Nowoczesne AGD w praktyce. Funkcje pomagające przygotować obiad

 Nowoczesne AGD w praktyce. Funkcje pomagające przygotować obiad

Piekarniki parowe pozwalają przygotować m.in. pyszne, puszyste wypieki, a także soczyste i aromatyczne dania mięsne

Fot. materiały prasowe Electrolux

Innowacyjne piekarniki, płyty indukcyjne czy zmywarki są wyposażone w rozmaite, coraz bardziej wymyślne funkcje. Na ogół używamy jedynie tych najpotrzebniejszych i najprostszych. Podpowiadamy, które z innowacyjnych funkcji proponowanych przez producentów sprzętu AGD warto wykorzystywać w swojej kuchni, aby przygotowanie obiadu było szybkie i przyjemne, a samo danie smaczne jak w najlepszej restauracji.

Piekarniki parowe, czyli pieczenie z użyciem pary wodnej

Dzięki wykorzystaniu pary przy pieczeniu zarówno mięso, ryby i warzywa, jak i pieczywo oraz ciasta są aromatyczne i smaczne. Jak to działa? W piekarnikach parowych piekarnikach marki Electrolux do funkcji tradycyjnego termoobiegu dodano dystrybucję pary. Gorące powietrze nadaje wyjątkową kruchość na zewnątrz, podczas gdy para otacza potrawę, chroniąc naturalne smaki w jej wnętrzu. W efekcie potrawy są soczyste i smaczne. Ponadto użycie pary pozwala zachować więcej składników odżywczych, witamin i mikroelementów, soczystość potraw, używać mniej tłuszczu i oleju do gotowania, a także – co niezwykle istotne – przygotowywać potrawy do 20% szybciej. W zależności od modelu piekarniki parowe marki Electrolux są wyposażone w różne opcje pieczenia z wykorzystaniem pary. Dzięki temu możemy dobrać urządzenie odpowiednio do gustów kulinarnych – przygotowujące świetne ciasta, idealne mięsa (chrupkie z zewnątrz, soczyste w środku) czy inne pieczone przysmaki. Warto też korzystać z pieczenia wspomaganego, tzn. wybrać jeden z wielu gotowych przepisów, a piekarnik sam dobierze odpowiednie parametry. Urządzeniem można również sterować za pomocą aplikacji mobilnej MyElectrolux (funkcja Connectivity) z szerokim wyborem przepisów. Co zaś z kontrolą temperatury podczas pieczenia? Tu przydaje się termosonda, która na bieżąco sprawdza temperaturę wewnątrz dań. Nie ryzykujemy więc ani niedopieczenia, ani przepieczenia.

Advertisement

Advertisement

 Piekarniki Electrolux

Fot. materiały prasowe Electrolux

Płyta indukcyjna idealnie dopasowana do potrzeb

Wybierając płytę indukcyjną, warto zwrócić uwagę na „elastyczność” pól grzewczych. Na przykład wybrane modele marki Electrolux mają pola grzewcze Infinite™, które automatycznie dopasowują się do rozmiaru i kształtu naczyń. Z kolei funkcja FlexiBridge pozwala stworzyć duże pole grzewcze (cztery segmenty można łączyć na trzy różne sposoby: w dwa większe pola, połączenie trzech segmentów, połączenie czterech segmentów w jedno duże pole). Istotne są także funkcje pomagające w prosty sposób sterować temperaturą. W płytach marki Electrolux dba o to funkcja SenseFry® z wyświetlaczem TFT, na którym wystarczy wybrać rodzaj potrawy i poziom smażenia, a płyta utrzyma stałą temperaturę na powierzchni naczynia. Dania będą przygotowane dokładnie tak, jak powinny, bez konieczności regulacji ustawień. A co z garnkami, w których potrawy mogą wykipieć? Tu doskonałe rozwiązanie stanowi funkcja SenseBoil® (kontrola temperatury wody i w razie potrzeby zmniejszenie mocy grzewczej). Z kolei SensePro® to zaawansowana bezprzewodowa termosonda, która podczas gotowania kontroluje temperaturę wewnątrz potraw i przesyła odpowiednie informacje do płyty indukcyjnej.

Niezwykle wygodne jest automatyczne uruchamianie okapu po włączeniu płyty indukcyjnej. Takie cuda zapewnia funkcja Hob2hood w produktach marki Electrolux. Zadba ona również o dostosowanie siły wyciągu okapu do intensywności gotowania – podczas smażenia, kiedy opary unoszące się znad patelni są intensywne i mają wyraźny zapach, siła wyciągu zostanie zwiększona. Natomiast podczas powolnego gotowania ulegnie zmniejszeniu, aby zapewnić bardziej delikatne i cichsze działanie okapu.

Wygodna i wydajna zmywarka

Przyjemność, jaką jest jedzenie pysznego obiadu, kończy prozaiczny obowiązek pozmywania naczyń lub wstawienia ich do zmywarki. O ułatwienie tej czynności (zwłaszcza osobom starszym lub mającym problemy z kręgosłupem) zadbała marka Electrolux. Jako pierwsza na świecie wprowadziła ComfortLift – zmywarkę, której dolny kosz można łatwo i płynnie podnieść na ergonomiczną wysokość, zyskując dostęp do wszystkich naczyń bez schylania się. Z kolei technologia AirDry sprawia, że drzwi zmywarki otwierają się automatycznie w ostatniej fazie cyklu zmywania. To naturalny sposób na idealne wysuszenie naczyń przy jednoczesnym pozbyciu się zacieków i obniżeniu zużycia energii. Sama obsługa urządzeń jest niezwykle prosta zwłaszcza z rozwiązaniem QuickSelect. Cykl zmywania wybieramy, jedynie przesuwając palcem po ekranie, a czas trwania – za dotknięciem.

 Nowoczesne AGD w praktyce. Funkcje pomagające przygotować obiad

Zmywarka wyposażona w system ComfortLift jest wyjątkowo wygodna – podnoszenie dolnego kosza jest komfrotowe i gwarantuje dostęp do wszystkich naczyń.

Fot. materiały prasowe Electrolux

Artykuł przygotowany we współpracy z firmą Electrolux, www.electrolux.pl

Ocena: 5
Zdjęcia: materiały prasowe Electrolux

POLECANE ARTYKUŁY