Urządzanie kuchni. Jak dobrać i podłączyć okap w kuchni?

 Okap kuchenny Laguna

Okap kuchenny Laguna

Fot. materiały prasowe Falmec

Okap w kuchni pełni bardzo ważne funkcje praktyczne. Dobrze dobrany gwarantuje brak tłustych oparów i nieprzyjemnych zapachów. Jeśli tylko jest możliwość, lepiej zainstalować w kuchni okap pracujący jako wyciąg, nie zaś pochłaniacz. Sprawdź, co trzeba wiedzieć, kupując okap, gdzie go zainstalować i jak dopasować odpowiedni model do wnętrza.

Okap w kuchni to jedno z najważniejszych urządzeń, zwłaszcza że podczas jej projektowania trzeba zadbać o wszystkie szczegóły. Ważnym elementem w urządzaniu kuchni jest usuwanie dużej ilości pary wodnej, jaka powstaje podczas gotowania, i zapachów - nieraz bardzo intensywnych - towarzyszących przygotowywaniu potraw. Komfort w kuchni zapewni dobry okap kuchenny. Może być podłączony do kanału wentylacyjnego i pracować jako wyciąg kuchenny lub być tylko wyposażony w zestaw filtrów i działać jako pochłaniacz. Powietrze zasysane przez wyciąg jest usuwane poza budynek, wciągane przez pochłaniacz po oczyszczeniu na filtrach - wraca z powrotem do wnętrza kuchni.

Zobacz: Kuchnia doskonała: projektowanie kuchni funkcjonalnej >>>

Okap w kuchni: gdzie go zamontować?

Kupując okap, trzeba wiedzieć, gdzie chce się go zainstalować, i wybrać odpowiedni model:

  • okap przyścienny (kominowy) - do instalowania przy ścianie, między wiszącymi szafkami kuchennymi, bezpośrednio do ściany; bywa też zwany okapem kominowym;
  • okap narożny - do zamocowania do ściany w rogu kuchni;
  • okapy wyspowe lub niekiedy wolnowiszące - przymocowane do sufitu, nad kuchenką zamontowaną na tak zwanej wyspie – z dala od ścian pomieszczenia;
  • okap uchylny - włączany przez uchylenie obudowy, do powieszenia między szafkami;
  • okapy podszafkowy lub szufladowy (z wysuwaną płytą pochłaniającą) - montowany pod wiszącą szafką kuchenną;
  • okap blatowy - czyli wysuwany z blatu kuchennego lub zintegrowany z kuchenką.

Nie przegap: Wyspa kuchenna: INSPIRACJE i zdjęcia kuchni z wyspą >>>

Okapy jak lampy – to warto mieć!

 

Designerskie okapy i lampy w jednym znajdziemy w ofercie cenionej firmy Falmec. W przeciwieństwie do tradycyjnych okapów działają na zasadzie poziomego przepychania powietrza (a nie pionowego), w oparciu o technologię Circle.Tech. Powietrze przechodzi przez korpus filtrujący oraz silnik i jest równomiernie rozprowadzane, co też przekłada się na niższy poziom hałasu. Okrągła forma silnika zapewnia maksymalną wydajność zarówno pochłaniania, jak i filtrowania. Do tego dochodzą fantastyczne formy nowoczesnych bądź stylowych lamp.

Okap w kuchni: jaki okap do kuchni połączonej z salonem?

Decydując się na okap w kuchni, szczególnie w tej otwartej, połączonej z salonem, trzeba pamiętać o tym, że silnik lub silniki zamontowane w urządzeniach emitują hałas podczas pracy - największy na najwyższym biegu (przy największych obrotach). Najgłośniejsze okapy podczas pracy z maksymalną mocą robią hałas podobny do tradycyjnego odkurzacza (około 72 dB). Pracujące z głośnością poniżej 48 dB można uznać za mało uciążliwe.

Nowoczesne okapy są sterowane elektronicznie. Prędkość wentylatora (wydajność) ustawia się sensorami na obudowie. Można ją regulować niekiedy w szerokim zakresie nawet od 1 do 8. Niektóre okapy mają cyfrowy wyświetlacz pokazujący parametry pracy, a czasem także informujące o potrzebie wymiany filtrów. Można również znaleźć okapy z pilotem, a także z pamięcią i możliwością programowania.

 Okapy kuchenne Falmec

Fot. materiały prasowe Falmec

Okap w kuchni: wydajność okapu w praktyce

Wydajność okapu trzeba dopasować do wielkości kuchni, w której jest zamontowany. Aby okap dobrze spełniał swoją funkcję, powinien przetłaczać taki strumień powietrza, aby w ciągu godziny została sześciokrotnie wymieniona (przefiltrowana) cała objętość powietrza w kuchni. Łatwo to obliczyć, mnożąc powierzchnię podłogi kuchni przez jej wysokość i przez sześć. W sprzedaży są okapy o bardzo różnej wydajności - od mniej więcej 200 do ponad 800 m³/h.

Wentylator może zasysać powietrze jednostronnie (od spodu), dwustronnie (od spodu i z przodu), a w wersjach z dwoma silnikami - ze wszystkich stron. Gdy okap jest większy niż kuchenka, łatwiej wyłapuje opary, nawet pracując na najsłabszym biegu. Jeśli w kuchni jest kuchenka gazowa, musi też być kanał wentylacji grawitacyjnej wywiewnej zakończony kratką wywiewną na ścianie pod sufitem pomieszczenia. Nie wolno do niego podłączyć okapu, bo w ten sposób pozbawia się kuchnię wentylacji grawitacyjnej, która jest jednym z warunków bezpiecznego korzystania z urządzenia gazowego. W takiej sytuacji wylot z okapu trzeba wyprowadzić przez ścianę zewnętrzną i zakończyć klapą zwrotną, a jeśli nie ma takiej możliwości, zamontować okap z pochłaniaczem.

Idealnie byłoby, gdyby w kuchni były dwa kanały. Jeden można by wykorzystać do podłączenia okapu, drugi mógłby działać grawitacyjnie. Jeśli jest tylko jeden, można też zamontować specjalną „podwójną” kratkę wentylacyjną. Do jej górnej części podłącza się okap (dzięki temu usuwane przez niego powietrze nie napływa z powrotem do pomieszczenia), a dolna działa jak zwykła kratka wywiewna, gdy okap nie pracuje. Odległość okapu od kanału, do którego ma być podłączony, musi być jak najmniejsza, a łączący je przewód powinien mieć jak najmniej załamań. Okapy są zasilane prądem o napięciu 230 V.

Ważne:
Nawet najlepszy okap nie będzie pracował prawidłowo, jeżeli zostanie źle zainstalowany i połączony z niewłaściwymi rurami odprowadzającymi. To niestety najczęściej popełniane błędy przy montażu okapu. Warto pamiętać, że średnica rur podłączeniowych uzależniona jest od wydajności silnika. Należy też zwrócić uwagę na typ wybranych rur.

Przykłady odpowiedniego dobrania rur do wydajności silnika:

  • wydajność silnika do 300 m3/h – średnica rur 100 mm, najlepiej PCV (mogą być też rury typu spiro);
  • wydajność silnika 300-600 m3/h – średnica rur 125 mm, najlepiej PCV (odradzamy spiro);
  • wydajność silnika 600-1100 m3/h – średnica rur 150 mm, najlepiej PCV (odradzamy spiro;
  • wydajność silnika 1100-1500 m3/h – średnica rur 200 mm, najlepiej PCV (odradzamy spiro).

Warto przeczytać: Remont kuchni: RADZIMY jak zaplanować remont kuchni KOSZTORYS >>>

Okap w kuchni. Oblicz, jakiego okapu potrzebujesz: przykład

Okap do kuchni zamkniętej o powierzchni 12 m² i wysokości 3 m powinien mieć wydajność:

12 m2 x 3 m x 6 = 216 m³/h

Jeśli kuchnia będzie otwarta, połączona z salonem lub jadalnią, taka wydajność będzie niewystarczająca. Okap nie będzie ani skutecznie, ani dostatecznie szybko usuwał zapachów i wilgoci powstających podczas gotowania.

Zobacz również: Jadalnia w małej kuchni. 10 aranżacji: galeria zdjęć >>>

Jak urządzić kuchnię - GALERIE ZDJĘĆ

Nie masz pomysłów na aranżację swojej kuchni? Koniecznie zobacz nasze galerie zdjęć, które mogą stać się dla ciebie ogromnym źródłem inspircji. 

Polecamy także: Kuchnie w stylu retro: 15 aranżacji kuchni z klimatem >>>

 

Ocena: 5
Tekst: Małgorzata Drobnik Zdjęcia: materiały prasowe Falmec

POLECANE ARTYKUŁY