Blachy, blaszki, formy i foremki... Z nimi się upiecze
2008-03-05
1:00
Przepis na ciasto: weź sprawdzoną recepturę, świeże produkty, dokładną wagę. Na koniec dołóż do tego odpowiednią formę do pieczenia. Sukces murowany. Poznaj rodzaje form kuchennych i wybierz tą, która najbardziej odpowiada Twoim potrzebom...
Święta wyzwalają w nas najlepsze instynkty i napełniają niebywałą energią. W tym okresie nawet najzatwardzialsze przeciwniczki pichcenia zamieniają się w demony domowych wypieków. Starają się wyczarować coś pysznego, by zadziwić najbliższych. Nowicjuszkom oraz doświadczonym gospodyniom na pewno przydadzą się prezentowane akcesoria, które ułatwiają pieczenie.
Formy do pieczenia w dobrej formie
- Z blachy ocynkowanej
W efektownym srebrnym kolorze. Dobrze przewodzą ciepło, można je szorować. - Stalowe lub ze stopów, powlekane
Czarne albo szaroniebieskie, są pokryte nieprzywieralną powłoką teflonową lub typu teflon. Łatwe do mycia, nie wymagają szorowania, bo ciasta do nich nie przywierają. Można w nich kroić ciasto. - Ceramiczne
Zwykle w kolorze brązowym. Naturalne, robione z masy kamionkowej. Wytrzymują temperaturę do 220oC. Łatwe do utrzymania w czystości. - Silikonowe
Najnowszej generacji. Kolorowe. Nie wymagają smarowania tłuszczem. Dzięki elastycznej strukturze łatwo wyjmuje się z nich ciasto. Lekkie, łatwe do mycia i przechowywania.