Soczewica jadalna - Lens culinaris

2020-07-16 15:41

Soczewica jadalna to bardzo stara roślina, która prawdopodobnie pochodzi z Bliskiego Wschodu. W Europie, w tym w Polsce, jest dość popularna, uprawiana jako roślina jadalna i ozdobna. Należy do rodziny bobowatych (Fabaceae).

Spis treści

  1. Soczewica jadalna - opis
  2. Soczewica jadalna - warunki uprawy
  3. Soczewica jadalna - pielęgnacja
  4. Soczewica jadalna - zastosowanie

Soczewica jadalna - opis

Soczewica jadalna to roślina jednoroczna (lub dwuletnia). Ma wzniesiony pokrój, osiąga od 20 do 40 cm wysokości. Łodyga jest dość delikatna, czworokątna z podłużną bruzdą, silnie się rozgałęzia. Cała roślina pokryta jest włoskami. Liście są nieduże, pierzastozłożone, zielone, również pokryte włoskami. Górne liście zakończone są wąsem (organ czepny – zmodyfikowany liść), dzięki któremu roślina wspina się po palikach czy balustradach.

Soczewica kwitnie 50-60 dni od wysiewu nasion - zazwyczaj jest to czerwiec lub lipiec. Kwiaty są drobne, fioletowe lub niebieskie, wyrastają po dwa-trzy na długich szypułkach. W lipcu lub sierpniu w miejsce kwiatów pojawiają się owoce - zwisające strąki. Wewnątrz strąka znajduje się od 1 do 3 nasion o ostrych brzegach. W zależności od odmiany nasiona mogą być kuliste bądź bardziej podłużne, w różnych kolorach.

Soczewica jadalna - warunki uprawy

Soczewica jadalna nie jest trudna w uprawie. Dobrze rośnie na glebach lekkich, przepuszczalnych i dość żyznych. Podłoże powinno być umiarkowanie wilgotne, o pH 6-6,5.  Miejsce do uprawy soczewicy powinno być słoneczne lub półcieniste, osłonięte od wiatrów. Roślina nie lubi gleb podmokłych oraz ciężkich. Najlepiej rośnie we wschodniej części Polski. Jest dość odporna na przymrozki. Długotrwała susza może być przyczyną zamierania rośliny.

Soczewica jadalna - pielęgnacja

Soczewica jadalna powinna być uprawiana w trzecim roku po zastosowaniu obornika. Zbyt częste nawożenie mineralne jej nie służy. Zalecana jest ekologiczna uprawa soczewicy jadalnej. Roślinę należy regularnie podlewać oraz odchwaszczać przez cały okres wegetacji. Rozmnaża się ją przez wysiew nasion.

Soczewica jadalna - zastosowanie

Soczewicę przede wszystkim wykorzystuje się jako roślinę pastewną. Nasiona są jadalne i znajdują zastosowanie w kuchni, zwłaszcza wegańskiej. Bogate są w białko oraz węglowodany. Soczewica jadalna wykorzystywana jest w ogrodach jako uzupełnienie rabat jednorocznych, jak i wieloletnich. Ładnie i szybko pnie się po poręczach czy pergolach. Ze względu na swoje delikatne kwiaty i liście, nadaje ogrodom lekki, wiejski charakter. Polecana zarówno do małych, jak i dużych aranżacji roślinnych.

Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby średnio wilgotna
Roślina ozdobna z liści/igieł
Stanowisko półcieniste
Roślina ozdobna z kwiatów
Roślina ozdobna z owoców
Termin kwitnienia VI - VII
Zimozielone Nie
Wysokość 20 cm - 40 cm
Kategoria Warzywa
Podlewanie średnio
Barwa liści/igieł zielona
Barwa kwiatów fioletowa
Barwa kwiatów niebieska
Pokrój wzniesiony