Borówka czernica - Vaccinium myrtillus

2020-07-16 15:57 Paweł Romanowski
Borówka czernica
Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska Borówka czernica

Borówka czernica to niewielka krzewinka należąca do rodziny wrzosowatych (Ericaceae). W zależności od regionu Polski borówka czernicaznana jest pod różnymi nazwami: jagoda, czarna jagoda, ciemna jagoda, leśna jagoda, modra jagoda, borówka, czernica, czernina.

Borówka czernica nie jest uprawiana w ogrodach, jagodnikach czy sadach. Jest rośliną dzikorosnącą, rośnie prawie w całej Europie, w północnej Azji i zachodniej Ameryce Północnej. W Polsce borówka czernica występuje pospolicie jako element poszycia w lasach sosnowych i świerkowych oraz w lasach mieszanych. Borówka czernica rozrasta się za pomocą podziemnych rozłogów, tworząc łany zwane jagodziskami lub borówczyskami. Pędy borówki czernicy są kanciaste, dorastają do 15-40 cm wysokości. Liście są zielone, sezonowe, jajowate lub eliptyczne. Kwiaty czarnej jagody są beczułkowate, białoróżowe, pojawiają się w maju. Są zapylane przez owady, roślina jest miododajna. Owocem jest  kulista, granatowoczarna jagoda, z silnym woskowym nalotem i ciemnym, mocno barwiącym miąższem. Owoce oraz liście borówki czernicy przypominają mały mirt – stąd łacińska nazwa myrtillus – mały mirt.Owoce i liście borówki czernicy są stosowane w ziołolecznictwie i przemyśle spożywczym. Jagody są bardzo smaczne i zdrowe, jadane są na surowo i równie często wykorzystywane jako składnik przetworów, soków i wypieków.

Stanowisko półcieniste
Wilgotność gleby sucha
Roślina ozdobna z owoców
Wysokość 15 cm - 40 cm
Termin kwitnienia V
Zimozielone Nie
Kategoria Owocowe
Barwa liści/igieł zielona
Pokrój kępiasty
Barwa kwiatów białoróżowa