Brukselka to roślina dwuletnia. Na początku wzrostu tworzy rozetę dużych, zielonych, gładkich liści, potem rośnie w górę, tworząc grubą, dobrze ulistnioną łodygę, która dorasta do 50–100 cm wysokości (odmiany wysokie wymagają podpórek). Na łodydze w kątach liści tworzą się małe główki, które są silnie skróconymi pędami bocznymi. Na szczycie łodygi wyrasta rozeta dużych liści. W drugim roku wegetacji brukselka wytwarza pęd kwiatostanowy o wysokości nawet do 150 cm. Kwiaty wyrastają z wierzchołka łodygi i pędów bocznych.Stanowisko do uprawy brukselki powinno być słoneczne (w miejscach zacienionych główki źle się zawiązują). Najlepsze dla brukselki są gleby żyzne, o obojętnym pH, dość lekkie i zasobne w składniki pokarmowe, ale warzywo urośnie także na glebach cięższych. Optymalna temperatura wzrostu dla brukselki wynosi 12–18 stopni Celsjusza, przy wysokiej temperaturze brukselka tworzy luźne główki. Brukselka dobrze znosi niską temperaturę, a nawet mróz (przemrożone warzywo jest smaczniejsze, ponieważ zawiera mniej gorzkich substancji).
Brukselki nie można uprawiać po innych warzywach kapustnych oraz po ogórkach i dyni. Najczęściej uprawia się ją jako poplon (na przykład po sałacie, rzodkiewce, grochu czy fasoli). Nasiona brukselki wysiewa się na rozsadniku w kwietniu, a rozsadę sadzi na miejsce stałe w czerwcu (w rozstawie 60 x 70 cm). Po posadzeniu rośliny trzeba przez miesiąc codzienne podlewać.W połowie września, gdy w górnej części pędu główki są już zawiązane, a w dolnej części pędu główki mają około 2 cm średnicy, należy przeprowadzić zabieg ogławiania, który polega na odcięciu wierzchołku pędu. Spowoduje to równomierne dojrzewanie główek, w konsekwencji zwiększając plon.Zbiór brukselki przeprowadza się późną jesienią zrywając główki sukcesywnie w miarę ich dorastania, zaczynając od tych rosnących najniżej.
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Wilgotność gleby | średnio wilgotna |
Roślina ozdobna z | owoców |
Wysokość | 50 cm - 1 m |
Kategoria | Warzywa |
Barwa liści/igieł | zielona |