Jeśli w budynku nie ma instalacji gazowej, wybór narzuca się sam, bo płyta indukcyjna przewyższa inne rodzaje płyt elektrycznych efektywnością – gotuje znacznie szybciej i zużywa mniej prądu. Jest też najbezpieczniejsza, bo jej powierzchnia nie nagrzewa się tak mocno jak tradycyjnej kuchenki elektrycznej (ciepło powstaje nie w polu grzewczym, lecz w dnie naczynia) i znacznie szybciej stygnie. Nie ma też otwartego ognia ani gazu, który mógłby się ulatniać.
Z ogniem czy bez - lepiej gotować na gazie czy na indukcji?

Gotowanie na spieku. Palniki można instalować bezpośrednio na blacie, pod warunkiem że jest on całkowicie odporny na działanie wody i ognia, jak Dekton „Kelya”. Szczelina w głębi za palnikami kryje wyciąg blatowy. Kuchnia „Maxima 2.2”, Cesar.
Fot. mat. prasowe cesar.it
Gaz czy indukcja – ci, którzy mogą wybierać, stają przed nie lada dylematem, bo oba rodzaje płyt kuchennych mają niezaprzeczalne zalety. W dodatku wciąż udoskonalane technologie wcale decyzji nie ułatwiają.

W styczniowym "Dobrym Wnętrzu", oprócz mnóstwa wnętrzarskich inspiracji, 25 stron ekstra - o sztuce we wnętrzu, fotografiach Elliotta Erwitta, podróżach z architekturą, jedzeniu w gastrochwilówkach i nowych technologiach w naszych rękach! Do poczytania na Święta!
POLECANE ARTYKUŁY