Maszyna do pieczenia chleba: jak wybrać dobry wypiekacz do chleba?

 Maszyna do pieczenia chleba

Maszyna do pieczenia chleba to prosty sposób na zawsze świeże pieczywo w domu

Fot. Thinkstockphotos.com

Maszyna do pieczenia chleba, inaczej wypiekacz do chleba, najpierw automatycznie wyrabia ciasto, a później wypieka bochenki. To bardzo sprytne rozwiązanie, tym bardziej że wypiek chleba w domowych warunkach zdobywa coraz większą popularność. Sprawdź, jak wybrać dobrą maszynę do pieczenia chleba.

Moc, liczba mieszadeł, dodatkowe programy – maszyny do pieczenia chleba są na tyle zróżnicowane, że czasem trudno wybrać konkretny model. Ale jeśli dobrze poznamy ich właściwości, a także ocenimy własne potrzeby, o wiele łatwiej będzie podjąć decyzję.

Maszyna do pieczenia chleba: różne wypieki w jednym urządzeniu

Najpierw należy się zastanowić, jaki chleb chcemy przygotowywać. Chleby z mąki pełnoziarnistej są cięższe i bardziej wymagające już podczas wyrabiania ciasta. Dlatego musimy mieć do nich urządzenie o większej mocy oraz z solidniejszymi mieszadłami. Z chlebami pszennymi i pszenno-żytnimi poradzą sobie maszyny z niższej półki cenowej.

Maszyna do pieczenia chleba może przygotowywać także ciasto francuskie, bułeczki, pieczywo tostowe, a nawet marmolady i dżemy. Im więcej programów i funkcjonalności, tym oczywiście wyższa cena wypiekacza. Warto więc rzetelnie ocenić, jakie funkcje będą nam potrzebne, by niepotrzebnie nie przepłacać.

Nie przegap: Kuchnia - inspiracje - GALERIE ZDJĘĆ >>>

Wypiekacze do chleba można również traktować jako urządzenia do wyrabiania ciasta. Gdy jest gotowe, dzielimy je i formujemy, a następnie przygotowujemy wypieki w tradycyjnym piekarniku.

Warto wiedzieć: ponieważ wyrabianie i pieczenie ciasta odbywa się w tym samym pojemniku, mieszadła zostają w cieście na czas wypiekania. Można je wyjąć po wyrobieniu ciasta, ale nie jest to szczególnie proste – ciasto się do nich klei. Łatwiej to zrobić już w wypieczonym chlebie (niewielkie otwory w bochenku nie stanowią dużego problemu).

Maszyna do pieczenia chleba: jak wybrać?

Wybierając maszynę do pieczenia chleba, należy zwrócić uwagę na następujące elementy i funkcjonalności:

Mieszadła: standardowo w wyposażeniu wypiekacza do chleba znajduje się jedno mieszadło albo też dwa mieszadła. Druga opcja jest lepsza, ponieważ zapewnia sprawniejsze i lepsze wyrobienie ciasta. Niemniej jeśli postawimy na urządzenie dobrej jakości, wykonane z solidnych materiałów, również jedno mieszadło dobrze poradzi sobie z ciastem – zwłaszcza jeśli planujemy piec przede wszystkim chleb biały.

Moc: maszyny do pieczenia chleba znacznie różnią się mocą między sobą – od 500 W do nawet 1700 W. Warto wybrać urządzenie o mocy co najmniej 800 W. W przypadku chleba razowego i pełnoziarnistego lepsze będzie 1000 W i więcej. Powód jest prosty: ciasto na chleb razowy jest ciężkie, trudne do wyrobienie, dlatego maszyna do pieczenia chleba potrzebuje więcej mocy. Jeśli ma jej mało, ryzykujemy uszkodzeniem silnika, a przez to całego urządzenia.

 Wypiekacz do chleba

Świeży chleb domowej produkcji? Warto się do tego przekonać

Fot. Thinkstockphotos.com

Pojemność urządzenia: przekładająca się na wagę chleba. W przypadku jednej osoby bochenek o wadze 500 g wystarczy na 3-4 dni. Jeśli jednak chodzi o rodzinę 3-4-osobową, warto wybrać większą maszynę do pieczenia chleba, w której można przygotować bochenki o wadze 1300-1500 g.

Materiały: co prawda istotny jest sposób wykonania obudowy, jednak szczególną uwagę należy zwrócić na pojemnik oraz mieszadła. W przypadku pojemników wybierajmy te z powłokami antyadhezyjnymi lub nieprzywierającymi. Ciasto sprawniej się wyrobi, a później łatwo wyciągniemy wypieczony chleb. Ponadto pojemnik z taką powłoką o wiele łatwiej umyć.

Przezroczysta pokrywa: z pozoru drobiazg, ale pozwala na bieżąco kontrolować i wyrabianie, i wypiekanie chleba.

Zobacz też: Płyty gazowe bez płomieni - kuchenny hit >>>

Jakie dodatkowe funkcję mają wypiekacze do chleba?

Automat do pieczenia chleba ma kilka programów dostosowanych do rodzajów pieczywa. Co ważne, przepisy na chleb do wypiekacza i tradycyjnego piekarnika mocno się między sobą różnią! Dlatego do maszyny powinny być dołączone specjalne przepisy.

Do wyboru są maszyny do pieczenia chleba z pojemnikami 1- lub 2-komorowymi. Druga opcja jest o tyle praktyczna, że można za jednym razem upiec dwa rodzaje chleba. Pamiętajmy jednak, że dwie oddzielne części to mniejsze bochenki. Ale można też znaleźć wypiekacz do chleba z pojemnikiem, który można podzielić na dwie komory tylko w razie potrzeby.

Standardowo maszyna do pieczenia chleba ma kilka stopni zarumienienia skórki do wyboru. Innym ciekawym programem jest funkcja opóźnionego startu. Co to oznacza w praktyce? Na przykład to, że wieczorem przygotowujemy składniki i wrzucamy do maszyny, a ona dopiero rano rozpoczyna pracę. Dzięki temu na śniadanie dostajemy świeżo wypieczone pieczywo. Opcja ta jednak ma to ograniczenie, że często trzeba dodawać kolejne składniki już po pierwszym wyrobieniu ciasta (zwykle informuje nas o tym momencie powiadomienie dźwiękowe). Dlatego na rano można przygotowywać tylko mniej skomplikowane wypieki.

Jeśli chodzi o dodatkowe elementy maszyny do pieczenia chleba, które mogą przydać się na co dzień, są to stopy antypoślizgowe oraz schowek na przewód (łatwiejsze przechowywanie sprzętu).

Kuchenne inspiracje: GALERIE ZDJĘĆ

Od wystroju kuchni po akcesoria kuchenne – poszukaj inspiracji do swojego domu!

Cegła zamiast płytek w kuchni
camera

Mieszkanie w kamienicy: cegła na ścianie, drewno i salon z kominkiem

LISTA ZAKUPÓW

Elegancka kuchnia: aranżacja
camera

Elegancka kuchnia: fornir dębowy i piękne szare ściany

LISTA ZAKUPÓW

Ocena: 0
Tekst: Daniel Działa Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

POLECANE ARTYKUŁY