Trudno znaleźć uniwersalny sposób aranżacji kuchni, który zadowoliłby wszystkich. Wystrój i wyposażenie kuchni powinno się dostosować do indywidualnego stylu życia domowników, aby mogli w pełni cieszyć się jej funkcjonalnością i urodą. Remont kuchni to dobra okazja do poprawienia jej funkcjonalności, wygody i estetyki. W kuchni spędza się wiele czasu, a przy tym wykonuje czynności, które sprzyjają szybszemu niż w innych wnętrzach zużywaniu się bądź niszczeniu elementów wyposażenia. Remont kuchni często sprawia więcej kłopotu niż budowanie od nowa. Podpowiemy, jak się do tego zabrać fachowo i nowocześnie oraz jakich zasad przestrzegać podczas urządzania kuchni.

Jak urządzić kuchnię

Nowe materiały wykończeniowe, coraz bardziej funkcjonalne meble kuchenne, wydajniejsze i energooszczędne AGD oraz pomysłowe akcesoria pozwalają puścić wodze fantazji podczas urządzania kuchni. Nie wolno jednak zapominać o żelaznej zasadzie w projektowaniu kuchni: w codziennym życiu najlepiej sprawdza się to, co jest wygodne i trwałe.

Remont kuchni: projekt kuchni

Jeśli byliśmy zadowoleni z dotychczasowego usytuowania elementów wyposażenia kuchni i chcemy jedynie podczas remontu kuchni zastąpić je nowymi, mamy proste zadanie - wystarczy powielić sprawdzone wzorce. Gdy zdecydujemy się na zmianę dotychczasowej aranżacji kuchni lub umieszczenie w kuchni nowych nieużywanych do tej pory urządzeń (na przykład zmywarki, mikrofalówki czy ekspresu do kawy), powinniśmy zacząć od dokładnego rozplanowania wnętrza kuchni. Usytuowanie sprzętów i blatów roboczych w określonym porządku w kuchni ma nie tylko znaczenie estetyczne, ale przede wszystkim służy takiej organizacji pracy, która uchroni nas przed niepotrzebnym przemierzaniem dużych odległości i dźwiganiem. Podczas remontu kuchni trzeba uwzględnić wymiary nowych urządzeń i pamiętać o miejscu niezbędnym do swobodnego korzystania z nich. Ten etap prac można wykonać samodzielnie albo zlecić projektantowi wnętrz, który zapewne lepiej poradzi sobie ze stworzeniem wygodnej i funkcjonalnej kuchni. Kiedy wykonujemy samodzielnie remont kuchni w zmaganiach z aranżacją pomoże rysunek rzutu wnętrza kuchni, w który będzie można wrysować planowane sprzęty i meble kuchenne. Przedtem można wyciąć papierowe szablony wybranego wyposażenia kuchni, aby móc je swobodnie przesuwać i w ten sposób wybrać najdogodniejsze ustawienie. Jeśli uda nam się dotrzeć do programu komputerowego umożliwiającego projektowanie kuchni, zadanie będzie i łatwiejsze, i ciekawsze.

Remont kuchni: funkcjonalność w kuchni

najważniejsza zasada, która powinna nam przyświecać podczas remontu kuchni to - funkcjonalność przede wszystkim! Każdy, kto spędził w kuchni trochę czasu, nie jako gość, ale przygotowując posiłki albo przynajmniej pomagając w ich przygotowaniu, wie, jak ważna jest wygoda w kuchni. Czynności kuchenne z reguły przebiegają według ustalonego schematu, nazywanego przez fachowców ciągiem technologicznym. Zaczynają się od lodówki, są kontynuowane przy blacie i zlewie, a kończą za kuchenką (płytą grzewczą). Zasada „konstruowania” ciągu technologicznego w kuchni została sprecyzowana w Polskiej Normie i posługują się nią projektanci kuchni. Prawidłowe, zgodne z nią rozplanowanie kuchni polega na właściwym rozmieszczeniu urządzeń i zapewnieniu między nimi wystarczająco długiego odcinka blatu, który najczęściej ma kształt litery L lub U. W mniejszych kuchniach najpopularniejsze jest łączenie wszystkich stref ciągłym blatem, w większych mogą być dwa równoległe blaty, tak zwane wyspy lub półwyspy. Dobre zasady, o których warto pamiętać podczas remontu kuchni, to przede wszystkim zapewnienie płaszczyzny do pracy między lodówką a zlewem oraz miejsca do pracy i odstawiania naczyń oraz potraw między zlewem a kuchenką. Urządzenia nie mogą być od siebie nadmiernie oddalone. Przy planowaniu rozmieszczenia urządzeń w kuchni można skorzystać z zasady trójkąta roboczego, która mówi, że ergonomiczne i wygodne dla użytkownika jest ustawienie podstawowych urządzeń kuchennych (zlewu, lodówki i kuchenki) w wierzchołkach trójkąta narysowanego na rzucie kuchni. Łączna długość jego ramion nie powinna przekraczać 7 m. Takie usytuowanie jest zgodne z kolejnością działań wykonywanych podczas przygotowywania potraw (wyjmowanie produktów z lodówki - mycie ich - gotowanie), a poruszanie się po tak zaaranżowanej kuchni pozwoli uniknąć przemierzania nadmiernych odległości.
Jeśli kuchnia jest przestrzennie połączona z jadalnią lub salonem, nie ma potrzeby organizowania w niej miejsca do jedzenia. Jeżeli kuchnia jest zamknięta bądź wydzielona, należy taką przestrzeń wygospodarować, na przykład przy blacie kuchennym - na jego zakończeniu, odnodze lub skrzydle.