Wieczór poprzedzający oficjalne otwarcie nowej warszawskiej restauracji FOCACCIA Ristorante w Pałacu Prymasowskim, obfitował w prawdziwą ucztę smaków i wrażeń estetycznych dla wtajemniczonych w wysublimowane arkana sztuki kulinarnej: ekspertów i blogerów kulinarnych. Redakcja urzadzamy.pl bacznie przyjrzała się tej kulinarnej celebrze i prawdziwej uczcie dla ducha i podniebienia. W konsekwencji wyrobiliśmy sobie zdanie na temat spójności aranżacji tego wnętrza z przyjemnością degustacji typowej i (tu!) zawsze świeżej kuchni włoskiej.

FOCACCIA Ristorante: nowoczesne wnętrze inspirowane Toskanią

Mieszcząca się w jednym ze skrzydeł Pałacu Prymasowskiego klimatyczna FOCACCIA Ristorante już od progu wzbudza ciepłe uczucia błogości i beztroskiej biesiady. Ciepły wystrój wnętrz, utrzymany w eleganckiej wersji klimatów toskańskich, tworzą jasne meble, pastelowo beżowe ściany, migotliwe światło licznych świec i estetycznie oprawione ryciny z zabytkowych przedruków: oryginalnych zielników. Bielony dąb – materiał konsekwentnie przewijający się przez całą stolarską zabudowę, to motyw przewodni wnętrza FOCACCIA Ristorante. Lekko surowe wykończenie stołów, krzeseł i blatów nawiązuje do oryginalnych, biesiadnych wnętrz w tradycyjnych toskańskich restauracjach. Przestrzeń kuchenna jest częściowo otwarta na salę restauracyjną, co pozwala na czynną obserwację przygotowywanych na bieżąco potraw. Cieszy też fakt, że całość kompozycyjna wystroju wnętrz FOCACCIA Ristorante zaprojektowana została w ścisłej współpracy z Konserwatorem Zabytków. Świadczy to o poszanowaniu tradycji i oryginalnej substancji zabytkowej wnętrz Pałacu, przy jednocześnie udanym przemyceniu oryginalnej stylistyki, nawiązującej do włoskich inspiracji i menu restauracji.

FOCACCIA Ristorante: przedpremierowa degustacja z blogerami kulinarnymi

Zaproszone na przedpremierową degustację nowego menu, kulinarne wyrocznie warszawskiego światka restauratorskiego podjęto z niezwykłą estymą i iście włoską troską o doskonałe samopoczucie. Znani goście to autorzy popularnych blogów kulinarnych, opiniotwórczy redaktorzy i pisarze kulinarni. Spośród zaproszonych obecni byli m.in. Małgorzata Minta, Justyna Adamczyk, a także autorzy blogów kulinarnych takich jak Restaurantica, Wheresthefood, Agatanos czy Froblog. Po oficjalnym przywitaniu kolorowym drinkiem w pałacowym foyer, uczestnicy spotkania zasiedli przy urokliwie i z klasą zastawionym stole. Na przystawki podano przekąskę, której nazwa dała początek nazwie restauracji – focaccię. Charakterystyczne włoskie pieczywo, będące podstawą pizzy, podano wraz z oryginalną, włoską oliwą (Azienda, Olearia i Chianti), sprowadzaną bezpośrednio u źródła – urokliwej Toskanii. Następną podaną przystawką była pizza o wdzięcznej nazwie Francesca - z serem ricotta, pomidorami i aromatyczną bazylią (nie ukrywam – lekkością i smakiem zachwyciła redakcję urzadzamy.pl). Sardine con finocchio, czyli sardynki w białym winie, maśle, z koprem włoskim i kaparami podano jako następne, a tuż po nich – Polipo con peperoni, czyli ośmiornicę z kawałkami pepperoni, podaną z awokado, cykorią i bardzo ciekawym musem cytrynowym. Jednak prawdziwa uczta dla podniebienia pojawiła się tuż po niej – Tartufo nero e cipolla, czyli czarna trufla z cebulą, serem taleggio, ziemniakami i tymiankiem. Całość z kunsztem dosłownie rozpływała się w ustach. Po truflowych uniesieniach podano drugą pozycję z karty włoskiej pizzy – pizzę Parma, ze świeżą, aromatyczną szynką parmeńską, serem mozzarella i rukolą. W idealnym czasie podane Raviolo con uovo e panna, z ziemniakami, cream fresh i oliwą bazyliową po rozkrojeniu rozlało się idealną konsystencją ciepłego żółtka. Na koniec FOCACCIA Ristorante uraczyła swych gości popisowym, typowo włoskim deserem w autorskiej interpretacji Szefa Kuchni – deserem Mascarpone con amaretto. Deserowy mus mascarpone, podany z intensywnie kawowymi lodami, w biszkoptowej i kakaowej posypce, oblany sosem amaretto spektakularnie zwieńczył uroczystą degustację.

FOCACCIA Ristorante: Szef Kuchni poleca!

Szefem Kuchni w FOCACCIA Ristorante jest utalentowany, znany dotąd szerzej na Pomorzu Łukasz Toczek. Jego sława i doskonałe impresje na temat kuchni włoskiej dotarła również do stolicy, co zapoczątkowało pomysł na FOCACCIA Ristorante. Szef Kuchni i jego Zespół potrafią uczynić z przygotowywania i celebry degustacji prawdziwe wydarzenie. W FOCACCIA Ristorante nawet proces tworzenia pizzy to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Wykwalifikowany pizzer Sławek Sapała na oczach klientów wyrabia cieniutkie ciasto o średnicy 32 cm. Dodatki i nietypowy sposób wypiekania nadają jej ostateczny kształt i charakterystyczny, rzadko spotykany w Polsce prawdziwie włoski smak!

 

FOCACCIA Ristorante
ul. Senatorska 13/15
Warszawa
pn.-pt. 8.00-23.00
sob.-niedz. 11.00-23.00
kontakt i dojazd