Blaty kuchenne - najnowsze trendy w urządzaniu kuchni
Od kiedy stawiamy na proste formy - geometryczne bryły mebli i gładkie, jednolite fronty - blat z aktora drugiego planu stał się nagle prawdziwą gwiazdą. To on gra w kuchni główną rolę i potrafi naprawdę zabłysnąć.
Zwraca uwagę pięknym materiałem lub połączeniem kilku i ciekawą formą, bo już dawno przestał być jednolitą płaszczyzną. Swą spektakularną karierę blat zawdzięcza przede wszystkim nowym materiałom - konglomeraty pozwoliły nadać mu nietypowe kształty i zintegrować go na przykład ze zlewozmywakiem. Pojawienie się spieków kwarcowych i kamiennych znacznie go odchudziło – wreszcie blat może być i cienki, i wytrzymały. A że apetyt rośnie w miarę jedzenia, projektanci eksperymentują coraz śmielej!
Więcej o najnowszych trendach w projektowaniu baltów kuchennych przeczytasz w majowym numerze Dobrego Wnętrza!
Kup miesięcznik DOBRE WNĘTRZE w naszym sklepie>>>
Autor: Devangari Design
Granicę strefy kuchennej wyznacza wyspa, w którą wbudowana została płyta grzewcza.
Autor: Mariusz Bykowski
Wyspa kuchenna z premedytacją umieszczona została na wprost wyjścia na balkon, co samo w sobie zaburzyło już klasyczną interpretację salonu z balkonem. W konstrukcji ściennej zabudowy kuchennej, funkcja biblioteczki i witryny – tak właściwa wnętrzom salonowym - przenika się tu bezpośrednio z funkcjami właściwymi wyłącznie kuchni! I tak na półce poniżej książek znajdziemy ekspres do kawy, obok wnękę na stalową lodówkę i fragment zabudowy poświęcony piekarnikowi. Roślina na zdjęciu: Palma królewska (Phoenix canariensis). Projekt: Marta Sikorska (Sikorska Kiryłowicz Architekci).