Rodzaje patelni

  • Z rusztem (grillowe), dość płytkie i ciężkie, najczęściej wykonane z żeliwa lub stali, często pokryte powłokami antyadhezyjnymi. Okrągłe lub prostokątne dno patelni jest rowkowane lub groszkowane. Zapewnia to odpowiedni rozkład temperatury w dnie i sprawia, że grillowane potrawy są chrupkie i soczyste.
  • Woki do przygotowywania dań azjatyckich. Najczęściej stalowe, albo żeliwne. Charakterystyczny kształt rozłożystej misy umożliwia smażenie mięs, ryb i warzyw w niewielkiej ilości tłuszczu. Aby składniki potrawy były soczyste, chrupkie i nie straciły wartości odżywczych, należy intensywnie smażyć małe porcje. Woki mają przeważnie specjalne nakładki-ruszty ze stalowego drutu. Odkładamy na nie gotowe składniki, które – pozostając nad smażoną potrawą – nie stygną.
  • Do smażenia jaj sadzonych – tzw. dołkownice. Mają wgłębienia, pozwalające nadać regularny kształt smażonym jajkom. Pokryte są zwykle powłokami zabezpieczającymi przed przywieraniem, np. teflonem.
  • Dzielone, z przegródkami, ich powierzchnia podzielona jest na dwie lub cztery części, co umożliwia przygotowanie różnych potraw jednocześnie.
  • Są też patelnie z pogrubionym dnem ze stali szlachetnej, z dwoma uchwytami.