oznacza to, że podłoże wciąż jest wilgotne i nie trzeba go podlewać.

Zioła najlepiej podlewać wodą z kranu lub, jak to robiły nasze babcie, wodą po ugotowanych jajkach. Jeżeli chcemy przewietrzyć kuchnię, zanim otworzymy okno, odsuńmy doniczki daleko od okna.

Jakie zioła hodować w kuchni?

W kuchni ograniczyć nas może tylko wyobraźnia – możemy hodować, jakie tylko zioła chcemy, ale jeżeli zaczynamy przygodę z domowym zielnikiem, warto skupić się na najczęściej uprawianych ziołach.

  1. Bazylia – uwielbia słońce, dlatego warto ustawić ją w najbardziej osłonecznionym miejscu w kuchni, jej ziemia powinna być stale wilgotna
  2. Oregano – lubi bardzo nasłonecznione miejsca i dużo wilgoci
  3. Majeranek – lubi słońce
  4. Rozmaryn – lubi jasno oświetlone miejsca, niestety nie jest odporny na mrozy, dlatego zimą lepiej nie przechowywać go na zewnątrz
  5. Tymianek – lubi światło, ale nie jego nadmiar; wystarczy podlewać go raz w tygodniu
  6. Pietruszka – lubi dużo światła i wody; latem preferuje chłodniejsze miejsca
  7. Lubczyk – dobrze czuje się w jasnych miejscach; zimą można wystawić go na balkon
  8. Kolendra – lubi wilgoć i silnie nasłonecznione miejsca
  9. Lawenda – lubi ciepło i wilgoć, może potrzebować większej doniczki
  10. Mięta – preferuje półcień, zbyt dużo słońca może poparzyć jej liście, lubi dużo wody
  11. Melisa – lubi jasne miejsca, ale podczas upałów lepiej schować ją w ocienione miejsce, jest wrażliwa na przesuszenie, ale nie boi się mrozów

Rośliny w domu. Sprawdź nasze pomysły na aranżacje

NIE PRZEGAP

Ocena: 5
Tekst: Barbara Ruppel Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

POLECANE ARTYKUŁY