Pasternak zwyczajny - Pastinaca sativa

2022-04-28 14:21

Pasternak zwyczajny to roślina warzywna z rodziny baldaszkowatych (Umbelliferae). W Polsce kiedyś był uprawiany powszechnie, obecnie w niewielkiej skali (głownie na paszę).

Spis treści:

Pasternak zwyczajny - opis

Pasternak zwyczajny zaliczany jest do warzyw korzeniowych – częścią jadalną jest zgrubiały korzeń, który wyglądem jest podobny do pietruszki. Pasternak to roślina dwuletnia. W pierwszym roku uprawy tworzy rozetę liści oraz zgrubienie korzeniowe (większe od pietruszki, ma stożkowaty kształt i zwęża się w głąb ziemi).

Korzeń pasternaku ma od 20 do 40 cm długości oraz 5–12 cm szerokości, pokryty jest szarawo-białą skórką z licznymi przetchlinkami. W drugim roku uprawy wyrasta nać oraz jeden lub kilka pędów kwiatostanowych (dorastających do około 150 cm wysokości).

Pasternak - kwiaty

Pasternak ma żółte kwiaty, chętnie odwiedzane przez owady zapylające (roślina jest miododajna), a jego nasiona wyglądem przypominają nasiona kminku (są zdobne do kiełkowania tylko przez rok).

Pasternak zwyczajny - właściwości i zastosowanie

Pasternak zawiera wiele składników odżywczych: znaczne ilości węglowodanów, błonnika i soli mineralnych (K, P, Ca, Mg, Fe) oraz witamin (A, C, B1, B2, PP). Wartość energetyczna pasternaku to 75 kcal (314 kJ) w 100 g.

Spożywanie pasternaku przyśpiesza trawienie, pobudza apetyt i pozytywnie wpływa na krążenie. Warzywo wykazuje także działanie moczopędne i uspokajające.

Pasternak - uprawa

Pasternak zwyczajny lubi gleby próchniczne, o dobrej strukturze, wilgotne, o odczynie obojętnym (pH 7). Optymalna temperatura wzrostu wynosi 16–18 st. C, ale roślina jest odporna na niskie temperatury (na przykład siewki wytrzymują do -8 st. C).

Pasternak uprawia się z nasion wysiewanych płytko (na głębokość 1–3 cm) późną jesienią lub wczesną wiosną (do połowy kwietnia). Nasiona kiełkują przy temperaturze 5 st. C. Gdy siewki mają kilka liści należy wykonać przerywkę pozostawiając rośliny co 7–8 cm.

Pasternak można uprawiać na tym samym miejscu po wszystkich warzywach z wyjątkiem innych warzyw korzeniowych (pietruszka, marchew, seler). Warzywo uprawia się w drugim lub trzecim roku po nawożeniu obornikiem.

W okresie wczesnego wzrostu grządki z pasternakiem należy systematycznie odchwaszczać oraz spulchniać międzyrzędzia. W okresie letnim należy podlewać.

Korzenie pasternaku zbiera się jesienią (na przełomie października i listopada) i przechowuje w kopcach, ziemiankach i chłodnych piwnicach, najlepiej w skrzyniach z lekko wilgotnym piaskiem.

Jak przechowywać pasternak?

Optymalna temperatura przechowywania wynosi 0–1 st. C. W takich warunkach warzywo można przechowywać nawet przez pół roku. Zbiory pasternaku można też przeprowadzać wczesną wiosną.

Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby średnio wilgotna
Roślina ozdobna z liści/igieł
Wysokość do 30 cm
Kategoria Warzywa
Podlewanie średnio
Barwa liści/igieł zielona
Barwa kwiatów żółta
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE