Szpinak warzywny - Spinacia oleracea

2020-07-16 15:40 Magdalena Michalak
Szpinak
Autor: photos.com Szpinak

Szpinak to roślina jednoroczna i cenne warzywo wytwarzające rozetę liści.

Szpinak najlepiej uprawiać na glebach cięższych, piaszczysto-gliniastych, żyznych, niezakwaszonych i w miarę wilgotnych, o odczynie obojętnym. Uprawia się go w pierwszym lub drugim roku po oborniku (w pierwszym przypadku nie trzeba dodatkowo zasilać rośliny nawozami mineralnymi). Stanowisko do uprawy szpinaku powinno być słoneczne i zaciszne.Szpinak to roślina długiego dnia – latem, gdy temperatura jest wyższa i jest mniej wilgoci, wydaje dużo pędów kwiatostanowych i traci na wartości. Szpinak znakomicie nadaje się jako przedplon lub poplon.Szpinak można wysiewać do gruntu w trzech terminach: 1 — w końcu marca lub na początku kwietnia na zbiór w końcu maja, początku czerwca, 2 — na początku sierpnia na zbiór jesienny w październiku i listopadzie, 3 — w końcu sierpnia lub początku września można wysiewać odmiany odporne na mróz przeznaczone na zbiór w kwietniu–maju następnego roku. Na każdy termin zbioru należy wybrać odpowiednią odmianę szpinaku. Szpinak wysiewa się w rzędach odległych od siebie co 20 cm, na głębokość około 2 cm. Gdy szpinak wysiany został zbyt gęsto, należy po wschodach go przerwać, zostawiając rośliny w odległości 5–10 cm.W czasie wzrostu szpinak należy systematycznie odchwaszczać i podlewać. Trzeba tez spulchniać podłoże wokół roślin. Szpinak zbiera się 6–8 tygodni od wysiewu ścinając wykształcone rozety liści. Liście szpinaku zawierają witaminę A (najwięcej ze wszystkich warzyw), witaminę C, B1 i B2, E oraz sole mineralne: żelazo, potas, fosfor, magnez, sód, jod i kwas foliowy. Szpinak jest niskokaloryczny. Można go spożywać na świeżo albo po przetworzeniu. Liście szpinaku można także zamrozić.

Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby średnio wilgotna
Kategoria Warzywa
Podlewanie średnio
Barwa liści/igieł zielona