Jeśli mieszkasz w mieście, nie masz ogrodu, a chcesz cieszyć się świeżymi warzywami z własnej uprawy, załóż warzywnik na balkonie. Rośliny możesz posadzić w doniczkach i skrzynkach balkonowych.

Jakie warzywa na balkon?

Ze względu na ograniczoną powierzchnię uprawy na balkonie oraz ograniczony do najcieplejszych miesięcy w roku czas uprawy do balkonowego warzywnika najlepiej nadają się gatunki, które nie osiągają dużych rozmiarów oraz charakteryzują się krótkim okresie wegetacji.
Do najchętniej uprawianych na balkonach warzyw należą: pomidor, ogórek, fasola, papryka, sałata, szczypiorek, rzodkiewka, pietruszka naciowa, seler naciowy, kalarepa, burak oraz zioła (na przykład majeranek, bazylia, tymianek). W ostatnich latach modna stała się uprawa na balkonach truskawek pnących.

Zobacz film o uprawie pomidorów w donicach na balkonie

Jak przygotować się do uprawy warzyw na balkonie

Zanim zdecydujemy się na uprawę warzyw na balkonie, zastanówmy się jak dużo słońca w ciągu dnia do niego dociera. Większość warzyw dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych, dlatego balkon o wystawie północnej nie bardzo nadaje się na założenie warzywnika. Najlepsze są balkony dobrze nasłonecznione, czyli te o wystawie południowej i zachodniej.

>>Zobacz też: Kwiaty na słoneczny balkon: wybieramy kwiaty na balkon południowy

Warto wcześniej wybrać gatunki warzyw, które chcemy uprawiać na balkonie i zaplanować, gdzie je ustawimy (koniecznie weźmy pod uwagę allelopatię, czyli wzajemne oddziaływanie gatunków na siebie). Unikajmy nadmiernego zagęszczenia roślin, bowiem sprzyja to rozporzestrzenianiu się chorób i szkodników.
Rośliny powinny być tak rozlokowane w balkonowej przestrzeni, aby łatwy był do nich dostęp, co jest bardzo ważne przy ich późniejszej pielęgnacji (szczególnie codziennym podlewaniu, a także przy zbiorach).

Warzywa na balkonie: skąd wziąć sadzonki warzyw

Sadzonki roślin warzywnych do uprawy na balkonie możemy wcześniej wyprodukować samodzielnie (wysiewając nasiona w domu i przygotowując rozsadę warzyw) albo kupić gotową rozsadę w sklepie ogrodniczym bądź targu (wybierajmy wyłącznie rośliny zdrowe, krępe, jędrne, bez objawów chorobowych i oznak obecności szkodników).

Sadzenie warzyw na balkonie: pojemniki i podłoże

Do uprawy warzyw na balkonie można wybrać pojemniki z różnych materiałów – moga być ceramiczne,  plastikowe, drewniane. Ważne, by zawsze miały w dnie wywiercone otwory albo ułożoną na dnie pojemnika warstwę drenażu pozwalające na odprowadzenie nadmiaru wody. Pojemniki powinny być odpowiednio duże i dość głębokie (w zbyt małych wypełniające je podłoże może szybko wysychać).
W balkonowej uprawie warzyw doskonale sprawdzają się drewniane skrzynie wyłożone agrowłokniną, odpowiednie są też duże donice ceramiczne, a także plastikowe skrzynki balkonowe  o znacznych rozmiarach.
Podłoże dla warzyw uprawianych w pojemnikach musi być urodzajne i bogate w składniki odżywcze. Możemy kupić w sklepie gotowe podłoże do uprawy warzyw albo przygotować ją samodzielnie mieszając ziemię ogrodową, kompost i materiał rozluźniający (żwir, keramzyt, perlit lub styropianowe kulki). Dodatkowo możemy wykorzystać preparaty zwiększające pojemność wodną, np. hydrożel (pozwoli zatrzymywać wodę w podłożu, dzięki czemu będzie możliwe rzadsze podlewanie roślin).
Przed sadzeniem należy wypłenić pojemniki podłożem i lekko je nawodnić. Sadzonki warzyw najlepiej sadzić w dzień pochmurny albo wieczorem, gdy słońce nie operuje już tak mocno. Sadząc, starajmy się nie uszkodzić korzeni. Po posadzeniu podlejmy roślinę (lejąc wodę na ziemię w pojemniku, a nie na roślinę) i ustawmy wszystkie pojemniki w wyznaczonych wcześniej miejscach.

Pielęgnacja warzyw na balkonie

Aby warzywa na balkonie dobrze rosły i plonowały, konieczna jest ich odpowiednia pielęgnacja. Podstawowym zabiegeim pielęgnacyjnym jest regularne podlewanie. Wodę zawsze lejemy na podłoże (nie na pędy i liście!). Najlepiej podlewać w godzinach rannych (podlewanie wieczorne może sprzyjać rozprzestrzenianiu sie chorób grzybowych). Należy też systematycznie usuwać chwasty, które konkurują z roślinami uprawnymi o wodę i składniki odzywcze. Jeżeli przy sadzeniu warzyw nie użyliśmy kompostu, można w czasie wegetacji używać co 7 lub 14 dni naturalne nawozy płynne (np. Biohumus). Jeśli zauważymy objawy chorób lub oznaki żerowania szkodników można zastosować naturalne preparaty do ochrony roślin, takie jak Biosept lub Bioczos.