Nowoczesne piekarniki informują nas na bieżąco o tym, co się właśnie w nich dzieje i na jakim są etapie przygotowania potrawy. Wprawdzie era kuchni wolno stojących nie minęła, jednak taki piekarnik ma zdecydowanie większe zalety, a funkcje w zasadzie takie same. Przede wszystkim można go dobrać wielkością (zwłaszcza wysokością od 45 do 60 cm) do miejsca, w którym chcemy, by się znajdował. Poza tym właśnie ten typ urządzenia można zamontować na idealnej wysokości dla osoby, która korzysta z niego najczęściej.

Piekarnik do zabudowy: wysokość dla każdego

Standardowo przyjęło się, że piekarnik montuje się pod płytą i jest to rozwiązanie sprawdzone i zaczerpnięte z tradycyjnych kuchni wolnostojących. Ale coraz częściej chcemy mieć piekarnik połączony stylistycznie z mikrofalą, nie musieć się schylać i widzieć jak wygląda nasza potrawa podczas pieczenia lub ochronić dzieci przed niebezpieczeństwem poparzenia.

Sprawdź też: jak urządzić rodzinną i nowoczesną kuchnię >>>

W tym przypadku możemy umiejscowić piekarnik w zabudowie niezależnie od płyty nawet po drugiej stronie kuchni i wybrać wysokość w zależności od indywidualnych predyspozycji. Zwykle nie jest to ta sama wartość, ponieważ wiąże się ze wzrostem, ale łatwo ją ustalić. Wystarczy zmierzyć odległość od kuchennej posadzki, do usytuowanych do niej równolegle (zgiętych w łokciach) rąk. Jednak jest to tylko kwestia wygody, a ta dla wielu nie musi być najważniejsza. Warto, więc przyjrzeć się temu, co potrafią piekarniki, w tym niezwykle istotne jest zużycie prądu, gdyż modele do zabudowy najczęściej są elektryczne. Tak, np. linia Ebon marki Teka, w klasie A+ (klasa energetyczna) mają zredukowany pobór energii elektrycznej o 20 proc. bez strat dla funkcjonalności. Nowoczesne piekarniki mają ponadto szereg funkcji i rozwiązań. Choć te dwie kategorie często są mylone (nie tylko przez kupujących) tym bardziej, dlatego należy przeanalizować możliwości urządzeń.

Piekarnik do zabudowy: Funkcje grzania

W urządzeniach marki Teka, w zależności od wybranej linii może ich być od 9 aż do 14. Co się za nimi kryje? Otóż w piekarnikach tej firmy znajdziemy m.in. takie sposoby grzania jak:
•    grzałka dolna – idealnie podpieka spody
•    grzałka górna – przypieka i przyrumieniania
•    grill z grzałką dolną – do zapiekanek i pieczeni
•    nawiew z grzałką dolną – do tart i ciast
•    nawiew z grzałką górną i dolną – do pieczeni, ciast, suszenie owoców, warzyw i grzybów
•    termoobieg z grzałką dolną - do pizzy, ciast, tart oraz ciast biszkoptowych
•    termoobieg (nawiew + grzałka pierścieniowa) - umożliwia jednoczesne pieczenie na kilku poziomach i skrócenie czasu pieczenia
•    Maxi Grill – do opiekania większych porcji niż przy grillu klasycznym
•    grill – do opiekania mniejszych porcji drobiu, mięs, warzyw
•    nawiew i grill – umożliwia jednoczesne pieczenie i opiekanie
•    nawiew + maxi grill – do pieczenia i opiekania większych porcji mięs
•    grzałka górna plus grzałka dolna – praktycznie do pieczenia wszystkich potraw, zwłaszcza mięs
•    ECO – gwarantuje minimalne zużyciu energii elektrycznej,
•    slow food, czyli pieczenie w 100°C.

Czytaj też: Jak dobrze zaprojektować kuchnię >>>

Inne rozwiązania i funkcje piekarników Teka
Warto zwrócić uwagę na takie cechy tych urządzeń, jak:
•    rozmrażanie (funkcja przeznaczona do szybkiego rozmrażania);
•    chowane pokrętła – poza kwestią praktyczną (nie wystają, więc nie narażają na zahaczanie i łątwiej utrzymać panel sterowania w czystości) jest i estetyczna – taki piekarnik „staje się mniej widoczny”, co ważne w kuchniach otwartych na salon;
•    wielofunkcyjny wyświetlacz LED w kolorze białym, dzięki niemu wyświetlane informacje są bardziej widoczne, a programowanie funkcji łatwiejsze;
•    funkcja Eco – inteligentny system kontroli temperatury, który pozwala zoptymalizować zużycie energii;
•    Cool Touch System® sprawia, że maksymalna temperatura drzwi nie przekracza 60°C, eliminuje więc ryzyko oparzeń;
•    prowadnice teleskopowe – zwiększają komfort obsługi piekarnika i ułatwiają pracę.

Piekarnik: Jaki model wybrać?

Znajomość funkcji znacznie wybór ułatwi, trzeba jeszcze tylko zwrócić uwagę na:
•    klasę energetyczną – A, zwłaszcza A+ świadczy o urządzeniu ekonomicznym (oszczędzającym energię),
•    pojemność urządzenia (im większa, tym większe porcje się w nim zmieszczą, co jest ważne dla dużej rodziny),
•    styl i kolorystykę urządzenia, by dobrać je do stylu kuchni – firma Teka ma, poza liniami supernowoczesnymi, takimi jak Ebon, czyli połączenie stali i szkła, ma również modele dla miłośników stylu retro w kolorach beżowym i kremowym.

 

Ekspert firmy Teka radzi:

Dlaczego warto kupić piekarnik z funkcją pary?

Takie urządzenie jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, m.in. dla: dbających o zdrowy tryb życia, zwolenników diety niskotłuszczowej, wegetarian, osób z wysokim poziomem cholesterolu, osób z problemami żołądkowymi. Dzięki gotowaniu na parze, np. w piekarniku HKL 970 SC zostaje zredukowana utrata witamin, mikroelementów i wartości odżywczych, które giną aż w 45% podczas tradycyjnych sposobów przyrządzania potraw. Gotując na parze zachowujemy naturalny smak, kolor i strukturę produktów oraz eliminujemy nadmiar tłuszczu i unikamy przypalania potraw. Dodatkowo dzięki połączeniu funkcji  Temoobieg + Para możemy przełączyć piekarnik z funkcji gotowania na pieczenie w celu osiągnięcia doskonałych rezultatów podczas przyrządzania każdej potrawy.

 

Co jest, co? czyli minileksykon piekarników Teka:

  • Chłodzenie obudowy – system wykorzystuje komorę mieszania, w której gorące powietrze z komory piekarnika miesza się z zimnym z zewnątrz, obniża to temperaturę powietrza zanim zostanie wydmuchane na zewnątrz.
  • Cool Touch System – maksymalna temperatura drzwi w nowych piekarnikach z linii ETHOS nie przekracza 60°C, co zmniejsza ryzyko oparzeń i pozwala uniknąć oddziaływania zbyt wysokich temperatur na ścianki mebli kuchennych.
  • Emalia „Crystal Clean” – pokrywa wnętrze piekarników oraz blachy do pieczenia, jest łatwa do czyszczenia, ma gładką i jednolitą powłokę, więc tłuszcz nie przywiera do powierzchni.
  • Energooszczędne grzanie –zastosowanie chłodzenia obudowy i systemu „zimnych drzwi” pozwala osiągnąć klasę efektywności energetycznej A, a w modeloach z funkcją ECO nawet A+.
  • Filtr tłuszczowy – Znajduje się na tylnej wewnętrznej ściance i osłania wentylator i grzałkę termoobigu przed tłuszczami i innymi zabrudzeniami powstałymi podczas pieczenia, dzięki temu rozwiązaniu zwiększamy żywotność  urządzenia i eliminujemy ewentualne zapachy spalonego tłuszczu.
  • Funkcja ECO – umożliwia przygotowanie potraw przy minimalnym zużyciu energii, dzięki wymuszonej konwekcji piekarnik wyłącza się kilka minut przed przygotowaniem potrawy, wykorzystując nagromadzone ciepło.
  • Grill – idealny do przypiekania.
  • Grill + grzałka dolna – umożliwia przygotowanie chrupiących potraw.
  • Grzałka dolna – podpieka spody, utrzymuje potrawy w cieple, pozwala na pieczenie w kąpieli wodnej.
  • Grzałka górna – zapieka i przyrumieniania.
  • Grzałka górna + grzałka dolna – do przyrządzania wszystkich potraw.
  • Maxi Grill – opiek duże porcje.
  • Nawiew + grzałka dolna – idealnie rozprowadza nagrzane powietrze.
  • Nawiew + grzałki górna i dolna – idealnie rozprowadza ciepło i skraca czas pieczenia.
  • Prowadnice teleskopowe – zwiększają komfort obsługi, nawet bardzo ciężkie blachy czy naczynia można wysunąć do końca.
  • Rozmrażanie – funkcja przydatna do szybkiego rozmrażania
  • produktów i gotowych potraw.
  • Slow Food – to pieczenie w temperaturze (100°C) dla zachowania wartości odżywcze.
  • Stal zabezpieczona przed odciskami palców – specjalna powłoka zabezpiecza przed odciskami, powierzchnie pozostają czyste i lśniące.
  • Szybkie nagrzewanie – oszczędza czas oraz energię elektryczną.
  • TEKA HYDROCLEAN® – technologia oparta na działaniu temperatury i wody, pozwala pozbyć się nawet największych zabrudzeń. Innowacyjna emalia TEKA HYDROCLEAN® w połączeniu z siłą pary wodnej zapewnia naturalną czystość wewnątrz urządzenia.
  • Termoobieg – umożliwia pieczenie na kilku poziomach jednocześnie bez przenikania się smaków i zapachów.
  • Termoobieg + grzałka dolna – do pieczenia ciast oraz pizzy.
  • Termoobieg (nawiew + grzałka pierścieniowa) – równomierne rozprowadzenie nagrzanego powietrza wewnątrz komory piekarnika.
  • Termosonda – sprawdza wewnętrzną temperaturę pieczonego mięsa lub ryb, a gdy potrawa osiąga pożądany poziom temperatury, piekarnik wyłącza się automatycznie.