Występują odmiany zarówno płożące, jak i pnące, osiągające w sprzyjających warunkach do 2 m wysokości. Łodyga grochu jest słabo rozgałęziona, w dolnej części zdrewniała. Liście są trójlistkowe, w zależności od odmiany jasno- lub ciemnozielone.
Białe kwiaty grochu zebrane są w grona po kilka sztuk, wyrastają z kątów liści po 40–60 dniach od siewu. Owocem są strąki o kształcie podłużnej torebki, zawierające kilka niedużych nasion.
Groch najlepiej rośnie w lekko kwaśnej i dobrze nawodnionej glebie. Nie toleruje ostrego słońca. Aby uniknąć chorób, w tym samym miejscu groch można uprawiać nie częściej niż co 5 lat.
Groch rozmnaża się przez nasiona, które można wysiewać, gdy temperatura gruntu osiągnęła 10 st. C. Rośliny rosną najlepiej w temperaturze 13–18 st. C.Roślina uprawna: uprawiany dla celów spożywczych i na paszę dla zwierząt.
| Wilgotność gleby | wilgotna |
|---|---|
| Stanowisko | półcieniste |
| Roślina ozdobna z | kwiatów |
| Roślina ozdobna z | owoców |
| Wysokość | do 1 m |
| Termin kwitnienia | V - VI |
| Zimozielone | Nie |
| Kategoria | Warzywa |
| Barwa kwiatów | biała |
| Podlewanie | średnio |
| Barwa liści/igieł | zielona |
| Pokrój | pnący |