Kapusta warzywna brukselka = brukselka - Brassica oleracea var. gemmifera

2020-07-16 15:50

Kapusta warzywna brukselka, potocznie zwana brukselką, to popularne warzywo, którego częścią jadalną są małe główki. Brukselka to odmiana botaniczna kapusty warzywnej, należy do rodziny kapustowatych.

Brukselka
Autor: photos.com Brukselka

Brukselka to roślina dwuletnia. Na początku wzrostu tworzy rozetę dużych, zielonych, gładkich liści, potem rośnie w górę, tworząc grubą, dobrze ulistnioną łodygę, która dorasta do 50–100 cm wysokości (odmiany wysokie wymagają podpórek). Na łodydze w kątach liści tworzą się małe główki, które są silnie skróconymi pędami bocznymi. Na szczycie łodygi wyrasta rozeta dużych liści. W drugim roku wegetacji brukselka wytwarza pęd kwiatostanowy o wysokości nawet do 150 cm. Kwiaty wyrastają z wierzchołka łodygi i pędów bocznych.Stanowisko do uprawy brukselki powinno być słoneczne (w miejscach zacienionych główki źle się zawiązują). Najlepsze dla brukselki są gleby żyzne, o obojętnym pH, dość lekkie i zasobne w składniki pokarmowe, ale warzywo urośnie także na glebach cięższych. Optymalna temperatura wzrostu dla brukselki wynosi 12–18 stopni Celsjusza, przy wysokiej temperaturze brukselka tworzy luźne główki. Brukselka dobrze znosi niską temperaturę, a nawet mróz (przemrożone warzywo jest smaczniejsze, ponieważ zawiera mniej gorzkich substancji).

Brukselki nie można uprawiać po innych warzywach kapustnych oraz po ogórkach i dyni. Najczęściej uprawia się ją jako poplon (na przykład po sałacie, rzodkiewce, grochu czy fasoli). Nasiona brukselki wysiewa się na rozsadniku w kwietniu, a rozsadę sadzi na miejsce stałe w czerwcu (w rozstawie 60 x 70 cm). Po posadzeniu rośliny trzeba przez miesiąc codzienne podlewać.W połowie września, gdy w górnej części pędu główki są już zawiązane, a w dolnej części pędu główki mają około 2 cm średnicy, należy przeprowadzić zabieg ogławiania, który polega na odcięciu wierzchołku pędu. Spowoduje to równomierne dojrzewanie główek, w konsekwencji zwiększając plon.Zbiór brukselki przeprowadza się późną jesienią zrywając główki sukcesywnie w miarę ich dorastania, zaczynając od tych rosnących najniżej.

Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby średnio wilgotna
Roślina ozdobna z owoców
Wysokość 50 cm - 1 m
Kategoria Warzywa
Barwa liści/igieł zielona