Blat kamienny: właściwości, zalety, wady. Jakie są rodzaje blatów kamiennych?
Blaty kamienne mogą stać się doskonałym materiałem do każdej kuchni, ale też do łazienki. Trwałe, piękne, pasujące do nowoczesnych aranżacji. Co jeszcze warto wiedzieć o blatach z kamienia przed ich zakupem?
Spis treści
- Z jakiego kamienia? Blat kuchenny – rodzaje
- Zalety blatów z kamienia
- Wady blatów kuchennych z kamienia
- Blat kamienny – cena
Z jakiego kamienia? Blat kuchenny – rodzaje
Kupując blat z kamienia do kuchni, będziemy mieli do wyboru przynajmniej kilka rodzajów tego produktu. Przyjrzyjmy się najpopularniejszym opcjom:
Granitowe blaty z kamienia – granit jest najpopularniejszym kamieniem stosowanych do produkcji blatów. Wynika to z jego doskonałych właściwości, dzięki którym świetnie sprawdza się w warunkach kuchennych. Wyróżnia go znakomita twardość, odporność na wysoką temperaturę i działanie kwasów (soku z cytryn lub octu często stosowanych w kuchniach) oraz niewrażliwość na zarysowania.
Blaty kwarcytowe – te blaty kamienne cechują się równie dobrymi właściwościami co granitowe, ale są dużo droższe. Mimo to mnogość struktur i kolorów tego surowca sprawia, że wiele osób docenia obecność tych blatów z kamienia w kuchni.
Blaty kamienne z marmuru – to kolejny kamień, którego estetyka zachwyca, można natomiast „wytknąć” niższą odporność na zabrudzenia. Takie blaty kuchenne z kamienia są bardziej nasiąkliwe, a przez to bardziej podatne na plamy. Aby poprawić ich odporność na zabrudzenia, można je jednak zaimpregnować.
Konglomeratowe blaty kamienne – konglomerat stanowi połączenie naturalnego kwarcu z żywicami, dzięki którym staje się wytrzymalszy, a dzięki możliwości dodania do niego pigmentu może być dostępny w wielu barwach do wyboru.
.. Blat granitowy – twarda sztuka do kuchni i łazienki >>>
.. Blat marmurowy – co trzeba wiedzieć? >>>
Wiele osób decyduje się także na wybranie blatów imitujących kamień – mogą one wyglądać bardzo naturalnie, a przy tym są o wiele tańsze. Kolejną opcją jest fornir kamienny na blat kuchenny – to cienka warstwa wykonana z łupków pokrywająca blat, dzięki której można zyskać elegancki efekt niskim kosztem.
Zalety blatów z kamienia
Blaty kuchenne z kamienia cieszą się ogromną popularnością, ponieważ cechują się nie tylko pięknym, eleganckim wyglądem, ale również mają szereg innych zalet:
- Blaty kuchenne z kamienia są ognioodporne, a zatem z powodzeniem mogą znajdować się w pobliżu kuchenek gazowych. Co więcej, możemy na nich kłaść rozgrzane garnki i patelnie bez ryzyka odbarwienia lub zniszczenia ich powierzchni.
- Kamienne blaty kuchenne są twarde, a dzięki temu odporne na uszkodzenia mechaniczne – możemy na nich swobodnie kroić czy rozbijać kotlety i nie musimy się martwić, gdy upuścimy na nie coś ciężkiego.
- Kolejną zaletą blatów z kamienia jest ich odporność na wilgoć – w przeciwieństwie do drewnianych powierzchni nie musimy chronić kamienia przed wodą.
- Kamień tworzy środowisko niesprzyjające namnażaniu się bakterii – nasza kuchnia będzie zatem czysta i higieniczna.
Wady blatów kuchennych z kamienia
Musimy jednak być świadomi także wad blatów z kamienia – co możemy do nich zaliczyć?
- Kamienne blaty kuchenne są dość ciężkie, dlatego wybierając je, musimy wziąć pod uwagę konieczność zakupu wytrzymałych szafek, na których je osadzimy.
- Samodzielne przycięcie blatu z kamienia jest niemal niemożliwe.
- Wiele powierzchni kamiennych, takich jak marmur, jest podatnych na zabrudzenia – należy więc pamiętać o ich impregnacji. Dodatkowo kamienne blaty kuchenne warto pielęgnować specjalnymi środkami, by oczyszczać je z osadów oraz przywrócić intensywny kolor i piękny wygląd.
- Cena blatu kamiennego może być bardzo wysoka – oczywiście wszystko zależy od wybranego rodzaju kamienia, ale mimo to takie blaty są jednymi z najdroższych na rynku.
.. Wybieramy blaty kuchenne z konglomeratu >>>
Blat kamienny – cena
Trudno wskazać średnią cenę za blat z kamienia kuchenny – nie chodzi tylko o to, że istnieją różne rodzaje tego produktu, ale nawet koszt zakupu poszczególnych modeli blatów z granitu może się diametralnie różnić. Ich ceny zaczynają się od ok. 500-600 zł za metr kwadratowy, ale osiągają także kwoty ok. 2000 zł. Tańszy okaże się konglomerat kwarcowy – jego cena za metr kwadratowy zaczyna się od 400 zł, a zatem warto przemyśleć tę opcję przy ograniczonym budżecie.
Z wysokimi cenami kuchennych blatów z kamienia warto zestawić ich funkcjonalność, trwałość i pozostałe zalety – podczas planowania takich zakupów musimy pamiętać, że są to elementy, które docelowo mają nam służyć przez lata.
.. Jak odnowić blat kuchenny? Poradnik DIY >>>
Autor: mat. prasowe Kaczkan
Szafki z przeszkleniami w aneksie kuchennym dodają całej zabudowie lekkości.
Autor: Mariusz Bykowski
Pomysły na nowoczesne oświetlenie do kuchni.
Autor: mat. pras. Black Red White
Mała kuchnia dobrze doświetlona. Dzięki szklanej ścianie oddzielisz kuchnię od salonu i zapewnisz jej lepsze oświetlenie.