Blachy, blaszki, formy i foremki... Z nimi się upiecze

2008-03-05 1:00

Przepis na ciasto: weź sprawdzoną recepturę, świeże produkty, dokładną wagę. Na koniec dołóż do tego odpowiednią formę do pieczenia. Sukces murowany. Poznaj rodzaje form kuchennych i wybierz tą, która najbardziej odpowiada Twoim potrzebom...

Blachy, blaszki, formy i foremki... Z nimi się upiecze
Autor: Piotr Mastalerz

Święta wyzwalają w nas najlepsze instynkty i napełniają niebywałą energią. W tym okresie nawet najzatwardzialsze przeciwniczki pichcenia zamieniają się w demony domowych wypieków. Starają się wyczarować coś pysznego, by zadziwić najbliższych. Nowicjuszkom oraz doświadczonym gospodyniom na pewno przydadzą się prezentowane akcesoria, które ułatwiają pieczenie.

Formy do pieczenia w dobrej formie

  • Z blachy ocynkowanej
    W efektownym srebrnym kolorze. Dobrze przewodzą ciepło, można je szorować.
  • Stalowe lub ze stopów, powlekane
    Czarne albo szaroniebieskie, są pokryte nieprzywieralną powłoką teflonową lub typu teflon. Łatwe do mycia, nie wymagają szorowania, bo ciasta do nich nie przywierają. Można w nich kroić ciasto.
  • Ceramiczne
    Zwykle w kolorze brązowym. Naturalne, robione z masy kamionkowej. Wytrzymują temperaturę do 220oC. Łatwe do utrzymania w czystości.
  • Silikonowe
    Najnowszej generacji. Kolorowe. Nie wymagają smarowania tłuszczem. Dzięki elastycznej strukturze łatwo wyjmuje się z nich ciasto. Lekkie, łatwe do mycia i przechowywania.