Czereśnia ‘Poznańska’ = czereśnia ‘Bütnera Czerwona’ - Prunus avium ‘Poznańska’ (‘Bütnera Czerwona’)

2020-07-16 15:55 Paweł Romanowski
Czereśnia 'Poznańska'
Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska Czereśnia 'Poznańska'

Czereśnia ‘Poznańska’ to odmiana czereśni pochodząca z Niemiec, jej prawidłowa nazwa to ‘Bütnera Czerwona’ (nazwa pochodzi ona od nazwiska twórcy odmiany).

Czereśnia ‘Poznańska’ jest to jedna z najpopularniejszych i najlepszych odmian czereśni do sadów towarowych. Często jest także uprawiana amatorsko, jednak ze względu na silny wzrost polecana jest jedynie do dużych ogrodów. Rośnie bardzo silnie, tworząc kształtną koronę o mocnej konstrukcji. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie, corocznie. Owoce dojrzewają późno, nadają się do zbioru szóstym tygodniu dojrzewania czereśni (koniec lipca). Owoce są duże (6–8 g), sercowate, o żółtej skórce pokrytej prawie w całości ciemnoczerwonym rumieńcem. Miąższ jest chrząstkowaty, bardzo aromatyczny, jasnożółty i soczysty. Owoce są bardzo smaczne i nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory i do mrożenia. Dobrze znoszą transport, ale są podatne na pękanie pod wpływem deszczu, dlatego często zbierane są przed uzyskaniem pełnej dojrzałości.Czereśnia ‘Poznańska’ jest odporna na raka bakteryjnego i inne choroby czereśni. Drzewo jest średnio wrażliwe na mróz, podobnie kwiaty są średnio wrażliwe na wiosenne przymrozki. Wymaga zapylaczy, najlepsze są odmiany: ‘Van’, ‘Vega’ oraz ‘Hedelfińska’.

Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby średnio wilgotna
Roślina ozdobna z kwiatów
Roślina ozdobna z owoców
Zimozielone Nie
Kategoria Owocowe
Podlewanie mało
Barwa liści/igieł zielona