Surowy ziemniak i sól. Tak pozbędziesz się uciążliwego osadu na spodzie garnków

2023-02-17 9:30

Osad z przypalonych garnków to jeden z najtrudniejszych rodzajów zabrudzeń do usunięcia. Zamiast uciekać się do mocnej chemii, lepiej wykorzystać trik, który wykorzystywały nasze babcie. Do czyszczenia przypalonych garnków potrzebna będzie sól i połówka surowego ziemniaka.

zieminiaki i patelnia
Autor: getty images

Sól i ziemniak na zabrudzenia

Usunąć osad ze spodu garnka czy patelni można na wiele sposobów. Jeśli jednak nie jesteś fanem wielogodzinnego szorowania i stosowania szkodliwej dla naczyń chemii – sięgnij po sprawdzone domowe sposoby.

Jednym z nich jest peeling z soli i ziemniaka. Nasze babcie stosowały ten patent do usuwania przede wszystkim spodów żeliwnych i garnków ze stali nierdzewnej.

Warto wspomnieć, że sól doskonale sprawdza się do rozpuszczania wszelkiego rodzaju plam i osadów, dlatego często wykorzystuje się ją do kuchennych porządków. Niektórzy stosują ją nawet do udrażniania odpływu w zlewie!

Z soli możemy wykonać gęstą papkę (wtedy dodajemy odrobinę wody), słoną wodę (wtedy moczymy w niej zabrudzone naczynia), albo stosujemy ją na sucho – właśnie w formie peelingu.

Dlaczego do czyszczenia przypalonych garnków potrzebny będzie również ziemniak? Surowy ziemniak, choć niewiele osób o tym wie, jest sprzymierzeńcem domowych porządków.

Można nim nabłyszczać różne powierzchnie – np. chromowane baterie czy lustra. Doskonale radzi sobie także z rdzą. Surowy ziemniak ma w sobie całkiem spore ilości kwasu szczawiowego, który niweluje skutki korozji i usuwa nieestetyczny osad.

Jak wyczyścić przypalony garnek solą?

Przejdźmy do tematu tego artykułu, czyli czyszczenia przypalonych garnków solą i połówką ziemniaka. Czynność jest bardzo prosta.

W pierwszej kolejności należy polać zabrudzoną powierzchnię garnka wrzątkiem i przetrzeć do sucha. Następnie posypujemy obficie przypalony fragment solą i za pomocą świeżo przeciętego na pół ziemniaka (surowego), przecieramy zabrudzenia. Najlepiej robić to ruchami okrężnymi - nie zaszkodzi użyć trochę siły.

Garnek szorujemy do czasu, aż spalenizna zniknie. Możemy też zostawić papkę powstałą z soli i ziemniaka na zabrudzonej powierzchni, a całość zmyć pod bieżącą wodą po 15 minutach. Dla wzmocnienia efektu można dodać trochę sody oczyszczonej, octu lub kwasku cytrynowego.