Pasteryzacja: jak pasteryzować przetwory na zimę? Poradnik

 Pasteryzacja - przetwory na zimę

Pasteryzacja to ważny element przygotowywania przetworów na zimę. Dzięki niej udaje się zatrzymać smaki lata, a w słoikach nic się nie psuje

Fot. agencjafree/living4media

Pasteryzacja jest najprostszą metodą utrwalania przetworów na zimę, dzięki której zachowujemy smaki lata na chłodne dni. To działanie proste i w pełni naturalne. Radzimy, jak pasteryzować oraz o czym pamiętać podczas pasteryzowania.

Pasteryzacja słoików zapobiega szybkiemu psuciu się produktów na skutek działania znajdujących się w nich drobnoustrojów. Proces ten polega na ogrzewaniu słoików z przetworami od temperatury 60 do 100 st. C. W takiej temperaturze giną drobnoustroje, a przetwory na zimę zachowują wszystkie właściwości smakowe i odżywcze. Słowem, proste i skuteczne! Zebraliśmy najważniejsze porady na temat tego, jak pasteryzować domowe przetwory.

Pasteryzacja w praktyce - od czego zacząć?

Przygotywane według różnych przepisów przetwory na zimę trzeba poddać pasteryzacji. Przetwory wkłada się do umytych, wysterylizowanych (wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku) i suchych słoików. Słoiki napełnia się tak, aby u góry została wolna przestrzeń - ok. 2 cm. Napełnione słoiki należy szczelnie zakręcić. Dodatkowo zakręcony słoik można odwrócić do góry dnem i sprawdzić, czy zalewa nie wycieka. Jeśli tak, a słoik był dobrze zakręcony, trzeba wymienić pokrywkę i powtórzyć pasteryzowanie.

Wypełnione przetworami i szczelnie zakręcone słoiki wkładamy do dużego garnka, na spodzie którego kładziemy szmatkę, np. lnianą ściereczkę. Ta szmatka chroni nasze przetwory na zimę przed przegrzaniem, a słoiki przed pękaniem. Ważne jest także, aby słoiki z przetworami nie stykały się ze sobą.

Nie przegap: Jak zrobić przetwory na zimę? Dobre rady >>>

Pasteryzacja słoików, czyli odpowiednie podgrzewanie

Następnym krokiem pasteryzowania jest napełnienie garnka ze słoikami wodą (mniej więcej do 3/4 wysokości słoików). Jeżeli przetwory w słoikach są zimne, wtedy do garnka wlewamy zimną wodę, a jeżeli są ciepłe - to garnek ze słoikami napełniamy ciepłą wodą, ale nie cieplejszą niż słoiki na przetwory. Tak przygotowany garnek podgrzewamy. Gdy woda między słoikami zacznie się gotować, należy zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i mierzyć czas pasteryzacji. Po pasteryzowaniu słoiki trzeba trzymać w garnku, aż ostygną. Ewentualnie można wyciągnąć letnie słoiki.

Uwaga: wyciąganie gorących słoików tuż po pasteryzacji jest ryzykowne, bo mogą pękać!

Zobacz też: Jakie grzyby nadają się na przetwory?

Pasteryzowanie słoików - metoda "pod kocyk"

Jeśli temperatura pasteryzacji jest niższa niż np. 60 czy 80 st. C, możemy użyć piekarnika, gdzie wkładamy słoiki z przetworami. Blaszkę trzeba wyłożyć kilkoma warstwami papieru do pieczenia. Dobrze sprawdza się też nalanie do blachy do pieczenia, na której stoją słoiki, ok. dwóch centymetrów wody.

Niektóre przetwory można pasteryzować tzw. metodą na sucho czy też "pod kocyk". Wrzące przetwory na zimę przekładamy do gorących słoików. Zawartość w słoiku musi się niemal przelewać. Słoje zamyka się od razu. Na stole układa się kocyk, na nim gazety, potem słoje do góry dnem. Przykrywa się to wszystko gazetami i znów kocem. Taka pasteryzacja trwa 20 minut. Tą metodą konserwuje się owoce twarde (czereśnie, śliwki, gruszki), ale także przetwory z warzyw: paprykarz, leczo, przecier pomidorowy.

Robiąc przetwory na zimę, należy pamiętać, że niektóre produkty wymagają podwójnej lub nawet trzykrotnej pasteryzacji, np. grzyby, buraki, szpinak, zielony groszek. Należy je wtedy pasteryzować ok. 30 minut, ostudzić, a na drugi lub trzeci dzień powtórzyć pasteryzację słoików.

Czytaj też: Przetwory na zimę: galaretka z porzeczek. Przepis na przetwory bez gotowania >>>

Zobacz wybrane przez nas produkty:

Pasteryzacja: ozdobne słoiki na przetwory (GALERIE ZDJĘĆ)

Pasteryzowane przez nas produkty mogą nie tylko dobrze smakować, ale też dobrze prezentować się na półce w stylowo udekorowanych słoikach. Przyjrzyj się inspiracjom na ozdobne słoiki na przetwory w galeriach zdjęć poniżej!

Jak zrobić etykiety na przetwory? (ZOBACZ WIDEO)

Sam proces pasteryzacji słoików to nie wszystko. Ważne jest zorganizowanie oraz podpisanie wszystkich produktów, jakie przetworzyliśmy. Więcej na temat etykiet na przetwory dowiesz się z wideo zamieszczonego poniżej!

Ocena: 0
Tekst: Dagmara Kijanowska Zdjęcia: agencjafree/living4media

POLECANE ARTYKUŁY