Warto zainwestować w wagę kuchenną, która posłuży na lata. Możemy ją kupić w przedziale cenowym od 20 do 100 zł (choć zdarzają się zarówno droższe, jak i tańsze). Która opcja będzie najlepsza?

Waga kuchenna – wybieramy rodzaj

Zacznijmy od tradycyjnej wagi kuchennej, czyli mechanicznej. Jest prosta w budowie i atrakcyjna cenowo. W środku ma zamontowany odważnik, który wskazuje wagę za pomocą wskazówki. Wagi mechaniczne wykonane są najczęściej z plastiku, ale celując w nieco wyższą półkę cenową, znajdziemy piękne wagi kuchenne w stylu retro, zbudowane ze stali nierdzewnej, szkła lub silikonowych elementów. To ozdoba każdej kuchni. Waga mechaniczna ma jednak wadę – nie odmierza z idealną precyzją. Granica błędu sięga nawet 20 g, co ma znaczenie dla osób będących na diecie (walka o każdą kalorię robi różnicę) oraz diabetyków (lepiej nie ryzykować). Mechaniczna waga kuchenna sprawdzi się dla osób, które mają doświadczenie w kuchni i nie boją się, że niedokładne odmierzanie składników popsuje efekt końcowy.

Drugą opcją jest oczywiście waga kuchenna elektroniczna – precyzyjna, z wbudowanym odważnikiem. Wynik zobaczymy na wyświetlaczu. Wagi elektroniczne są zazwyczaj na baterie. Wybierając droższą, z większą liczbą funkcji, uzyskamy możliwość przeliczania kalorii lub określania objętości płynów. To dodatkowe funkcjonalności, które mogą ułatwić życie, ale nie one wyznaczają jakość wagi kuchennej. Liczy się solidne wykonanie i użytkowość.

Waga elektroniczna ma nowoczesny wygląd i jest dokładna – przyda się więc osobom, które lubią dokładnie planować składniki posiłków lub dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem ciast.

..  W czym smażyć dżemy, konfitury, powidła? Poradnik >>>

..  Rodzaje noży kuchennych – jak wybrać dobry nóż? >>>

Warto wiedzieć – dodatkowe funkcje w kuchennej wadze elektronicznej

Wybór funkcji jest zaskakująco duży. Wśród nich znajdziemy między innymi: opcję przeliczania kalorii, pomiar wartości odżywczych, pomiar objętości płynów, funkcję dodawania kolejnych składników (przydatne zwłaszcza podczas pieczenia), automatyczne wyłączanie wagi i wskaźnik zużycia baterii.

Wagi kuchenne – a co z obciążeniem?

Wybierając idealną wagę kuchenną, zastanów się, co będziesz ważyć. Czy pod uwagę bierzesz wyłącznie domowe posiłki, a może zależy ci, aby jednorazowo zważyć kilkanaście kilogramów? Sprawdź zakres wagowy, pamiętając, że plastikowe wagi z najtańszej półki ważą jednorazowo do 5 kg.

Waga kuchenna z pojemnikiem czy bez?

Mechaniczne wagi kuchenne są zazwyczaj dostępne z wyjmowanym pojemnikiem, do którego należy włożyć produkt. To najbardziej praktyczne rozwiązanie. Wagi elektroniczne mają często płaską powierzchnię, na której możemy coś położyć. W przypadku sypkich produktów należy najpierw odliczyć wagę naczynia (np. plastikowej miski), a dopiero potem zważyć całość. Nazywamy to funkcją tarowania. Oczywiście wagi elektroniczne można również znaleźć z wyjmowanymi pojemnikami, które mogą być plastikowe, szklane lub ze stali nierdzewnej.

Wagi kuchenne – która będzie najlepsza?

Aby wybrać najlepszą wagę, spisz czynności, do których będzie ci służyć. Odpowiedz sobie na pytania: czy będziesz używać jej do pieczenia, czy przygotowywania wszystkich posiłków? Czy liczy się dla ciebie precyzja pomiaru? Czy przydadzą się dodatkowe funkcje? Czy waga ma pełnić również funkcję ozdoby, czy wolisz ją schować? Im częściej używana, tym powinna być dokładniejsza w odmierzaniu i wykonana z solidniejszych elementów.