Jabłoń ‘Golden Delicious Reinders’ jest często uprawiana w Europie Zachodniej, w Polsce nadaje się do uprawy w najcieplejszych rejonach kraju i na najlepszych stanowiskach.
Jabłoń ‘Golden Delicious Reinders’ rośnie silnie, korona jest wniesiona, kulista o średnim zagęszczeniu, z dużą liczbą krótkopędów. Kwitnie obficie i czasem wymaga przerzedzania zbyt wielu zawiązków owoców. Ta odmiana jabłoni charakteryzuje się dużą wrażliwością na mróz, średnią wrażliwością na parcha, mączniaka i zarazę ogniową oraz dużą podatnością na gorzką zgniliznę jabłek. Sadownicy nie polecają jej do uprawy w ogrodach przydomowych.Owoce odmiany ‘Golden Delicious Reinders’ uzyskują dojrzałość zbiorczą w końcu października. Są najczęściej średniej wielkości, o kształcie kulisto-stożkowatym. Skórka owocu jest jasnozielona do zielonkawożółtej, w odróżnieniu od odmiany ‘Golden Delicious’ nieordzawiona. Rumieniec pokrywający owoc jest niekiedy wyraźniejszy i bardziej intensywny niż w przypadku ‘Golden Delicious’ o barwie pomarańczowołososiowej. Miąższ owocu jest kremowo-żółty, soczysty, kruchy, winno-słodki, aromatyczny, bardzo słodki. Odmiana ta jest wybitnie deserowa, ale nadaje się też na przetwory.
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Wilgotność gleby | średnio wilgotna |
Roślina ozdobna z | kwiatów |
Roślina ozdobna z | owoców |
Zimozielone | Nie |
Kategoria | Owocowe |
Podlewanie | średnio |
Barwa liści/igieł | zielona |
Pokrój | wzniesiony |
Barwa kwiatów | białoróżowa |