Urządzanie kuchni. Jak dobrać i podłączyć okap w kuchni?

 Wyposażenie kuchni: okap

Fot. Mariusz Bykowski

Urządzanie kuchni wymaga dobrego projektu i odpowiednich instalacji. Dobrze dobrany okap, zapewni że kuchnia będzie bez tłustych oparów i nieprzyjemnych zapachów. Jeśli tylko jest możliwość, lepiej zainstalować w kuchni okap pracujący jako wyciąg niż pochłaniacz. Sprawdź, co trzeba wiedzieć kupując okap, gdzie go zainstalować i jak dopasować model okapu do kuchni.

Podczas projektowania kuchni trzeba zadbać o wszystkie szczegóły. Ważnym elementem w urządzaniu kuchni jest usuwanie dużej ilości pary wodnej, jaka powstaje podczas gotowania, i zapachów - nieraz bardzo intensywnych - towarzyszących przygotowywaniu potraw. Komfort w kuchni zapewni dobry okap kuchenny. Okap może być podłączony do kanału wentylacyjnego i pracować jako wyciąg kuchenny lub tylko wyposażony w zestaw filtrów i działać jako pochłaniacz. Powietrze zasysane przez wyciąg jest usuwane poza budynek, wciągane przez pochłaniacz po oczyszczeniu na filtrach - wraca z powrotem do wnętrza kuchni.

Projektowanie kuchni: gdzie zamontować okap kuchenny

Kupując okap, trzeba wiedzieć, gdzie chce się go zainstalować, i wybrać odpowiedni model:

  • okap przyścienny (kominowy) - do instalowania przy ścianie, między wiszącymi szafkami kuchennymi, bezpośrednio do ściany, zwane też kominowymi;
  • okap narożny - do zamocowania do ściany w rogu kuchni;
  • okapy wyspowe lub niekiedy wolno wiszące - przymocowane do sufitu, nad kuchenką zamontowaną na tak zwanej wyspie – z dala od ścian pomieszczenia;
  • okap uchylny - włączany przez uchylenie obudowy, do powieszenia między szafkami;
  • okapy podszafkowy lub szufladowy (z wysuwaną płytą pochłaniającą) - montowany pod wiszącą szafką kuchenną.

Jaki okap do kuchni połączonej z salonem

Decydując się na zamontowanie okapu w kuchni, szczególnie w otwartej, połączonej z salonem, trzeba pamiętać o tym, że zamontowany w nich silnik (silniki) emituje hałas podczas pracy - największy na najwyższym biegu (przy największych obrotach). Najgłośniejsze okapy podczas pracy z maksymalną mocą robią hałas podobny do tradycyjnego odkurzacza (około 72 dB). Pracujące z głośnością poniżej 48 dB można uznać za mało uciążliwe. Nowoczesne okapy są sterowane elektronicznie. Prędkość wentylatora (wydajność) ustawia się sensorami na obudowie. Można ją regulować niekiedy w szerokim zakresie nawet od 1 do 8. Niektóre okapy mają cyfrowy wyświetlacz pokazujący parametry pracy, a czasem także informujące o potrzebie wymiany filtrów. Można również znaleźć okapy z pilotem, a także z pamięcią i możliwością programowania.

Jaki wybrać okap: wydajność okapu

Wydajność okapu trzeba dopasować do wielkości kuchni, w której jest zamontowany. Aby okap dobrze spełniał swoją funkcję,
powinien przetłaczać taki strumień powietrza, aby w ciągu godziny została sześciokrotnie wymieniona (przefiltrowana) cała objętość powietrza w kuchni. Łatwo to obliczyć, mnożąc powierzchnię podłogi kuchni przez jej wysokość i przez sześć. W sprzedaży są okapy o bardzo różnej wydajności - od mniej więcej 200 do ponad 800 m³/h. Wentylator może zasysać powietrze jednostronnie (od spodu), dwustronnie (od spodu i z przodu), a w wersjach z dwoma silnikami - ze wszystkich stron. Gdy okap jest większy niż kuchenka, łatwiej wyłapuje opary, nawet pracując na najsłabszym biegu. Jeśli w kuchni jest kuchenka gazowa,
musi też być kanał wentylacji grawitacyjnej wywiewnej zakończony kratką wywiewną na ścianie pod sufitem pomieszczenia. Nie wolno do niego podłączyć okapu, bo w ten sposób pozbawia się kuchnię wentylacji grawitacyjnej, która jest jednym z warunków
bezpiecznego korzystania z urządzenia gazowego. W takiej sytuacji wylot z okapu trzeba wyprowadzić przez ścianę zewnętrzną i zakończyć klapą zwrotną, a jeśli nie ma takiej możliwości, zamontować okap z pochłaniaczem. Idealnie byłoby, gdyby w kuchni były dwa kanały. Jeden można by wykorzystać do podłączenia okapu, drugi mógłby działać grawitacyjnie. Jeśli jest tylko jeden, można też zamontować specjalną „podwójną” kratkę wentylacyjną. Do jej górnej części podłącza się okap (dzięki temu usuwane
przez niego powietrze nie napływa z powrotem do pomieszczenia), a dolna działa jak zwykła kratka wywiewna, gdy okap nie pracuje. Odległość okapu od kanału, do którego ma być podłączony, musi być jak najmniejsza, a łączący je przewód (z rur spiro albo z tworzywa sztucznego o przekroju prostokątnym) powinien mieć jak najmniej załamań. Okapy są zasilane prądem o napięciu 230 V.

Oblicz jakiego okapu potrzebujesz: przykład

Okap do kuchni zamkniętej o powierzchni 12 m² i wysokości 3 m powinien mieć wydajność:

12 m2 x 3 m x 6 = 216 m³/h

Jeśli kuchnia będzie otwarta, połączona z salonem lub jadalnią, taka wydajność będzie niewystarczająca. Okap nie będzie
ani skutecznie, ani dostatecznie szybko usuwał zapachów i wilgoci powstających podczas gotowania.

Ocena: 0
Tekst: Małgorzata Drobnik Zdjęcia: Mariusz Bykowski

POLECANE ARTYKUŁY