Szparag lekarski - Asparagus officinalis

2022-04-24 14:11
Szparag lekarski
Autor: Gettyimages Szparag lekarski

Szparag lekarski to bylina z rodziny szparagowatych (Asparagaceae,) której część użytkową (jadalną) stanowią młode pędy zwane wypustkami. Liście szparaga są przekształcone w łuski.

Szparag wytwarza pierzaste zielone gałązki z kulistymi jagodami. Rozróżniamy szparagi białe i zielone. Szparagi białe to te, które wyrosły w ziemi, a szparagi zielone (delikatniejsze) to wypustki ukazujące się ponad ziemią.

Szparag lekarski wymaga słonecznego stanowiska oraz żyznej, piaszczysto-gliniastej, przepuszczalnej, głęboko uprawionej i bogatej w składniki odżywcze gleby, która szybko się nagrzewa, nie jest zakwaszona (gleba musi być zasobna w wapń) i dobrze zatrzymuje wodę. Nie należy uprawiać szparagów na ziemiach ciężkich, podmokłych i zaskorupiających się. Ziemia pod uprawę szparagów powinna być dobrze nawieziona dobrze rozłożonym obornikiem, kompostem, nawozami mineralnymi oraz wapniem. Najlepiej nawożenie zastosować jesienią w roku poprzedzającym sadzenie karp szparagów.

Uprawa szparagów

Do założenia uprawy szparagów wybiera się jednoroczne, silne i zdrowe karpy, które można kupić w sklepie ogrodniczym albo wyprodukować samodzielnie z nasion wysiewanych wiosną. Po pojawieniu się siewek należy je przerwać, zostawiając rośliny w odstępach co kilkanaście centymetrów. W następnym roku po wysiewie karpy do założenia uprawy szparagów (tzw. szparagarni) są gotowe. Sadzi się je w rzędach co 150–170 cm, odległość roślin w rzędzie 40–50 cm. Karpy sadzi się na małych kopczykach, usypanych na dnie bruzd na głębokości 25–30 cm i przysypuje 5–8 cm warstwą ziemi. Szparagi zielone sadzi się w rzędach w płytkich bruzdach (10–15 cm) i przysypuje ziemią. Jesienią ścinamy suche pędy szparagów i okrywamy liśćmi.Zbiór szparagów można zacząć w trzecim roku uprawy. Szparagi zbiera się od wiosny do połowy lata, ścinając długimi nożami wyrastające pędy u nasady wału. Ścięte szparagi powinny mieć powyżej 20 cm długości. Zebrane szparagi są nietrwałe i najlepiej spożyć je w ciągu 1–2 dni. Po zebraniu warto je schłodzić i przechowywać w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu.

Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby średnio wilgotna
Kategoria Warzywa
Podlewanie średnio
Barwa liści/igieł zielona
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

W czerwcowym numerze M jak Mieszkanie otwieramy sezon balkonowy. Urządzamy oazę za oknem – klimatyczną, wygodną, zapewniającą relaks.

Kup dostęp od 1 zł
M jak Mieszkanie - Czerwiec 2022